TØMMER TANKEN: En tankbil står klar til å tømme septiktanken ved Åstad gård, der Anders Behring Breivik hadde tilhold fra 1. mai i år. Her bygde han bomben som ble detonert vi regjeringskvartalet 22. juli. Foto: Anita Arntsen
TØMMER TANKEN: En tankbil står klar til å tømme septiktanken ved Åstad gård, der Anders Behring Breivik hadde tilhold fra 1. mai i år. Her bygde han bomben som ble detonert vi regjeringskvartalet 22. juli. Foto: Anita ArntsenVis mer

Gjennomsøker Breiviks septiktank

Politiet vurderer å ta med Breivik tilbake på terrorgården for å vise hvordan han lagde bomba.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Åstad gård var Anders Behring Breiviks hjem og bombelaboratorium i 82 dager fram mot terroranslagene 22. juli. Her forberedte og testet han bomben som skulle ta åtte menneskeliv og gjøre enorm materiell skade da den gikk av i regjeringskvartalet klokka 15.25 den 22. juli.

Mye av Breiviks arbeid med bomba foregikk inne i låven, men han var også tvunget til å utføre mye av arbeidet inne i hovedhuset, blant annet fordi det var der han hadde komfyr.

Finkjemmes En rekke polititeknikere har de siste dagene finkjemmet gården. Blant hovedspørsmålene de ønsker å finne svar på, er om det finnes spor etter andre personer på gården.

Som del av ransakingsarbeidet, kom i dag en septikbil til gården. Hvitkledde polititeknikere bistår med å tømme Breiviks septiktank.

Politiadvokat Pål Fredrik Hjort Kraby møtte pressen ved gådren klokka 13.30 i dag. Han bekrefter også septiktanken gjennomsøkes.

- Det er naturlig å underøke hulrom som dette for å se om det er gjenstander der som er interessante, sier Kraby.

- Tror dere han har gjemt unna ting?

- Det vet vi ikke, men det er en av grunnene til at vi tar opp kloakken, sier Kraby.

Vurderer rekonstruksjon Politiadvokaten besøkte gården på Åstad blant annet for å undersøke mulighetene for en rekonstruksjon på gården, med Breivik til stede.

- En av grunnene til at vi er her nå er at vi ser an forholdene for å se om vi vil ha et avhør av siktede her på gården, på samme måte som på Utøya, sier Kraby.

Politiet har tatt beslag i mer enn tusen gjenstander på gården. De mener de nå har oversikt over Breiviks eiendeler, men at det er noe usikkerhet ved noen av gjenstandene på gården, som også kan tilhøre gårdeieren.

- Vi forsøker å bekrefte eller avkrefte om det kan ha vært andre medhjelpere her. Vi ser på så enkle ting som om det er tannbørster eller andre ting til flere personer enn én som har vært her, sier Kraby til Dagbladet.

Politiet har også gjennomført en omfattende søk etter fingeravtrykk på gården.

Anders Behring Breivik har konsekvent nektet å snakke om hvorvidt han har hatt medhjelpere. Han fastholder at han har vært på et stiftelsesmøte i organisasjonen «Knights Templar», og at det finnes «to andre terrorceller», men politiet har så langt i etterforskningen ikke funnet noen holdepunkter for disse forklaringene.

Grillet om bomba Likevel kan de ikke utelukke at Breivik kan ha hatt hjelpere. Under det tolv timer lange avhøret i går var eventuell hjelp under produksjonen av bomba et hovedmoment.

I sitt terrormanifest har Breivik beskrevet i detalj hvordan bombeproduksjonen foregikk i løpet av de 82 dagene han var på gården. Her beskriver han at han var alene om pbombeproduksjonen.

Breivik ble i går avhørt i detalj om alt rundt produksjonen av den rundt 950 kilo tunge kunstgjødselbomba.

Opplysningene han kom med ettergås nå av bombeeksperter.

FINKJEMMES: Polititeknikere har de siste dagene finkjemmet gården der Anders Behring Breivik lagde bomba som sprengte 22. juli. Foto: Anita Arntsen
FINKJEMMES: Polititeknikere har de siste dagene finkjemmet gården der Anders Behring Breivik lagde bomba som sprengte 22. juli. Foto: Anita Arntsen Vis mer