Gjennombrudd på Plaza

Forhandlingene om fred på Sri Lanka ender med det største gjennombrudd siden avtalen om våpenhvile blir inngått. Tamilene får selvstyre.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Forhandlere kaller resultatet det største gjennombrudd i fredsprosessen for Sri Lanka siden avtalen om våpenhvile ble inngått i februar i år.

Regjeringens utsendinger og representantene for Tamiltigrene er i prinsippet blitt enige om en føderal modell som vil gi tamilene nord og øst på øya regionalt selvstyre.

Etter at Tamiltigrene tidligere i år i ga avkall på kravet om egen stat, var det opp til regjeringen om man kunne godta tamilenes krav om utstrakt selvstyre.

Historisk

- Det største gjennombrudd i fredsprosessen hittil, sier diplomatiske kilder om enigheten som ble oppnådd i natt.

- Begge parter har tatt en historisk beslutning, sa Tamiltigrenes sjefsforhandler Anton Balasingham torsdag etter fire dagers forhandlinger.

Det skal nå lages en ny grunnlov for Sri Lanka.

- Det holder ikke å flikke på den gamle, sa Balasingham.

Opprørerne vil la konkurrerende politiske partier arbeide i regionene sine, så lenge de er ubevæpnet.

Den tamilske minoriteten er på rundt 3,2 millioner mennesker, og kampene har kostet 65 000 liv.

Innrømmelse

Resultatet representerer en vesentlig innrømmelse fra regjeringen og statsminister Ramil Wickremesinghe. Gjennombruddet kommer ganske sikkert til å vekke oppsikt og kanskje innenrikspolitisk strid i Sri Lanka.

Sterke krefter blant det singhalesiske flertallet har vært motstandere av å gi tamilene for store innrømmelser. President Chandrika Komaratunga er kritisk til deler av fredsprosessen og har også brukt denne som et påskudd i sin bitre strid mot statsministeren.

Komaratunga tapte paralmentsvalget mot Wickremisinghe i desember i fjor.

Partene la fram gjennombruddet på en pressekonferanse i Oslo klokka 10.30 i dag. Dette var i beste sendetid for tv og radio i Sri Lanka.

Partene har forhandlet på hotell Oslo Plaza siden mandag, Tamiltigrene under ledelse av Anton Balasingham og regjeringen under statsråd G.L. Peiris. De norske tilretteleggerne ledes av statssekretær Vidar Helgesen og fredsutsendingen Erik Solheim.

Delt makt

Det viktigste er at man har samlet seg om en føderal modell for en ny stat. Det innebærer at statsmakten blir tydelig delt mellom områder som tilligger den sentrale regjeringen og andre deler som lokale myndigheter får ansvar for.

I Sri Lankas tilfelle vil det måtte bety at de tamilske myndighetene får avgjørende makt over forhold de betrakter som helt sentrale for tamilbefolkningen, innenfor området som blir definert som tamilsk.

Partene er enige om å gå løs på en mer konkret diskusjon om maktdeling mellom sentrum og region og maktdeling sentralt i neste forhandlingsrunde. Man skal også drøfte den geografiske oppdelingen, beskyttelse av menneskerettigheter, politiske og administrative mekanismer, offentlige finanser og lov og orden. Det siste omfatter blant annet spørsmålet om integrering av tamilgeriljaens politi i Sri Lankas politistyrker.

- Grunnlaget for enigheten var LTTE-leder Pirapaharans eksplisitte uttalelse om at LTTE ikke lenger søker en egen stat, sa Sri Lankas regjeringsforhandler G.L. Peiris på pressekonferansen.

Tamilenes sjefsforhandler Anton Balasingham (til venstre) og statsråd G.L. Peiris da forhandlingene i Oslo startet. De norske tilretteleggerne Vidar Helgesen og Erik Solheim (delvis skjult) i bakgrunnen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer