Gjennopptar søket etter savnede i Kragerø

Store mannskaper gjenopptok søndag morgen søket etter de to savnede etter båtulykken i Kragerø.

REDNINGSDYKKERE: På stedet der båten kolliderte. Foto: Per Flåthe / Dagbladet
REDNINGSDYKKERE: På stedet der båten kolliderte. Foto: Per Flåthe / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dagbladet beklager I denne artikkelen gjenga vi et sitat der det ble hevdet at den overlevende kvinnen i skjærgårdsjeepen var føreren av båten. Dagbladet har ikke belegg for å viderebringe en slik påstand. Vi beklager den påkjenning dette har påført kvinnen og hennes pårørende.

(Dagbladet): Letemannskap søker for fullt med mini-ubåt. Redningsskjøyta og politibåten sperrer av farvannet, slik at fritidsbåter ikke skal forstyrre. Vannet er klart, og arbeidsforholdene for mini-ubåten er gode.

Søket startet igjen klokken 08.00.

Letemannskapet har en konkret området som de leter i. Området er omtrent en kilometer i omkrets og mannskapet leter på begge sider av Galeioddden i Kragerø.

Det er ikke lengre noe håp om å finne de to savnede personene i 30-åra i live i sjøen utenfor Kragerø etter båtkollisjonen mellom en skjærgårdsjeep og en taxibåt.

- Det er vanskelig å si. Desto mer tid som går, desto mer kritisk blir situasjonen, sier Aadne Røilid operasjonslederen i Telemark politidistrikt, til TV2.

REDNINGSDYKKERE: På vei ut til stedet der båten kolliderte. Foto: Per Flåthe / Dagbladet
REDNINGSDYKKERE: På vei ut til stedet der båten kolliderte. Foto: Per Flåthe / Dagbladet Vis mer

Mens det i taxibåten bare var føreren, var det fire personer i skjærgårdsjeepen. De skal ha blitt kastet over bord da ulykken inntraff. En 33 år gammel mann ligger livstruende skadd på Ullevål sykehus, mens en kvinne i 30-åra bare ble lettere skadd.

- Det er ikke lengre håp om å finne noen i havoverflaten nå, så nå er det søk etter antatt omkomne på sjøen med dykkere og og miniubåt, sa redningsleder Eric Willassen ved Hovedredningssentralen i Sør-Norge til Dagbladet.

De to savnede skal ikke hatt på seg redningsvest.

Svært preget Taxibåtføreren er svært preget etter ulykken, bekrefter arbeidsgiver og taxibåteier Ole Gundersen til Dagbladet.

- Det er fryktelig tragisk at sånne ting skjer. Jeg tenker på de pårørende og taxibåtsjåføren som ble påkjørt. Han er fysisk uskadd, men sterkt preget av det som har skjedd, sier Gundersen.

Gundersen forteller at taxibåtføreren blir ivaretatt av kriseteam, men at han også blir fulgt opp av Gundersen selv gjennom samtaler og debrief.

AVSPERRET:  Redningsmannskaper holder fritidsbåter på avstand, slik at de ikke forstyrrer i leteområdet. Foto: Per Flåthe / Dagbladet.
AVSPERRET: Redningsmannskaper holder fritidsbåter på avstand, slik at de ikke forstyrrer i leteområdet. Foto: Per Flåthe / Dagbladet. Vis mer

Taxibåtfører Hans Edvard Olsen var førstemann på ulykkesstedet i natt, og forteller om et grufullt syn.

- Jeg møtte en mørkelagt taxibåt og en mørkelagt skjærgårdsjeep. Kollegaen min hadde forsåvidt kontroll og drev med førstehjelp, forteller Olsen til Dagbladet.

Han forteller at det på det meste var fire taxibåter og redningsskøyta, i tillegg til politiet, som drev søk i vannet.

Høy fart Skjærgårdsjeepen på rundt 17 fot hadde 115 hestekrefter, mens taxibåten på rundt 30 fot hadde 310 hestekrefter.

Med bakgrunn i de omfattende skadene på begge båtene er fart trolig en viktig faktor.

- Det var blodig i baugen og den var helt knust, sier Olsen.

MINI-UBÅT:  Bistår i letingen etter savnede fra ulykken. Foto: Per Flåthe / Dagbladet
MINI-UBÅT: Bistår i letingen etter savnede fra ulykken. Foto: Per Flåthe / Dagbladet Vis mer

Taxibåteier Gundersen har blitt fortalt om hva som skjedde, men ønsker ikke å kommentere detaljene.

- Han var på vei inn mot Kragerø sentrum, mens den andre båten var på vei ut. Han får dem da inn i babord (venstre) side og inn i båten. Dette er en høyenergiskade, så det er åpenbart at begge båtene hadde litt fart, sier Gundersen til Dagbladet.

BISTÅR:  Politiet har bedt om hjelp fra selskapet ØPD, som leier ut mini-ubåter. Her er båten ubåten fraktes med. Foto: Per Flåthe / Dagbladet
BISTÅR: Politiet har bedt om hjelp fra selskapet ØPD, som leier ut mini-ubåter. Her er båten ubåten fraktes med. Foto: Per Flåthe / Dagbladet Vis mer