- Gjennomsyret av fordommer

Iffit Qureshi (35) søkte jobb ved Universitetet i Oslo. Hun ble møtt med spørsmålene: Er du muslim? Og hvordan reagerer du på at andre ikke spiser halalkjøtt?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I februar søkte Universitetet i Oslo (UiO) etter en person til en prosjektstilling for rekruttering av innvandrerungdom til lærerstedet. 80 personer søkte på jobben, og ni stykker ble kalt inn til intervju. Under intervjuet ble den skotsk-pakistanske kvinnen stilt spørsmål om religion og spisevaner. Qureshi har bodd 16 år i Norge. Hun snakker fem språk og har studert sosialantropologi.

- Intervjuernes spørsmål var gjennomsyret av fordommer og myter. Jeg var ikke forberedt på disse spørsmålene, sier hun. I dag er jobben besatt av en annen, og hun jobber i NRK. - Da vi kom fram til spørsmålene om min egen kompetanse innenfor integrering og rekrutteringsarbeid, klarte jeg ikke å svare ordentlig. Jeg ble helt satt ut av de foregående spørsmålene, sier hun til Dagbladet.

Beklager

Marit Fosseli Olsen, saksbehandler og sekretær for ansettelsesgruppa, beklager spørsmålene.

- Det var uheldig at vi spurte om religion og bakgrunn. Det var ikke ment som noen utskjelling. Vi beklager, sier Olsen. Hun kjenner ikke bakgrunnen for hvorfor spørsmålene ble stilt. Olsen mener også at det bare var enkelte søkere som fikk disse spørsmålene. Rådgiver ved UiO, Heidi Christophersen, mener at alle fikk de samme spørsmålene. - Hensikten var ikke å få fram den enkelte trosretning eller religion. Vi ville få fram relevant organisasjonserfaring og søkernes egen refleksjon om sitt eget valg sett i forhold til andre, sier Christophersen.

Ikke spurt

Dagbladet snakket i går med mannen som fikk stillingen. Han bekrefter overfor Dagbladet at han aldri ble spurt om religion eller spisevaner under intervjuet. I tillegg til spørsmålet om hvordan hun reagerte på at andre ikke spiste halalkjøtt, ville universitet vite hvordan hun trodde andre pakistanere ville reagere på at hun ikke gikk i tradisjonelle klær. - Jeg gledet meg til å komme til et trygt miljø uten fordommer, sier Qureshi. Hun er sjokkert over at Norges fremste lærested ikke har mer kunnskap rundt problematikken. Daglig leder ved Organisasjonen mot offentlig diskriminering (OMOD), Akhenaton de Leon, raser mot UiO. - Vi ønsker å få innsyn i alle dokumentene og ta rettslige skritt. Her må UiO gjennomgå rutinene sine. Spørsmålene forteller meg at de ikke har faglig kompetanse til å takle et mangfold på arbeidsplassen. Qureshi var fetteren til Muhammed, så det skulle være ganske unødvendig å spørre hvilken religion hun tilhører, sier Leon til Dagbladet.

Rektor Arild Underdal ved Universitetet mener det er beklagelig dersom jobbsøkerne følte seg støtt av spørsmålene. Han presiserer at han ikke kjenner detaljene i ansettelsesprosessen. Stedfortredende informasjonssjef Øyvind A. Hansen i LO er opprørt over Universitetets behandling av jobbsøkerne. Han mener det er både ulovlig og uetisk å spørre om religion og politisk oppfatning under et jobbintervju. - Her bør universitetsledelsen ta en runde på kammerset. Vi bør forvente at en institusjon med såpass mye kunnskap og vett forholder seg til regelverket.

FORBANNET OG SJOKKERT: Iffit Qureshi (35) ble møtt med nærgående spørsmål om religion og spisevaner under et jobbintervju ved Universitetet i Oslo. Her sammen med daglig leder ved Organisasjonen mot offentlig diskriminering, Akhenaton de Leon. <!--FOTO-->

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer