SEIER: Barack Obama holder sin seierstale i Chicago, og kan se fram til fire nye år med store utfordringer. FOTO: Spencer Platt / Getty Images / AFP / NTB Scanpix.
SEIER: Barack Obama holder sin seierstale i Chicago, og kan se fram til fire nye år med store utfordringer. FOTO: Spencer Platt / Getty Images / AFP / NTB Scanpix.Vis mer

- Gjenvalgt med de verste ledighetstallene i nyere tid

Barack Obamas valgseier er historisk på en ny måte denne gangen, sier USA-ekspert Anders Romarheim.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): USA-ekspert Anders Romarheim mener Barack Obamas klare valgseier er en viktig tillitserklæring til presidentens politiske prosjekt.

- Det er også en fordel for USA på mange måter at det blir et klart utfall, som ikke gir rom for å tefte lenge ved dette valget. Da kan de komme seg videre å få gjort noe med de store økonomiske utfordringene de har, sier Romarheim til Dagbladet.

- På tross av økonomien Han beskriver valgseieren som mindre begeistringsfull enn Obamas første i 2008, men likevel historisk.

- Obama har vunnet gjenvalg på tross av økonomien,og med høyerere arbeidsledighetstall en noen annen president i nyere tid, sier Romarheim.

Han mener dette viser en aksept i det amerikanske folk at det kunne vært verre med republikansk styre. En valgdagsmåling publisert av nyhetsbyrået AP viser at omtrent halvparten av de amerikanske velgerne fortsatt skylder på USA forrige president, George W. Bush, for den økonmiske situasjonen i USA. Samtidig sier 60 prosent at USAs økonomi er den viktigste faktoren som avgjorde deres stemme.

- Samtidig er det også vanskelig å utfordre en sittende president, og Romney føyer seg inn i rekken av kandidater som har blitt slått av sittende presidenter. Sist dette skjedde var da George W. Bush slo John Kerry, sier Romarheim.

- Obama vant bakkekampen Dagbladets USA-ekspert, Eirik Løkke fra Civita, er ikke overrasket over nattens resultat, som i tråd med både hans og andre valgeksperters spådom, vant valget i USA. Men det var ikke like lett for Obama denne gangen.

FORTSATT HISTORISK: USA-ekspert Anders Romarheim mener Obamas valgseier er historisk på en helt ny måte denne gangen.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix
FORTSATT HISTORISK: USA-ekspert Anders Romarheim mener Obamas valgseier er historisk på en helt ny måte denne gangen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix Vis mer

- Resultatet ble omtrent som forventet, men med knappere margin enn i 2008. Akkurat nå ser det ut som om Obama vant alle vippestatene det var snakk om. Barack Obama vant Florida, Virginia og Ohio, det var overraskende, men tapte Indiana og North Carolina, som han klarte å vinne i 2008.

En stund mener Løkke det så ut som om Mitt Romney fikk flest stemmer på nasjonal basis, men likevel tapte, noe som også skjedde i 2000, da George W. Bush slo Al Gore.

Løkke mener at Obama vant fordi han lyktes best med mobiliseringen.

- Lenge så det ut som om at Romney hadde mest entusiasme på sin side og klarte å mobilisere best, men slik dette utviklet seg, er det klart at det er Obama som har fått busset flest folk til valglokalene, fått folk til å ringe naboer og kjente for å møte opp til valg, og mobilisert best, sier Eirik Løkke.

Veivalg for republikanerne Hallvard Notaker ved UIO har forsket på amerikansk valgkamphistorie. Han sier det republikanske partiet nå står ovenfor et viktig spørsmål.

- Vil de vurdere dit hen at de tapte fordi de var for moderate eller fordi de var for ytterligående på høyresiden? Hvordan partiet endrer seg vil være avgjørende for samarbeidsklima mellom Representantenes hus i Kongressen og presidenten i det hvite hus. Det er den viktigste faktoren for hvor mye Obama vil få gjort de neste fire årene, sier Notaker.

MOBILISERTE: Dagbladets egne USA-ekspert Eirik Løkke mener Obama vant fordi han klarte å mobilisere sin velgerbase. Foto: Privat.
MOBILISERTE: Dagbladets egne USA-ekspert Eirik Løkke mener Obama vant fordi han klarte å mobilisere sin velgerbase. Foto: Privat. Vis mer

USA-kjenner og historike Hans Olav Lahlum er enig med Notaker.

- Et mindre politisk polarisert USA har ikke Obama lyktes med, men han har heller ikke fått mye hjelp av republikanerne. De må nå ta stilling til om de skal velge en konstruktiv linje i Kongressen. Så blir det spennende å se om Obma nå blir mer offansiv ettersom han ikke har en ny valgkamp å tenke på om fire år, sier Lahlum.

Følg vårt livestudio for flere reaksjoner.

FIRE NYE ÅR: USAs nygjenvalgte president Barack Obama feirer valgseieren med sin Michelle Obama og døtrene Sasha and Malia. Foto: Jewel Samad / AFP / NTB Scanpix.
FIRE NYE ÅR: USAs nygjenvalgte president Barack Obama feirer valgseieren med sin Michelle Obama og døtrene Sasha and Malia. Foto: Jewel Samad / AFP / NTB Scanpix. Vis mer