Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Gjennombrudd for våpenhvile

Det ligger an til et gjennombrudd for en formell våpenhvile mellom Sri Lankas nye regjering og opprørerne Tamil-tigrene, etter at norske diplomater har hatt møter med begge parter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Matvarer skal også slippe gjennom frontlinjene inn i de tamilske områdene på øya.

Håpet om fred er kraftig styrket, og det politiske klimaet mellom fullstendig endret den siste måneden. Dette ble klart etter at statssekretær Vidar Helgesen og fredsutsending Erik Solheim har møtt, blant andre, statsminister Ranil Wickremesinghe og president Chandrika Bandaranaike Kumaratunga i Colombo de siste dagene.

- Meget bra

Dette er et oppsiktsvekkende skifte, bare måneder etter at fredsprosessen gikk i vranglås og ble gitt opp. Den 18 år lange borgerkrigen har kostet mer enn 60000 menneskeliv.

- Meget bra. Jeg er forsiktig optimist. Partene har et helt annet klima seg imellom. Det er mulig med en skrittvis bevegelse mot forhandlinger som muligvis ender i en fredsavtale. Partene erkjenner at fortsatt krig ikke gir noen løsning, sier Helgesen til Dagbladet.

Når det gjelder Sri Lanka er det «meget bra» når en kan være «forsiktig optimist». Sammenbruddene har vært brå og dramatiske i denne vanskelige fredsprosessen, der mistilliten mellom partene er rotfestet.

Vendepunkt

Klimaskiftet kom da Wickremesinghe fra Forent nasjonal front (UNF) overtok som statsminister i desember.

Wickremesinghe og president Kumaratunga er bitre politiske fiender, men nå støtter hun statsministerens fredspolitikk. Ønsket om fred blant velgerne er så utbredt og så sterkt at hun er tvunget til det, mener politiske iakttakere.

Partene drøfter nå reglene for en formell avtale om våpenhvile, med Norge som budbringer mellom partene. Når den er på plass, kan de innlede fredssamtaler, med Norge som tilrettelegger. Begge sider overholder ensidige våpenhviler, som utløper 24. januar. Like etter valget erklærte Tamil-tigrene (LTTE) ensidig våpenhvile i en måned fra julaften. Wickremesinghe gjengjeldte med samme mynt. I forrige uke fikk Helgesen og Solheim Tigrenes krav til varig våpenhvile av Tigrenes sjefforhandler Anton Anton Balasingham i London.

Matvarer inn

De norske utsendingene har også drøftet Tigrenes krav om å lette på blokaden av de tamilske områdene nord på øya. Sivile varer, deriblant mat og medisiner, skal slippe gjennom frontlinja fra 15. januar. Tigrene foreslår videre å åpne et kontor i delstaten Tamil Nadu i sør-India, dit forhandleren Balasingham skulle flytte for å føre forhandlinger med utsendinger fra Colombo. Men India vil ikke binde seg til dette ennå.

- Men India støtter helhjertet Norges rolle, og Norge holder India løpende orientert om alt som skjer, sier Helgesen.

Sri Lankas forrige regjering ga i fjor opp fredsforsøket, og kampene blusset opp igjen. Enkelte statsråder anklaget Norge for å stå på Tigrenes side. Samtidig satte daværende utenriksminister Thorbjørn Jagland Norges fredsutsending, Erik Solheim, inn i skapet. I Sri Lanka hadde singalesiske ultranasjonalister, først og fremst partiet JVP, som er imot alle fredsforhandlinger med Tigrene, gjort Solheim til sin syndebukk.

Under Jan Petersen som utenriksminister er Solheim hentet ut av skapet.

Solheim har de personlige kontaktene i Sri Lanka. Wickremesinghe var i fjor på påskebesøk hos Solheim i Norge. Straks han overtok skrev han brev til Bondevik og ba Norge gjenoppta rollen. Lederen for Tamil-tigrene, Velupillai Prabhakaran, henvendte seg også til Norge og ba om videre norsk innsats.

- Ja, absolutt. Norge har full tillit hos begge parter nå, sier statssekretær Helgesen.

- Opnås en avtale om våpenhvile før 24. januar, da de ensidige tiltakene opphører? Og hvilke spørsmål gjenstår?

- Der er vi avslappet. Er vi ikke i havn, forlenges de ensidige tiltakene med en måned. En del spørsmål gjenstår. De er kompliserte, mer vil jeg ikke si, men viljen er åpen og positiv hos begge, sier Helgesen, som sammen med Solheim snart drar tilbake til London for igjen å møte Balasingham fra Tigrene.

10. JANUAR 2002: Statssekretær Vidar Helgesen møter Sri Lankas statsminister Ranil Wickremesinghe.
18 ÅR MED KRIG: Den 18 år lange borgerkrigen mellom Sri Lankas regjering og Tamil-tigrene har kostet over 60000 menneskeliv. En selvmordsbombe rettet mot statsminister Ranil Wickremesinghe i Colombo 29. oktober ifjor (bildet), drepte to og skadet 15.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!