Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Gjennombrudd for norsk hjerte-pille

NEW YORK (Dagbladet): Det norske legemiddet Omacor fikk i går et internasjonalt gjennombrudd. En italiensk undersøkelse viser at bruk av fiskeoljeproduktet kan redusere dødeligheten blant hjertepasienter med inntil 20 prosent.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Undersøkelsen ble i går lagt fram på den store hjertekongressen, American College of Cardiology, i New Orleans. I løpet av seks år er rundt 11000 hjerteinfarkt-pasienter fra 170 sykehus undersøkt.

Den såkalte «GISSI4Prevenzione» er foretatt av det anerkjente forskningssenteret Mario Negri i Milano og er den siste av fire undersøkelser som har testet ulike medikamenters effekt ved hjerteinfarkt.

Første norske

Forskerne har undersøkt bruk av fiskeolje og E-vitamin, og den norske medisinen Omacor er brukt fordi den har så mye som 92 prosent Omega-3-fettsyrer i den høykonsentrerte kapselen. Det er også det første og eneste legemiddelet som til nå er utviklet i Norge og utviklet av det Hydro-eide firmaet Pronova.

Pasientgruppen i den italienske undersøkelsen ble delt i fire, hvor den ene gruppen bare fikk fiskeoljemedisinen, den andre gruppen fikk både fiskeolje og E-vitamin, den tredje fikk bare E-vitamin og den fjerde gruppen fikk en såkalt lekepille.

De to gruppene som fikk kapselen med høykonsentrert fiskeolje, ble det registrert en reduksjon av dødeligheten på 15- 20 prosent. Gruppen som bare fikk E-vitamin, ga ikke noe spesielt utslag.

Sunn mat

Det er viktig å nevne at alle pasientene fikk beskjed om å spise sunt. Mye frukt, grønnsaker og lite fet mat. De forsøkte også å erstatte kjøtt med fisk to ganger i uka. I tillegg fikk pasientene medisin mot hjerteattakk, betablokker og ACE-hemmere.

Middelhavsdiett er tidligere anbefalt hjertepasienter. Nå viser det seg at fiskeolje på toppen av middelhavsdietten kan forlenge mange hjertepasienters liv. Hvorfor fiskeolje er så effektivt, kan forskerne ikke helt gi svar på ennå.