Gjenvalg for de konservative i Hellas

Kostas Karamanlis (51) fortsetter som statsminister i Hellas.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kostas Karamanlis (51) fortsetter som statsminister i Hellas, der det konservative regjeringspartiet Nytt Demokrati vant søndagens valg.

Da 99 prosent av stemmene var talt opp, hadde Nytt Demokrati sikret seg 41,9 prosent av stemmene, mens det sosialdemokratiske partiet PASOK hadde fått 38,1 prosent. Det gir de to partiene henholdsvis 152 og 102 plasser i nasjonalforsamlingen, som i alt har 300 plasser.

Begge partiene får dårligere oppslutning enn under valget i 2004, mens kommunistiske KKE kunne notere en markant framgang. Partiet fikk 8,1 prosent av stemmene og sikret seg 22 plasser.

For første gang siden juntaen styrte på 1970-tallet har dessuten et høyreradikalt parti sikret seg plass i nasjonalforsamlingen. LAOS fikk 3,8 prosent av stemmene, noe som gir partiet ti plasser.

Den radikale venstrealliansen Syriaza fikk 5 prosent og 14 plasser.- Fortsatt reformer
- Nytt Demokrati har fått et klart mandat til å fortsette med de endringer og reformer landet trenger, sa Karamanlis da han proklamerte seieren.

- Jeg vil gjøre mitt ytterste for å leve opp til tilliten som statsminister for alle grekere, fortsatte han.

Sosialdemokratenes leder Giorgos Papandreou erkjente valgnederlaget og la ikke skjul på sin skuffelse.

- Folket har valgt. Resultatet ble ikke som ønsket men vil bli respektert, sa Papandreou i en fjernsynstale.

Høyreekstreme
73 prosent av velgerne avga stemme under søndagens valg, som for første gang siden demokratiet ble gjeninnført i 1974 også ga et høyreekstremt parti plass i nasjonalforsamlingen.

Det ytterliggående LAOS-partiet ledes av den tidligere bodybuilderen Giorgos Karatzaferis, som har fremmet et sterkt nasjonalistisk budskap under valgkampen.

BLIR SITTENDE: Hellas\' konservative statsminister Kostas Karamanlis kan se fram mot fire nye år ved makten etter at Nytt Demokrati så vidt fikk nok stemmer til å danne flertallsregjering. Men både Nytt Demokrati og sosialdemokratene i PASOK mistet stemmer til småpartier og gikk tilbake i forhold til valget i 2004. Foto: Scanpix
BLIR SITTENDE: Hellas\' konservative statsminister Kostas Karamanlis kan se fram mot fire nye år ved makten etter at Nytt Demokrati så vidt fikk nok stemmer til å danne flertallsregjering. Men både Nytt Demokrati og sosialdemokratene i PASOK mistet stemmer til småpartier og gikk tilbake i forhold til valget i 2004. Foto: Scanpix Vis mer

- Vår viktigste oppgave i nasjonalforsamlingen blir å sikre et Hellas for grekere, sa Karatzaferis søndag og oppfordret sine landsmenn til å stå sammen mot nabolandene Albania, Makedonia og Tyrkia som han konsekvent omtaler som «fiendene».

Skogbranner
Skogbrann og mistro til politikerne gjorde på forhånd mange velgere usikre på hvem de skulle stemme på, og det var derfor knyttet stor spenning til utfallet av søndagens valg i Hellas.

Opposisjonen brukte valgkampen til å kritisere regjeringens håndtering av de omfattende skogbrannene som kostet 65 mennesker livet i august, mens Karamanlis la vekt på at hvordan arbeidsledigheten og underskuddet på statsbudsjettet ble redusert under hans første år ved makten.

(NTB)