Gjenopptakelses- kommisjonen trenger hjelp utenfra

Treholt-saken tapper kommisjonen for ressurser.

INGEN KRITIKK: I Treholt-saken har fristen blitt forlenget med til sammen fem uker fordi advokat Harald Stabell er misfornøyd med kommisjonens etterforskning og krever nye tekniske undersøkelser. Førstestatsadvokat Lasse Qvigstad har ingenting å utsette på kommisjonens arbeid. Foto: Knut Falch, SCANPIX
INGEN KRITIKK: I Treholt-saken har fristen blitt forlenget med til sammen fem uker fordi advokat Harald Stabell er misfornøyd med kommisjonens etterforskning og krever nye tekniske undersøkelser. Førstestatsadvokat Lasse Qvigstad har ingenting å utsette på kommisjonens arbeid. Foto: Knut Falch, SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Treholt-saken legger beslag på betydelige ressurser. Vi har kompensert for dette med å kjøpe inn kapasitet, samtidig som vi jobber på høytrykk med våre egne ressurser, bekrefter leder Helen Sæter i Gjenopptakelseskommisjonen overfor NTB.

Normalt har partene tre ukers frist for å sende inn merknader til utredningen. I Treholt-saken har fristen blitt forlenget med til sammen fem uker fordi advokat Harald Stabell er misfornøyd med kommisjonens etterforskning og krever nye tekniske undersøkelser. Førstestatsadvokat Lasse Qvigstad hadde på sin side ingenting å utsette på kommisjonens arbeid.

Treholt-sakens store omfang har bidratt til at køen av ubehandlede saker i kommisjonen etter drøyt to måneder i år er på 148 saker. Til sammenligning ble det i hele fjor innlevert 184 begjæringen om gjenåpning til kommisjonen.

Sæter tør ikke anslå når saken er ferdig behandlet, men sier hun håper å ha en avgjørelse klar før sommeren.

148 saker i kø Etter tolv års kamp for renvaskelse - og fire års ventetid i kommisjonen - døde lensmann Harald Tveiten i Rollag i Buskerud seks dager før han fikk den endelige og formelle frifinnelsen. Nå vil en arbeidsgruppe som Justisdepartementet har satt ned blant annet se på om de profilerte sakene fortrenger de såkalt ordinære.

- Det er åpenbart at store og ressurskrevende saker kan blokkere og forsinke de mindre. Det er naturlig for oss å gå inn i dette når vi skal evaluere kommisjonen, sier professor i rettsvitenskap, Ulf Stridbeck, ved Universitetet i Oslo.

Han understreker at det så langt ikke er mulig å konkludere i spørsmålet om kommisjonens ressursbruk og prioriteringer.

- Men man må kunne holde flere prosjekter i gang samtidig, for eksempel ved å sørge for at ikke hele kommisjonen jobber med den samme saken, uansett hvor stor den er, sier han.

Omfattende arbeid Under behandlingen av Treholt-saken er det blant annet leid inn folk som kan transkribere avhør og gjøre mer rutinepregede oppgaver som kommisjonens juridiske utredere normalt ville gjort. I kommisjonens siste utredning av Treholt-saken er det eksempelvis gjennomført 25 avhør av 23 vitner - på til sammen 52 timer. Kommisjonen har også fått gjennomført egne tekniske undersøkelser rundt det sentrale pengebeviset.

- Vi har valgt å prioritere Treholt-saken på grunn av dens veldig spesielle karakter. Her er det jo selve rettsstaten som blir utsatt for alvorlige beskyldninger gjennom anklagene som blir rettet mot politiet, navngitte politifolk og aktoratet i straffesaken, påpeker Sæter.

TRENGER HJELP UTENFRA: Leder i Gjenopptakelseskommisjonen Helen Sæter, her da hun meddelte at kommisjonen sier ja til ny granskning av Treholtsaken. Foto: Terje Bendiksby / Scanpix
TRENGER HJELP UTENFRA: Leder i Gjenopptakelseskommisjonen Helen Sæter, her da hun meddelte at kommisjonen sier ja til ny granskning av Treholtsaken. Foto: Terje Bendiksby / Scanpix Vis mer

Verken Stabell eller Qvigstad har svart på henvendelser fra NTB i denne sammenhengen.

Flere saker Kommisjonen har ikke statistikk over gjennomsnittlig saksbehandlingstid fordi sakene ofte krever forskjellig grad av utredning, men ifølge Sæter blir de raskeste sakene behandlet på «noen måneder».

De siste årene har det vært en rekke sterkt profilerte saker som har vært krevende. Flere begjæringer er blitt avslått etter betydelig saksbehandlingstid.

Fredrik Fasting Torgersen har fått to avslag på begjæringer om gjenopptakelse, drevet fram av advokat Erling Moss og jussprofessor Ståle Eskeland, mens Orderud-ekteparet fortsatt har sine begjæringer liggende hos kommisjonen.

I tillegg trekker Sæter selv fram Baneheia-saken som en spesielt tidkrevende sak. Viggo Kristiansen, representert av advokat Sigurd Klomsæt, fikk i fjor avslag på sin gjenåpningsbegjæring to år etter at den ble innlevert. Klomsæt krevde omgjøring av vedtaket, og ville eventuelt innlevere nok en gjenåpningsbegjæring. Også denne ble avslått. (©NTB)


(NTB)

GJENNOMFØRTE AVHØR: Blant annet av den tidligere POT-tjenestemannen Leif Karsten Hansen. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX
GJENNOMFØRTE AVHØR: Blant annet av den tidligere POT-tjenestemannen Leif Karsten Hansen. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX Vis mer