FORELØPIG FORNØYD: Arbeidsminister Hanne Bjurstrøm krevde gjennomgang av Ptils rutiner. Foto: Christian Thomassen/ SCANPIX.
FORELØPIG FORNØYD: Arbeidsminister Hanne Bjurstrøm krevde gjennomgang av Ptils rutiner. Foto: Christian Thomassen/ SCANPIX.Vis mer

Gjennomgår gullpensjonistenes dobbeltrolle etter Bjurstrøm-krav

Statens oljegranskere gransket statoilulykker mens de mottok gullpensjon fra Statoil.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||
(Dagbladet): Petroleumstilsynet (Ptil) har levert en redegjørelse til arbeidsminister Hanne Bjurstrøm etter at Dagbladet skrev at gullpensjonister fra Statoil er ansatt som statlige inspektører og gransker sine egne på dobbel lønn. Nå vil Ptil foreta en nøye gjennomgang av rutiner og regelverk.

- Ptil gir en grundig redegjørelse av hvordan de jobber med tilsyn, og understreker at de er svært opptatt av problemstillingen. De vil ta en nøye gjennomgang av reglene. Da er jeg foreløpig fornøyd, sier Bjurstrøm til Dagbladet.

Både pårørende etter en dødsulykke på Oseberg B, jusprofessor Karl Harald Søvig og oljeforsker Helge Ryggvik har vært bekymret for praksisen til Petroleumstilsynet, og fryktet av pengene fra Statoil  har ført til at oljegranskerne ikke har vært uhildet når de har behandlet statoilsaker.

- Har klare regler I brevet til arbeidsministeren skriver Ptil at de har klare regler for karantenetid og hvordan de jobber med tilsyn. De understreker at gullpensjonistene har en standardavtale med Statoil som ikke påvirkes av den jobben de gjør for tilsynet, og at det ikke er en person alene som jobber med en granskning, men et team.

- Jeg er klar over at det kan stilles spørsmål ved praksisen, derfor må vi være trygge på at det går ordentlig for seg. Ptil har levert en god redegjørelse der de også er tydelige på at det er viktige for dem at det ikke kan stilles spørsmål om habilitet, fordi de er avhengige av troverdighet, sier Hanne Bjustrøm.

«Nyttig med en vekker» Statsråden legger til at det «alltid er nyttig med en vekker». Bjurstrøm mener det blir feil å helt utelukke statoilpensjonistene fra statlig oljetilsyn.

DØDE: Tom Erik Olsen (25) døde etter fall fra stillas på Statoils Oseberg B, og en person på gullpensjon fra Statoil satt i granskningsgruppa. Foto: Privat.
DØDE: Tom Erik Olsen (25) døde etter fall fra stillas på Statoils Oseberg B, og en person på gullpensjon fra Statoil satt i granskningsgruppa. Foto: Privat. Vis mer

- De er veldig mange, og har nyttig kompetanse. På mange områder er de de beste, sier hun.

GJENNOMGÅR: Ptildirektør Magne Ognedal i Stavanger.  
Foto:  Åge Pedersen/Dagbladet
GJENNOMGÅR: Ptildirektør Magne Ognedal i Stavanger. Foto: Åge Pedersen/Dagbladet Vis mer