Gjensyn med hatet

Klokka 9 mandag starter ankesaken i ett av de tristeste drapene i nyere tid. 15 år gamle Benjamin Hermansen mistet livet fordi han var brun i huden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er nesten to år siden Benjamin Hermansen ble drept på Holmlia i Oslo.

En kald januarkveld i 2001 ble han stukket ihjel av to nynazister. Marit Hermansen mistet sitt eneste barn fordi han var brun i huden. Joe Erling Jahr og Ole Nicolai Kvisler ble dømt til henholdsvis 16 og 15 år for drapene.

Drapet ble omtalt som det første rasismedrapet i Norge, og 40.000 mennesker gikk i fakkeltog mot hatet som dreper.

Lite nytt

Mandag klokka 9 begynner omkampen i straffesaken mot to av de tre dømte i saken. Både Jahr og Kvisler anket dommen, det samme gjorde påtalemyndigheten som fortsatt mener at et rasismedrap bør straffes med 21 års fengsel. Når ankesaken starter i Borgarting lagmannsrett er det lite nye beviser som blir lagt fram. Drapsvåpnene er ikke kommet til rette selv om noen tror at et knivfunn kan kaste nytt lys over saken.

For påtalemyndigheten er det «same procedure» som forrige gang. Forsvarerne hevder at de har nyheter å komme med. Jahrs forsvarer Tor Erling Staff hevder å ha en ny klient.

- Vi har ingen nye vitner, men vi har en «ny Jahr». Han er en ganske annen enn den han var i tingretten for et år siden, sier Staff til NTB.

Til NRKs «Brennpunkt» forklarte Jahr nylig at menneskesynet hans er endret i møte med andre fanger i fengselet. Likevel vil han ikke ta avstand fra Hitler eller nazistisk innspirert raseideologi. Han fortalte hvordan han som fjortenåring ble banket opp på t-banen av en gjeng somaliske barneranere, og det eneste miljøet som tok i mot ham med åpne armer og varm støtte var nynazistene.

I tingretten tok Jahr på seg hele skylda for drapet. Han hevdet at han var den eneste som stakk Benjamin, selv om rettsmedisinere mente det var brukt to ulike kniver.

Det spennende i denne rettsrunden er hvordan forholdet mellom Kvisler og Jahr har endret seg det siste året. Deres motstridende interesser er blitt tydeligere, og Jahr har gitt nye opplysninger til politiet. Hva slags opplysninger det dreier seg om må vi vente til ankesaken med å få vite.

Nye vitner

Ole Nicolai Kvislers forsvarer Geir Lippestad har tilbragt de siste dagene i fengselet med sin klient. De har flere nye vitner på lista.

- Noen skal forklare seg rundt det som har tilknytning til skyldspørsmålet, mens andre er karaktervitner som skal uttale seg om Kvisler som person, sier Lippestad til NTB.

Det er satt av fem uker til ankesaken, og Dagbladet.no følger saken tett.

<B>FRA FØRSTE RETTSAK:</B> Tiltalte Ole Nicolai Kvisler ( i forgrunnen) og hans forsvarer Geir Lippestad på tiltalebenken.
<B>FIKK 16 ÅR:</B> Joe Erling Jahr ble dømt til 16 års fengsel. Både påtalemyndighetene og Jahr og Kvisler har anket saken. Påtalemyndigheten krever 21 års fengsel for de to.