- Gjensidige prøver å slite ut Øyvind

Landsforeningen for Trafikkskade støtter hodeskadede Øyvinds kamp mot forsikringsselskapet. Støttes av advokater.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

MYSEN (Dagbladet.no): - Det er trist at man må bruke fire dager på en slik sak i en rettssal, sier rådgiver Per Oretorp i Landsforeningen for Trafikkskadde til Dagbladet.no.

Han har fulgt saken mellom Øyvind Aarstad (26) og Gjensidige Forsikring i Heggen og Frøland tingrett i dag. Øyvind fikk en stor hodeskade etter en bilulykke 8. februar 2000. I dag er han såkalt overinvalid.

Han mangler impulskontroll og slår, klyper og biter nesten alle han møter og alt han kommer over. Gjensidige mener han medvirket til sin egen skade siden de mener han kjørte for fort og ikke brukte bilbelte i ulykka for over sju år siden.

13 millioner kroner

- Forsikringsselskapet tok ansvar og erkjente erstatningen hans, men etter to år mener de plutselig at han kjørte for fort og at han ikke brukte bilbelte under ulykka, og krever derfor erstatningen avkortet. Dette er helt urimelig. Jeg blir lei meg og provosert, sier Oretorp, som representerer cirka 5000 medlemmer.

I retten i dag ble det lagt fram dokumentasjon på at politiet på stedet mener han ikke benyttet bilbelte. Dette bestrides samtidig av en legejournal fra Ullevål sykehus, som mener han hadde skader på kroppen forenlig med bilbeltebruk under en ulykke.

Det partene er enige om at Øyvind skal ha erstatning, men de strides om hvor mye det skal være, merutgifter i fremtiden og eventuell avkorting av dette.

Og det er ikke småpenger det handler om. I retten i dag kom det fram at Aarstad ved advokat Christian Lundin vil fremsette et erstatningskrav på omkring 13 millioner kroner.

- PRESSES: Landsforeningen for Trafikkskadde mener forsikringsselskaper som Gjensidige i striden mot Øyvind Aarstad (26) prøver å presse han og foreldrene Henning og Hilde til å godta den opprinnelige erstatningen i håp om at de ikke skal gå rettens vei.
- PRESSES: Landsforeningen for Trafikkskadde mener forsikringsselskaper som Gjensidige i striden mot Øyvind Aarstad (26) prøver å presse han og foreldrene Henning og Hilde til å godta den opprinnelige erstatningen i håp om at de ikke skal gå rettens vei. Vis mer

Det tallet mener motparten Gjensidige er et oppkonstruert beløp. For noen år siden utbetalte de Aarstad en erstatning på rundt fem millioner kroner, men dette beløpet er avkortet med 30 prosent siden de mener han medvirket til ulykken og skadene han pådro seg.

- De har bare satt opp et regnestykke som ikke har rot i hvordan situasjonen egentlig er, sier advokat Holst, som representerer forsikringsselskapet.

- Øyvind blir ikke rik om han vinner
Oretorp i trafikkskadeforeningen mener forsikringsselskaper i noen saker benytter seg av utmattalesestaktikker for å spare penger.

- Dette presser de fleste til å godta avkortingen fordi de ikke makter å gå til rettssak. De har nok med sitt. Vi har sett dette før og vi vil se det igjen, sier Oretorp.

Han sier han stor respekt for Øyvind Aarstad og hans familie som tar skrittet med å gå til rettssak mot forsikringsgiganten.

- Jeg mener forsikringsselskapene bør ta en etisk og moralsk vurdering på hvorfor de velger å kjøre dette knallharde løpet. Det koster dem forsvinnende lite å betale denne gutten de pengene. Øyvind blir ikke rik av dette, sier han.

Et ønske om et fullverdig liv

I retten i dag la de to partene frem sine innledningsforedrag.

- Gjensidige prøver å slite ut Øyvind

Øyvind Aarstads advokat, Christian Lundin, brukte store deler av dagen til å gå gjennom blant annet Øyvinds hjelpebehov, merutgifter i fremtiden for alt han ødelegger av klær, sengetøy, kjøkkenredskaper og møbler, for å nevne noe.

Han oppsummerte innledningen slik:

- Dette handler om å gi Øyvind et fullverdig liv. Han vil overleve dersom han bare sitter inne, men han trenger bistand 24 timer i døgnet. Dersom han skal ut av huset trenger han bistand av to assistenter på grunn av hans ustyrlige handlemåte, sa han i retten.

Øyvind selv deltok ikke i retten i dag, men begge hans søsken og foreldrene Hilde og Henning Aarstad var tilstede i retten.

- Gir aldri opp

Per Oretorp i Landsforeningen for Trafikkskadde sier han blir provosert av saker som dette.

- Forsikringsselskapene reklamerer på TV med at de skal hjelpe oss ved ulykker. Hvor er støtten til Øyvind og familien hans her? spør han.

Han får støtte av Christian Lundin.

- I denne situasjonen presser de ham ved å tilby han en erstatning de mener er riktig. Dette kravet tvinger ham til retten i håp om at han skal gi opp. Det er lett å gjennomskue, sier han til Dagbladet.no.

Han får støtte av sin advokatpartner Jan Gunnar Ness.

- Det er synd de gjør det på denne måten. Det ville ikke betydd noe for de å betale ham de ekstra kronene, sier han.

Heller ikke familien til Aarstad kommer til å gi seg med det første.

- Når vi først har startet dette kommer vi til å kjøre løpet ut. Vi er forberedt på at dette kan vare i flere år fremover, sier faren til Øyvind, Henning Aarstad, til Dagbladet.no.

Advokat Ivar Holst, som representerer Gjensidige i retten, svarer på beskyldningene med at de forsøker å forholde seg til rettspraksis i lignende saker.

- Vi mener det ikke er noe tvil at han ikke benyttet bilbelte og heller ikke at han kjørte for fort. Om forsikringsbransjen utnytter familier i enkeltsaker for å spare penger er opp til Gjensidige eller forsikringsbransjen å svare på, sier han til Dagbladet.no.

PROVIOSERT: Per Oretorp i Landsforeningen for Trafikkskadde var i retten i dag. Han blir provosert av forsikringsselskaper som ikke lar tvilsspørsmål komme skadelidte til gode. Her deler han ut gratis sykkelhjelmer tidligere i år.
STØTTER: Øyvind Aarstads advokat Christian Lundin.
STØTTER: Advokat Jan Gunnar Ness i Advokatfirmaet Ness & Co.