<strong>På rett vei:</strong> Ifølge Dagbladets kilder har den colombianske regjeringen og FARC kommet til enighet om et viktig punkt av fredsforhandlingene, som ledes av Humberto de la Calle. Gjennombruddet skal angivelig bli kunngjort i løpet av kvelden, norsk tid. Foto: Scanpix / AFP / Adalberto Roque
På rett vei: Ifølge Dagbladets kilder har den colombianske regjeringen og FARC kommet til enighet om et viktig punkt av fredsforhandlingene, som ledes av Humberto de la Calle. Gjennombruddet skal angivelig bli kunngjort i løpet av kvelden, norsk tid. Foto: Scanpix / AFP / Adalberto Roque Vis mer

Gjennombrudd i fredsforhandlingene i Colombia

Mellom landets regjering og FARC-geriljaen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

MÁLAGA (Dagbladet): På det helt grunnleggende punktet om jordreform har det kommet et gjennombrudd i fredsforhandlingene i Colombia mellom landets regjering og FARC-geriljaen.

Under fredsforhandlingene i Colombia, som foregår i den kubanske hovedstaden Havanna og hvor Norge spiller rollen som tilrettelegger sammen med Cuba, har det i dag kommet et kanskje avgjørende gjennombrudd, opplyser pålitelige diplomatiske kilder til Dagbladet. Ifølge kildene vil dette bli kunngjort i kveld, europeisk tid.

Gjennombruddet gjelder et forlik om en jordreform. Nettopp spørsmålet om jord var opprinnelsen til borgerkrigen i Colombia, som har vart et halvt århundre, og det som fikk Colombias Revolusjonære Væpnede Styrker (FARC) til å ta opp våpnene.

Det dreier seg om å tildele landbruksjord til landets fattige bønder. Mye av jorda, og naturligvis den mest verdifulle, er i hendene på en liten klasse av store godseiere, som lovlig sett vanskelig kan bevise sin eiendomsrett.

Med et forlik om en jordreform kan det aller vanskeligste punktet i fredsforhandlingene være unnagjort.

Men dette er ikke de første fredsforhandlingene mellom FARC og landets regjering. Flere tidligere forsøk har kjørt i grøfta. Det gjenstår mange mulige hindre før en endelig avtale om fred. Norge har vært innblandet i tidligere forsøk, og Utenriksdepartementet har brent fingrene sine på håp som er lagt i grus.

Nå virker det likevel som om president Juan Manuel Santos, en tidligere kjent «hardhaus» av en forsvarsminister, våger sine politiske sparepenger på å skape fred. FARC er samtidig kraftig svekket både politisk og militært.

Gjennombruddet i forhandlingene, som begynte i Oslo i og fortsatte i den kubanske hovedstaden, skal ifølge Dagbladets kilder kunngjøres i kveld rundt klokka 19.30. Utenriksminister Espen Barth Eide skal være kjent med gjennombruddet fra sine diplomater ved forhandlingene.

Men Utenriksdepartementet vil foreløpig ikke uttale seg.

Fredsforhandlingene, som for det meste har pågått bak lukkede dører, har holdt på i rundt fem måneder. Meningsmålinger viser at både støtten for forhandlingene og oppslutningen om president Juan Manuel Santos har falt underveis. I april samlet imidlertid mellom seks og ni hundre tusen kolombianere seg, ledet an av presidenten, til det som ble landets største fredsdemonstrasjon.

- Freden kan sikres i løpet av få måneder, uttalte Santos etter fredsmarsjen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer