Gjennombrudd for innvandrer-hets

KØBENHAVN (NTB-RB): Det høyreorienterte og innvandrerfiendtlige partiet Dansk Folkeparti fikk sitt gjennombrudd ved kommunevalget i Danmark tirsdag. Selv om framgangen dels skjedde på Fremskridtspartiets bekostning, ble det samlede resultat et lite skritt til høyre.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

For også andre partier måtte betale for at partiets leder Pia Kjærsgaard har hatt velger-suksess med sitt budskap mot innvandrere og flyktninger.

Men Dansk Folkepartis framgang får etter alt å dømme ingen innflytelse på når det eventuelt skal holdes nytt folketingsvalg. For ingen av de andre partiene oppnådde resultater som kan friste dem til snarlig nyvalg.

Jevnt mellom de store

Det forventede oppgjøret mellom de to store partiene, Socialdemokratiet og Venstre, rant ut i sanden. Begge partier gikk tilbake og ingen av dem kan utrope seg til vinner.

Til Venstres fordel teller det likevel at resultatet må ses i forhold til det flotte resultatet partiet oppnådde i 1993.

Den noe mindre sosialdemokratiske tilbakegangen kan derimot ses på som en fortsettelse av tilbakegangen fra et dårlig kommunevalg for fire år siden.

Sosialdemokratene og Venstre fikk en oppslutning på henholdsvis 33,1 prosent og 25,0 prosent. For sosialdemokratene er resultatet en tilbakegang på 1,2 prosentpoeng sammenliknet med kommunevalget i 1993, mens Venstre gikk tilbake 2,2 prosentpoeng.

Stått distansen

Statsminister Poul Nyrup Rasmussen (S) innrømmet at resultatet ikke var tilfredsstillende, men trøstet seg med at partiet hadde stått distansen.

- Velgerne har foretrukket helheten og gitt sosialdemokratiet den tillit at vi fortsatt skal være hovedansvarlig for velferdssamfunnet, sa Nyrup Rasmussen.

Meningsmålingenes forhåndsvarsler om en kraftig høyrebølge var ifølge statsministeren redusert til et skvulp. - Bevares, et mellomstort skvulp, tilføyde han.

Dansk Folkepartis framgang omtalte han som «en telefonoppringing» til regjeringen om å gjøre noe med utlendingsproblemene i de store byene.

Venstres formann Uffe Ellemann-Jensen sa at valget for Venstre hadde dreid seg om å holde skansen, og at en samlet borgerlig framgang ville gi flere borgermester-stillinger til Venstre etter valget enn før.

«Fantastisk flott»

Dansk Folkepartis leder Pia Kjærsgaard betegnet seieren som «et fantastisk flott resultat» for et parti som bare er to år gammelt. Hun tilføyde at hun ønsket seg et snarlig folketingsvalg.

DF stilte lister i bare halvparten av Danmarks kommuner, men sikret seg likevel 119 plasser i landets byråd og kommunestyrer. På landsbasis fikk partiet 6,8 prosent av stemmene, ifølge resultatene etter at 93 prosent av stemmene er talt opp.

Samtidig måtte Fremskridtspartiet notere et betydelig tilbakeslag. Partiet beholder bare 42 av de 131 mandater det hadde i forrige periode og er nede på 1,7 prosent oppslutning. De konservative hadde også en liten tilbakegang til 12,1 prosent.

Venstrevri på venstresiden

På venstresiden mistet Socialistisk Folkeparti noen stemmer til den mer radikale Enhetslisten.

SF fikk 8,0 prosent mot 9,1 prosent for fire år siden. Enhetslisten gikk fram fra 1,5 prosent til 2,8 prosent. Enhetslisten var imidlertid ikke etablert som landsomfattende parti for fire år siden.

I det politiske sentrum skjedde heller ikke mye. Det liberale partiet Radikale venstre gikk litt fram til 4,6 prosent, mens Centrum-Demokratene ble stående på stedet hvil: 1,0 prosent nå mot 1,0 prosent for fire år siden. Kristeligt Folkeparti, som ikke er representert i Folketinget, fikk 1,7 prosent mot 1,6 prosent forrige gang.