Gjennomgår resultatet av ti måneders etterforskning i dag

Seks vitner skal forklare seg om blant annet Breiviks økonomi, våpenanskaffelser, Knights Templar og manifestet.

TRAVEL DAG:  Seks vitner fra Kripos, PST og politiet i Oslo skal forklare seg om resultatet av etterforskningen i dag. Foto: Torbjørn Grønning
TRAVEL DAG: Seks vitner fra Kripos, PST og politiet i Oslo skal forklare seg om resultatet av etterforskningen i dag. Foto: Torbjørn GrønningVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Rettssaken mot Anders Behring Breivik går i dag over til å omhandle politiets etterforskning av terroristen etter at han ble pågrepet.

Det er satt av bare én dag til å gå gjennom resultatet av etterforskningen til tross for at den har pågått i ti måneder og at det er innhentet tusenvis av sider med etterforskningsmateriale.

- Det er utfordrende å presentere en så stor etterforskning på én dag. Vi må tenke gjennom hva som er viktig å ha med og hva som kan gås raskt gjennom. Vi må finne en form, slik at retten får oversikt over etterforskningsarbeidet og mer detaljert kunnskap om enkelte emner, har statsadvokat Svein Holden tidligere sagt til Dagbladet.

Økonimi og Knights Templar viktig Breiviks økonomi, hans manifest, anskaffelsen av våpen og organisasjonen Knights Templar er blant temaene som skal presenteres.
Holden framholder spesielt økonomien og Knights Templar som viktig.

- Det har en side mot tilregnelighet, men også om det er medhjelpere eller ikke, har Holden forklart.

Politiet tror ikke organisasjonen Knights Templar,  som Breivik hevder står bak terroraksjonen sammen med ham, finnes.

Politiets Sikkerhetstjeneste (PST) konkluderer i sin rapport med at «Knights Templar ikke eksisterer i den form som Breivik hevder.»

- Det er ingen svakheter i etterforskningen, har aktor Svein Holden tidligere sagt til Dagbladet

  Breviks forsvarere mener det er flere ubesvarte spørsmål i etterforskningen, og at de er viktige i tilregnelighetsspørsmålet. 

- Har tjent penger Politiadvokat i Oslo, Christian Hatlo, har bekreftet at Breivik har tjent flere millioner, trolig på salg av falske vitnemål. 

Men i retten er Breivik blitt grillet hardt om sin økonomi. Holden presset ham blant annet på hans økonomi i 2006 da han flyttet hjem til moren. Selv hevdet Breivik at han hadde flere hundre tusen tilgjengelig, men Holden spurte ham om han ikke i virkeligheten kom i en alvorlig likviditetsskvis da aksjene selskapet SunCom som han hadde investert halvpartene av pengene sine i , ble frosset for aksjesalg.

Anette Seip fra Kripos skal forklare seg om Breiviks anskaffelser, først og fremst av drapsvåpnene og bombeingrediensene.

Breivik hadde tre våpen, en Ruger Mini-14, en Glock 17 og en hagle. Han skaffet seg våpnene på lovlig vis, ifølge politiets etterforskning.  Også ingrediensene han brukte til å lage bomben er kjøpt inn via lovlige kanaler.