Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Gjennombrudd for russisk Syria-forslag

Frankrike arbeider med et forslag til vedtak om Syria i Sikkerhetsrådet i FN, som henger sammen med Russlands forslag om å sette de kjemiske våpnene i landet under internasjonal kontroll og ødelegge dem.

SYRIA: President Vladimir Putin i Russland ønsdker USAs president, Barack Obama, velkommen til St. Petersburg. Forholdet var kjølig, men under fire øyne drøftet de en russisk plan for Syria. Den kan hjelpe Obama ut av ei hjemlig knipe. Foto: AFP / Scanpix / POOL / Pablo Martinez Monsivais
SYRIA: President Vladimir Putin i Russland ønsdker USAs president, Barack Obama, velkommen til St. Petersburg. Forholdet var kjølig, men under fire øyne drøftet de en russisk plan for Syria. Den kan hjelpe Obama ut av ei hjemlig knipe. Foto: AFP / Scanpix / POOL / Pablo Martinez Monsivais Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Frankrikes utenriksminister, Laurent Fabius, sier han følger det russiske forslaget nøye og vil legge fram et fransk forslag til vedtak i Sikkerhetsrådet i løpet av dagen. Forslaget vil «fordømme massemordet 21. august som ble utført av regimet» og «kreve lys over» det syriske arsenalet av kjemiske våpen. Forslaget vil kreve at Syrias kjemiske våpen må tilintetgjøres. Og det vil godkjenne bruk av militær makt mot det syriske regimet dersom det ikke lever opp til sine forpliktelser, ifølge Fabius.

Syrisk ja
Utenriksminister Sergej Lavrov i Russland sier russerne arbeider med «en gjennomførbar, nøyaktig og konkret plan» som man nå fører samtaler med Syrias regjering om. Mandag foreslo Lavrov overfor «lederne i Syria å ikke bare godta å sette sine lagre av kjemiske våpen under internasjonal kontroll og deretter ødelegge dem, men også å gå inn som fullt medlem» i den internasjonale traktaten som forbyr kjemiske våpen.
 
Russland har bedt Syria om et raskt svar. Det kom straks fra Syrias utenriksminister, Wallid al-Mouallem, som i dag, tirsdag, sa at han stilte seg positiv til forslaget.

Iran og Kina
Forslaget har også fått støtte fra Iran, Syrias nærmeste allierte. Iran understreker at det rusdsiske forslaget «kan hindre et militært angrep» mot Syria. Og Iran, som opplevde angrep med kjemiske våpen fra Irak under Saddam Hussein, ønsker at hele området må bli fritt for masseødeleggelsesvåpen, heter det offisielt. Og Iran mener videre at «terrorist-grupper» i Syria har kjemiske våpen som også må ødelegges.

«Vi hilser og gir vår støtte til det russiske forslaget», heter det offisielt fra Kina.

Arabiske land
Generalsekretæren i Den Arabiske Ligaen, Nabil al-Araby, gir også sin støtte. De arabiske landene har tidligere fordømt bruken av kjemiske våpen i Syria. Men de har ikke vært villige til å offentlig støtte USA når det gjelder planene om et militært angrep mot landet, noe som så langt bare har fått støtte av Frankrike og Tyrkia.

FNs generalsekretær, Ban Ki-moon, støtter Russlands forslag, og han vil be Sikkerhetsrådet samle seg til et hastemøte for å vedta hvordan Syrias kjemiske våpen skal håndteres og ødelegges. FN venter ennå på rapporten fra de våpeninspektørene som var i Syria.

Drøftet med Obama
Nå viser det seg at presidentene i Russland og USA, Vladimir Putin og Barack Obama, drøftet den russiske planen allerede under G20-toppmøtet forrige uke. De snakket om muligheten for å plassere Syrias kjemiske våpen under internasjonal kontroll, opplyste en talsmann for Putin i dag, tirsdag.

Det var tilsynelatende en uttalelse fra USAs utenriksminister, John Kerry, som fikk ballen til å rulle. På spørsmål fra en journalist svarte han at bare full innlevering av de kjemiske våpnene kan redde Syria fra et militært angrep. Ifølge Kerry var det ment som et retorisk poeng, men helt ut av lufta hadde han ikke tatt det, når Obama og Putin på forhånd hadde snakket om det.

Hjelper Obama?
Nå skal Kerry ha samtaler med sin russiske motpart, Sergej Lavrov, om det er praktisk mulig å få utlevert og ødelagt de syriske, kjemiske våpnene.

For Obama kan dette være en politisk redningsplanke på hjemmebane - utrolig nok skaffet til veie av Putin. Han ser ut til å ha malt seg inn i et hjørne når han skal be Kongressen om støtte til et militært angrep mot Syria. Hvis det russiske forslaget lag seg gjennomføre kan Obama avblåse det planlagte angrepet som unødvendig.

Men den syriske opposisjonen frykter at Russland med dette hjelper regimet under president Bashir al-Assad med en avledningsmanøver.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling