Gjennombrudd mot Alzheimer

BERGEN (Dagbladet): Stoffet folinsyre, som finnes i en rekke grønnsaker, kan forebygge Alzheimers sykdom. Det er den oppsiktsvekkende konklusjonen til en internasjonal forskergruppe.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forskergruppen er ledet av professor Helga Refsum ved Universitetet i Bergen.

Gjennom en studie av flere hundre pasienter ved britiske sykehus, har forskerne påvist en sammenheng mellom Alzheimers sykdom og mengden av det kjemiske stoffet homocystein i kroppen. Kroppens produksjon av stoffet kan reguleres ved inntak av folinsyre - en syre som blant annet finnes i grønnsaker.

Blodprøve

- Å redusere risikoen for Alzheimer ved diett er en lovende hypotese, sier Refsum til Sunday Telegraph.
De oppsiktsvekkende funnene kan også bety at det blir enklere å plukke ut hvem som er i faresonen for å få den dødelige sykdommen. Trolig blir en enkel blodprøve nok til å identifisere hvem som er utsatt. Dersom forskernes hypoteser holder stikk, vil de som er predisponert for sykdommen kunne holde den i sjakk ved å legge om sine matvaner.

Kosttilskudd

Et kosttilskudd som inneholder folinsyre kan redusere mengden av det farlige stoffet i kroppen og sjansen for å bli syk minsker betraktelig.

Forskningsresultatene skal legges fram på en internasjonal konferanse i Nederland i dag.

Bak de oppsiktsvekkende resultatene ligger ti år hvor flere hundre britiske testpersoner har gjennomgått årlige blodprøver og hjernescanninger.