Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Gjenreiser UDIs omdømme

Manuela Ramin-Osmundsen og Trygve G. Nordby rasende, men fornøyd med høringen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I kveld pågår høringen om den såkalte kurdersaken i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomite.

 • Høringen kan du følge live her!

  Begge de tidligere UDI-direktørene Trygve G. Nordby og Manuela Ramin-Osmundsen har forklart seg for komitéen. Og begge uttrykker fremdeles sterk misnøye med måten de har blitt behandlet av Graver-utvalget og innholdet i undersøkelsesrapporten utvalget la frem.

  Nordby innrømmet i høringen at han brøt informasjonsplikten til Stortinget da han la seg på en liberal tolkning av utlendingsloven i forbindelse med behandlingen av de 182 kurderne som fikk innvilget midlertidig opphold i landet.

  - I samtid mente jeg ikke dette var nødvendig, men i ettertid - i lys av saken - ser jeg at jeg burde ha informert departementet og bedt om en avklaring, sa Nordby i høringen.

  Forsvarer vedtaket


  Han er derimot ikke i tvil om at UDI ikke brøt noen lover, og befant seg innenfor regelverket da de innvilget opphold. Og han var klar på at bruddet på informasjonsplikten ikke ville ha kostet ham jobben om han fremdeles satt som direktør da saken eksploderte.

  - Jeg har aldri noensinne i mine 20 år i UDI følt behov for å gå utover instruksene. Jeg har alltid forsøkt å være en lojal tjenestemann, og jeg mener jeg har lykkes, sa han.

  Han mener tvert om at UDIs håndtering av saken hadde vært mer kritikkverdig om de hadde avslått kurdernes bønn om opphold.

  - Hvis vi ikke hadde gått inn og sett på det humanitære grunnlaget i disse sakene ville vi være på grensen av våre internasjonale forpliktelser, sa han og refererte til FN-konvensjonen.

  - Ingen stor sak
  Både Nordby og Manuela Ramin-Osmundsen, som overtok direktørstolen da Nordby overtok som generalsekretær i Norges Røde Kors, mener Kurder-saken er blåst ut av alle proporsjoner.

  - Saken var som en ert i totaliteten av alle oppgaver som vi hadde, sa Ramin-Osmundsen både i høringen og til Dagbladet.no.

  Nordby sier til Dagbladet.no at han i sin tid i UDI har hatt ansvaret for 350 000 utlendingssaker, og at han sikkert har begått en og annen feil i behandlingen av disse.

  - Jeg har nå beklaget at jeg ikke informerte departementet. Det hadde vært riktig av meg å legge den frem og spurt om de var enige eller ikke, sier Nordby til Dagbladet.no.

  Det var etterfølgeren Manuela Ramin-Osmundsen som selv kontaktet departementet da hun oppdaget den liberale praksisen Nordby hadde innført, noe hun var redd var på kant med de retningslinjene den politiske ledelsen hadde trukket.

  Sint Ramin-Osmundsen
  Både Nordby og Ramin-Osmundsen ga i sine åpningstaler klart uttrykk for vrede overfor granskningsutvalget professor Hans Petter Graver har ledet i kurder-saken. Begge føler at granskningen har gått på rettssikkerheten løs, og at konklusjonene bygger på udokumenterte påstander, antagelser, og meninger.

  - Det har vært en inkvisisjon med mangel på rettssikkerhet. Jeg er blitt mistenkeliggjort, sa hun i høringen, og understreket på ny at hun overhodet ikke hadde kjennskap til saken før etter at hun overtok som direktør, og selv varslet departementet om det som hadde skjedd.

  Avgjørelsen om å trekke seg som direktør tok hun 17. mai, da hun selv så hvor det bar hen med granskningen.

  - Jeg har aldri trodd at jeg skulle komme tilbake. For UDI sin del, og kanskje for regjeringens del, tar jeg en leders beslutning. Situasjonen er blitt så vanskelig for så mange at det er best jeg trekker meg tilbake og ønsker UDI lykke til videre, sa hun i høringen.

  Fornøyd
  Begge eksdirektørene er fornøyd med den åpne høringen i dag.

  - Jeg synes det gikk bra. Kontroll- og konstitusjonskomitéen anvender et bredt perspektiv, tiden de gir er romslig, og spørsmålene de kommer med gir meg tillit til at utlendingsforvaltningen får gjenreist sitt omdømme, sier Ramin-Osmundsen til Dagbladet.no.

  Trygve G. Nordby sier høringen er en lettelse, i motsetning til Graverutvalget der han selv føler han ikke har fått imøtegått beskyldninger mot ham.

  - Jeg er godt fornøyd med denne prosessen. Her kan jeg velge egne ord og komme med tilsvar, sier han.

SLO TILBAKE: Tidligere UDI-direktør Trygve G. Nordby gikk til frontalangrep mot Graver-utvalget og undersøkelsesrapporten, men sa seg godt fornøyd med høringen. Her sammen med sin kone Vigdis som var med som støtte. Foto: Scanpix
SLO TILBAKE: Tidligere UDI-direktør Trygve G. Nordby gikk til frontalangrep mot Graver-utvalget og undersøkelsesrapporten, men sa seg godt fornøyd med høringen. Her sammen med sin kone Vigdis som var med som støtte. Foto: Scanpix Vis mer
- Gjenreiser UDIs omdømme
GJENREIST: Manuela Ramin-Osmundsen hadde lite pent å si om heksejakta hun mener å ha blitt utsatt for, men føler at høringen i dag er med på å gjenreise UDIs renome.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no - nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling