SÅ MYE SPARER DU: Forbrukerøkonom i DNB Silje Sandmæl oppsummerer hvor mye du vil spare hvis du er en familie på 4, student eller pensjonist. Video: Dagbladet. Vis mer

Forbrukerøkonom Silje Sandmæl:

Gjennomsnittsfamilien får 4000 kroner i skattelette. Slik påvirker statsbudsjettet din økonomi

- Alle får et skattekutt i år, sier DNB-økonom Silje Sandmæl.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Klokka 10.00 i dag la finansminister Siv Jensen fram statsbudsjettet for 2017 i Stortinget.

Mens det blir snakket om oljemilliarder, forsvarsmilliarder og klimakrangling, har forbrukerøkonom Silje Sandmæl i DNB gjort opp regnestykket for hva statbudsjettet betyr for din lommebok.

Skattekutt til de fleste

Hovednyheten som påvirker folk flest er, kanskje ikke overraskende, skattekutt:

- Det blir et skattekutt for de aller fleste, og de som tjener lite vil få mindre skatt, sier Sandmæl.

FORBRUKERØKONOM: SIlje Sandmæl er forbrukerøkonom i DNB. Foto: John Terje Pedersen / Dagbladet 
FORBRUKERØKONOM: SIlje Sandmæl er forbrukerøkonom i DNB. Foto: John Terje Pedersen / Dagbladet  Vis mer

Tjener du under 164 100 kroner i året, betaler du kun personskatt og trygdeavgift. Personskatten har gått ned fra 25 til 24 prosent.

- Tjener du over det, slår trinnskatten inn. Den består av fire trinn, og jo mer du tjener, jo mer må du betale i skatt.

Så mye sparer du

Totalt skal årets skattekutt ligge på om lag seks milliarder kroner. Gruppa som virker å komme best ut, er gjennomsnittsfamilien med to foreldre, to barn og tre millioner kroner i lån.

- Fra fjoråret sparer de i underkant av 4000 kroner, sier Sandmæl.

Andre grupper sparer mindre, ifølge DNB-økonomen.

  • Studenten sparer i overkant av 700 kroner i året.
  • Pensjonisten sparer i overkant av 1000 kroner i året.
  • Forelderen med to barn sparer i overkant av 1600 kroner i året.

- Folk flest vil merke dette, slår Sandmæl fast, som mener skattekuttene er viktig for norsk økonomi. Da har nemlig nordmenn mer penger å rutte med.

- Viktig å bruke penger

- Det er viktig at vi også bruker penger for å få de økonomiske hjulene til å gå rundt. Derfor er det positivt med et skattekutt i år, sier hun.

Men selv om nordmenn får et skattekutt, og dermed litt mer å rutte med, kan nordmenn som eier egen bolig være sårbare for renteendringer.

- Man snakker mye om at vi har fått negativ kjøpekraft, at lønningene ikke går like mye opp som prisene. Men fordi økonomien har gått dårligere, har boligrenta gått ned. Det har ført til at nordmenn likevel har mer å rutte med. Går renta opp, vil imidlertid noen slite, sier Sandmæl.

Dyrere bensin, diesel - men billigere årsavgift

Er du bilist har vi to dårlige og tre gode nyheter til deg: Diesel blir dyrere, det samme blir bensin, henholdsvis med 35 og 15 øre.

Men bilister som må punge ut mer for drivstoff, kan glede seg over at årsavgiften reduseres med 12 prosent. Det tilsvarer 380 kroner, ifølge DNB-økonomen.

Er du pendler, øker statsbudsjettet også pendlerfradraget ditt. Forbrukerøkonom Sandmæl har regnet på det, og sier bilistene tjener litt på endringene - selv med dyrere drivstoff.

- Hvor mye du tjener, avhenger av hvor mye du kjører. Kjører du 20 000 kilometer i året, 15 000 av dem til og fra jobb, vil du sitte igjen med 300 kroner ekstra i lommeboka, sier DNB-økonomen.

- Men skal du hente penger, tjener du mer på å fylle bensin på søndag eller mandag enn disse avgiftskuttene, sier Sandmæl.