Gjenopplever knivdrap

SKIEN (Dagbladet): Den 39 år gamle tobarnsfaren som er siktet i Stokke-tragedien, kan gå fri uten at det blir reist straffesak. I dag og i neste uke skal det foretas rekonstruksjoner av hendelsen da 39-åringen stakk en 15 år gammel gutt til døde.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Rekonstruksjonene avgjør om det blir reist tiltale eller ikke. Tre rekonstruksjoner skal foretas.

De to 16-årige vennene av den drepte 15-åringen skal hver for seg vise i detalj hvordan de opplevde det fatale sammenstøtet på trappa til 39-åringen. Til slutt skal familiefaren forklare seg på åstedet, trolig tidlig i neste uke.

Det er på det rene at forklaringene til de to guttene skiller seg fra 39-åringens vitneprov på selve nødverge-punktet; hvorvidt det for ham var tvingende nødvendig å gå ut på trappa og møte dem i stedet for å vente til politiet kom. På dette tidspunkt var politiet i Tønsberg varslet for annen gang.

Dødsangst

Den 39 år gamle byggmesteren er foreløpig siktet for legemsbeskadigelse med døden til følge. Han står fast på at han handlet i dødsangst og dermed i selvforsvar da han ble angrepet av de tre ungdommene. Han nekter enhver straffskyld.

Politiet tok ut siktelsen da de ba om varetektsfengsling av 39-åringen på grunn av fare for bevisforspillelse. Den siktede ble løslatt fra fengsel etter bare fem dager.

Politiinspektør Olaf Kløvstad uttalte til Dagbladet at han hadde sympati for siktede etter å ha hørt hans forklaring under fengslingsmøtet.

Kilder i politiet sier til Dagbladet at saken er vanskelig, og at en eventuell tiltale vil bygge på en hårfin juridisk vurdering. Det trekkes neppe i tvil at 39-åringen var redd da han bevæpnet med to kjøkkenkniver gikk ut på trappa for å skremme vekk de tre ungdommene.

De hadde med seg spiker-stokker da de kom for å ta familiemannen etter at han hadde kastet dem ut fra en fest i sokkelleiligheten.

I sammenstøtet på gårdsplassen ble 15-åringen stukket til døde. Hans 16-årige bestekamerat ble livstruende skadd. 39-åringen ble påført mindre skader på hender og i ansiktet.

For langt?

Spørsmålet er om han gikk for langt i bruk av vold da han forsvarte seg og dro knivene mot ungdommene. Selv om påtalemyndigheten skulle mene dette, kan saken likevel henlegges dersom det sannsynliggjøres at 39-åringen handlet under sterk angst og sjelelig rystelse. Da gir loven adgang til henleggelse eller frifinnelse selv om den «normale» nødvergegrensen er overskredet.

Ved en eventuell rettssak vil en forsvarer ha mye å spille på for å få 39-åringen frifunnet. Det er forhold påtalemyndigheten vil måtte må ta i betraktning når tiltalebeslutningen skal reises. Det vil ikke bli tatt ut straffesak dersom påtalemyndigheten selv ikke føler seg overbevist om at 39-åringen vil bli dømt.

Politiinspektør Jan Helge Palm leder nå etterforskningen.

- Må ikke glemmes

Forsvareren til 16-åringen som i dag skal gjennomføre rekonstruksjonen av knivdrapet sammen med politiet, Sigurd B. Andersen, sier til Dagbladet at ungdommenes situasjon ikke må glemmes. De har mistet sin kamerat, og den ene 16-åringen sin bestevenn.

39-åringen har forklart at han var livredd og handlet i panikk. Han visste hvem ungdommene var og kjente til deres voldsmeritter. Han hadde to barn og kone i huset da ugjerningen ble begått.

- Vi vil bruke god tid for å få kastet lys over alle detaljer. Små marginer avgjør hvorvidt vi faktisk har med en nødvergesituasjon å gjøre. Muligheten for det er avgjort til stede, uten at det er helt opplagt, sier rekonstruksjonsansvarlig Bjørn Haneborg ved Tønsberg politistasjon.