- Gjennomsyret av fordommer

Iffit Qureshi (35) søkte jobb ved Universitetet i Oslo. Hun ble møtt med spørsmålene: Er du muslim? Og hvordan reagerer du på at andre ikke spiser halalkjøtt?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I februar søkte Universitetet i Oslo (UiO) etter en person til en prosjektstilling for rekruttering av innvandrerungdom til lærerstedet. 80 personer søkte på jobben, og ni stykker ble kalt inn til intervju. Under intervjuet ble den skotsk-pakistanske kvinnen stilt spørsmål om religion og spisevaner. Qureshi har bodd 16 år i Norge. Hun snakker fem språk og har studert sosialantropologi.

- Intervjuernes spørsmål var gjennomsyret av fordommer og myter. Jeg var ikke forberedt på disse spørsmålene, sier hun. I dag er jobben besatt av en annen, og hun jobber i NRK. - Da vi kom fram til spørsmålene om min egen kompetanse innenfor integrering og rekrutteringsarbeid, klarte jeg ikke å svare ordentlig. Jeg ble helt satt ut av de foregående spørsmålene, sier hun til Dagbladet.

Beklager

Marit Fosseli Olsen, saksbehandler og sekretær for ansettelsesgruppa, beklager spørsmålene.

- Det var uheldig at vi spurte om religion og bakgrunn. Det var ikke ment som noen utskjelling. Vi beklager, sier Olsen. Hun kjenner ikke bakgrunnen for hvorfor spørsmålene ble stilt. Olsen mener også at det bare var enkelte søkere som fikk disse spørsmålene. Rådgiver ved UiO, Heidi Christophersen, mener at alle fikk de samme spørsmålene. - Hensikten var ikke å få fram den enkelte trosretning eller religion. Vi ville få fram relevant organisasjonserfaring og søkernes egen refleksjon om sitt eget valg sett i forhold til andre, sier Christophersen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer