Gjenopptar saken

Hvem anga Anne Frank og sendte henne i konsentrasjonsleir? Historikere skal løse gåten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I 25 måneder satt Anne Frank og sju andre gjemt i et hemmelig rom i et lager i Amsterdam. Livet i skjul resulterte i en av historiens mest berømte dagbøker og et unikt innblikk i ei tenåringsjentes liv. Hun døde av tyfus i konsentrasjonsleiren Bergen-Belsen våren 1945, bare uker før leiren ble befridd av allierte soldater. Nå skal nederlandske etterforskere finne ut hvem som tystet på Anne Frank og familien, melder nyhetsbyrået AP.

Jakter på angiver

Flere forskere har forsøkt å finne ut hvem angiveren er, og teoriene er mange.

En av dem er at det var en forretningspartner til Annes far som er synderen. Tyskfødte Otto Frank drev et firma som gjorde forretninger med nazistene før krigen. Anton Ahlers var Franks forretningspartner, og var klar over handelen med tyskerne. Den britiske forfatteren Carol Ann Lee skriver i sin nye bok at Ahlers ikke bare sladret på Frank-familien, han utpresset også Otto Frank etter krigen. Han var den eneste som overlevde konsentrasjonsleiren, og skal ha vært livredd for å få bedriften inndratt etter krigen på grunn av handelen med Wehrmacht.

En annen teori er at det var vaskehjelpen Lena Hartog som sendte Anne Frank og familien i døden. Hun vasket lagerlokalet under Annes gjemmested.

Nå skal nederlandske historikere gå gjennom politiforklaringer og historiske dokumenter i et forsøk på å finne ut hvem synderen er.

Telefon

- Så langt er det ikke mer enn teorier, det fins ingen rykende pistol, sier David Barnouw leder av det nederlandske instituttet for krigsdokumentasjon.

Han ledet også etterforskningen rundt angiver-mysteriet på 80-tallet.

4. august 1944 gikk det nederlandske politiet til razzia mot lokalet i Prinsengracht 263, etter å ha mottatt en telefonoppringning som beskrev skjulestedet.

I mange år etter krigen trodde politiet at oppringeren var Willem Van Maaren, en upålitelig kar som jobbet på lageret. Van Maaren er nå utenfor mistanke, Barnouw tror ikke at han sto bak det historiske sviket.

  • Barnouw og forskeren Gerrold van der Stroom skal nå gå gjennom teoriene og regner med å ha en rapport klar i løpet av året.
MOT LØSNING: Mysteriet rundt Anne Frank skal etterforskes på nytt.