Politiet

Gjennomsøkte feil hus: - Overtramp

Elin Heges 16 år gamle datter ble skremt da en sivil politibetjent plutselig sto på rommet hennes. Først etter at Dagbladet tre måneder seinere tok kontakt med politiet, forklarte de at de hadde tatt seg inn i feil hus.

OPPRØRT: Hendelsen satte en støkk i Elin Hege og fosterdatteren hennes. Foto: Privat
OPPRØRT: Hendelsen satte en støkk i Elin Hege og fosterdatteren hennes. Foto: Privat Vis mer
Publisert

Den 16 år gamle fosterdatteren til Elin Hege (54) var alene da det skjedde.

Mens hun 29. mars lå syk i senga si dukket plutselig en sivil politibetjent opp på soverommet hennes.

Ifølge 54-åringen informerte fosterdatteren betjenten om hvem som bodde i huset, før hun la seg til å sove igjen.

- Kort tid etter hørte hun at de gikk gjennom rommene i overetasjen, mens bikkja bjeffet voldsomt. Det var skremmende for henne, forteller Elin Hege.

- Sjokkerende

Tanken slo 16-åringen: Hva om disse fremmede menneskene ikke var fra politiet? Redselen gjorde ifølge Elin Hege at det tok litt tid før fosterdatteren turte å gå ut av soverommet.

- Da snakket politibetjentene med henne, og forklarte at de lette etter en person som var visstnok var folkeregistrert her, sier 54-åringen.

Ifølge fosterdatteren ba politiet om kontaktinformasjonen til moren, og sa at de kom til å ringe henne seinere.

Det skjedde imidlertid ikke, ifølge Elin Hege.

- Jeg synes det er sjokkerende at de ikke tok kontakt og opplyste meg.

Politiet forsvarer beslutningen om å ta seg inn i huset til Elin Hege. Les svaret lenger ned i artikkelen.

KJØRES PÅ: Politiet i England har nylig delt overvåkningsbilder fra en biljakt der de aksjonerer mot en narkolanger. Det går ikke etter planen. Video: KameraOne. Vis mer

- Lite profesjonelt

Elin Hege anmeldte saken til Spesialenheten, som henla den og konkluderte med at politiet ikke hadde begått en straffbar handling i tjeneste. De viste til at politiet forholdt seg til opplysninger i Folkeregisteret.

- For oss føltes hendelsen som et skikkelig overtramp. Det er frustrerende og lite profesjonelt at politiet overhodet ikke tok kontakt med meg i ettertid av deres inntrengen i vårt hjem, sier 54-åringen.

I starten av juli, mer enn tre måneder etter hendelsen, tok Dagbladet kontakt med politiet. Vi ville vite hvorfor Elin Hege fortsatt ikke hadde fått en forklaring på hvorfor de tok seg inn i huset hennes.

Først da tok politiet kontakt med henne og fortalte hva som hadde skjedd, forteller hun.

Politiet: - Beklagelig

Politiadvokat Miriam Hauken i Vest politidistrikt bekrefter at en sivil patrulje 29. mars gikk inn i et hus der en person som skulle pågripes var folkeregistrert.

De fikk 6. juli spørsmål fra Dagbladet om hvorfor de ikke tok kontakt etter hendelsen med en forklaring, slik de ifølge Elin Hege skal ha lovet fosterdatteren.

Mandag 22. august har Hauken fått svar fra én av politibetjentene, som ikke kan huske at det har blitt gitt et slikt løfte. På grunn av ferieavvikling har hun ikke fått svar fra den andre betjenten.

- Dersom det har blitt gitt opplysninger om at hun skulle kontaktes for å få en forklaring, er det beklagelig om det ikke har skjedd, sier hun.

- Vanskelig å vite

Hauken understreker at politiet forholder seg til folkeregistrerte opplysninger.

- Ettersom den mistenkte personen ikke bor der, er det kjedelig for dem som bor der at politiet har vært inne for å lete - men det var vanskelig for politiet å vite.

- Kan du forstå at hendelsen opplevdes som skremmende?

- På generell basis antar jeg at det kan oppleves som skremmende når politiet dukker opp hjemme hos noen. Denne patruljen var i sivil og tok seg ikke inn med makt. Den yngre jenta de snakket med på stedet ga ikke da uttrykk for at hun var skremt av at patruljen tok kontakt med henne.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer