Hagen-forsvinningen:

Gjennomfører nye avhør - tror på svar

Politiet jakter ikke lenger på de to mennene som har vært etterlyst i forbindelse med Anne-Elisabeth Hagens forsvinning. Nå tror de nye avhør skal gi svarene de trenger.

SAVNET: Anne-Elisabeth Hagen er fremdeles sporløst forsvunnet, mer enn sju måneder etter at hun sist ble sett. Foto: Privat
SAVNET: Anne-Elisabeth Hagen er fremdeles sporløst forsvunnet, mer enn sju måneder etter at hun sist ble sett. Foto: PrivatVis mer

Drøye sju måneder etter at Anne-Elisabeth Hagen forsvant fra sitt hjem på Fjellhamar i Lørenskog, har politiet besluttet å legge bort etterforskningen av de to mennene som ble etterlyst med bilde i forbindelse med den antatte bortføringen. De to mennene ble fanget opp av overvåkningskameraer utenfor ektemann og milliardær Tom Hagens arbeidsplass, samme dag som 69-åringen forsvant.

Ingen av de to er identifisert, til tross for omfattende etterforskning.

«Luemannen» og «telefonmannen»

Begge var mørkt kledd, kom fra vest og gikk nedover mot parkeringsplassen foran næringsbyggets hovedinngang. Den første stoppet like før han nådde parkeringsplassen, snudde seg plutselig og gikk tilbake i retningen han kom fra klokka 07.36.

Fordi den første mannen gikk med lue, og den andre mannen så ut til å holde en telefon til øret, er de blitt kalt henholdsvis «luemannen» og «telefonmannen».

VIL HA KONTAKT: Torsdag 10. januar gikk politiet ut med to videoer av mennene som passerte arbeidsplassen til Tom Hagen. Video: Politiet Vis mer Vis mer

Politiinspektør Tommy Brøske sier at de nå erkjenner at de ikke kommer lenger i identifiseringsarbeidet, til tross for flere tips fra publikum om hvem de to er.

- Derfor retter vi innsatsen mot andre prosjekter. Vi mener det er mindre sannsynlig enn tidligere at begge eller en av dem er knyttet til saken, sier Brøske.

Helomvending

Konklusjonen er en helomvending fra politiets side. Tidligere har mistanken mot de to mennene vært omtalt av politiet som styrket, da de ikke har meldt seg til tross for omfattende omtale i media. At de to ikke meldte seg, ble omtalt som oppsiktsvekkende. Nå legges hypotesen midlertidig bort - selv om man står uten svar på hvem de to er.

- Valget bygger vi på en helhetsvurdering, uten at jeg vil gå i detaljer. Vi må gjøre noen valg underveis, men dersom ny informasjon om de to dukker opp, vil vi selvsagt ta opp igjen sporet, sier Brøske til Dagbladet.

Politiinspektøren vil ikke kommentere om utviklingen i politiets arbeid betyr at andre personer nå er i søkelyset. Han beskriver situasjonen med at det er oppgaver i saken som vurderes som viktige å få gjennomført, og at disse nå vil bli gjort.

NYE SØK: Politiet gjennomførte i slutten av april nye undersøkelser rundt eiendommen ved Anne-Elisabeth Hagens hjem. Video: Elias Zahl-Pettersen / Dagbladet Vis mer

Påvirkes av rykter

I mai innrømmet Brøske overfor Dagbladet at politiet opplever at rykter påvirker politiets etterforskning. Blant annet kommer det informasjon om aktivitet i nærmiljøet, ulike forretningsforbindelser og familieforhold.

- Jeg vil ikke si at de forstyrrer arbeidet vårt, men det er en del av etterforskningen å vurdere slike henvendelser. Det tar tid, og det kan være er vanskelig å vite hva man kan utelukke eller ikke. Også i denne saken har vi brukt tid på tips som i ettertid har vist seg å være unødvendig, sa han den gang.

Så lenge politiet står uten svar, velger de å ta alle tipsene seriøst, og undersøker dem nærmere. Et arbeid som krever mye - men Brøske understreker at valget som nå er tatt, ikke har noen sammenheng med ressurstilgangen.

- Dette er tatt uavhengig av ressursbruk. Det er ikke sånn at vi legger bort identifiseringsarbeidet på grunn av mangel på ressurser, understreker Brøske.

Nye avhør

Politiets hovedteori er fremdeles at Hagen ble utsatt for en straffbar handling, høyst sannsynlig en bortføring, den 31. oktober i fjor. Når politiet nå legger bort sporet med de såkalte Futurum-mennene, rettes innsatsen ifølge Brøske mot andre oppgaver.

- Vi gjennomfører nye avhør. Dette gjøres kontinuerlig, og omhandler blant annet kartlegging av kjøretøy, og informasjon og oversikt over nærområdet ved Sloraveien, sier politiinspektøren og legger til:

- Det er et stort og omfattende arbeid, men vi gjennomfører avhør fordi vi har tro på å få svar, noe vi også opplever at de gir oss.