Gjenopptar omstridte militærtribunaler

Obama stanset praksisen fra Bush-eraen da han ble president.

OMSTRIDT: Fangeleiren på Guantanamo Bay, Cuba, har vært gjenstand for mye kritikk. Det samme gjelder militærtribunalene. Dette bildet er fra februar 2002 på Camp X-Ray. Foto: AP Photo/Andres Leighton/SCANPIX
OMSTRIDT: Fangeleiren på Guantanamo Bay, Cuba, har vært gjenstand for mye kritikk. Det samme gjelder militærtribunalene. Dette bildet er fra februar 2002 på Camp X-Ray. Foto: AP Photo/Andres Leighton/SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||
(Dagbladet): Bare to dager etter at president Barack Obama ble tatt i ed foran folkehavet i Washington, beordret han stans av de omstridte rettssakene på Guantanamo. 

De såkalte militærtribunalene skulle opp til ny vurdering. Konklusjonene av denne 120 dager lange granskingen kommer i neste uke.

Men allerede i dag kunngjør Obama at han vil gjenoppta praksisen med de kontroversielle militærdomstolene fra Bush-eraen, ifølge CNN.

Kilder i Det hvite hus sier at militærdomstolene bare vil gjelde for enkelte terrormistenkte Guantanamo-fanger, og at praksisen vil fortsette med utvidede rettigheter for de mistenkte. Færre rettigheter og lavere krav til bevisførsel har vært noen av ankepunktene mot de militære domstolene.

- Grunnlovsstridig
Avgjørelsen kommer samme uke som Obama overraskende ombestemte seg og likevel nekter å frigi bilder av fangemisbruk.

Anthony Romero, leder for borgervernsgruppa American Civil Liberties Union (ACLU), som gikk rettens vei for å få deklassifisert bildene,
sier den nye tilnærmingen til militærtribunalene er «svært mangelfull».

- Militærtribunaler bygger på ukonstitusjonelle premisser og er konstruert for å sikre at de blir dømt, ikke at de får en rettferdig rettssak, sier Romero til CNN.

- Å minimere noen av feilene, for at tribunalene skal framstå som mindre krenkende, er ikke akseptabelt, mener han.

Militærtribunalene vil ikke starte opp igjen før om fire måneder, og færre enn 20 av de 241 fangene på Guantanamo Bay, Cuba, vil få saken sin opp for en militær domstol.

Endringene:
Ifølge nyhetsbyrået AP er dette noen av punktene Obama ønsker å legge til:

• Begrensninger på muntlige bevis som kan brukes mot den terrormistenkte.

• Forbud mot bevis som er kommet fram under mishandling. Dette omfatter også såkalt waterboarding eller simulert drukning.

• Utvidede rettigheter for fanger til å velge sin militære rådgiver.

• Fanger som nekter å vitne skal beskyttes mot juridiske sanksjoner som kan bli iverksatt.

Valgkampløfter
Straks Obama ble tatt i ed, ga han ordre om at fangeleiren på Guantánamo-basen på Cuba skulle stenges i løpet av året. Brutale avhørsmetoder ble forbudt, og systemet med militære domstoler ble tatt opp til ny vurdering.

Dermed oppfylte Obama ett av sine viktigste valgkampløfter.

Under primærvalgkampen i februar 2008 ga Obama følgende karakteristikk av militærtribunalene:

«Et mangelfullt militært system som ikke har klart å dømme noen for terrorhandling siden 11. september-angrepene og har vært utsatt for juridiske innvendinger».

Så langt er tre personer, deriblant Khalid Sheikh Mohammed, blitt dømt på Guantanamo. Rundt 800 personer har vært holdt som fanger i leiren sør på Cuba siden den ble åpnet i 2002.

STENINGSSEREMONI: Slik så det ut da Barack Obama, 22. januar i år, beordret stengingen av fangeleiren på Guantanamo og stans i de omstridte militærtribunalene.  Foto: EPA/MATTHEW CAVANAUGH/SCANPIX
STENINGSSEREMONI: Slik så det ut da Barack Obama, 22. januar i år, beordret stengingen av fangeleiren på Guantanamo og stans i de omstridte militærtribunalene. Foto: EPA/MATTHEW CAVANAUGH/SCANPIX Vis mer