Gjerde rundt Europa

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Minst ti mennesker er den siste tida drept idet de har forsøkt å klatre over grensa til Europa. Situasjonen i områdene rundt de spanske enklavene Melilla og Ceuta på den marokkanske kysten er uholdbar, og reaksjonene fra spanske myndigheter følger et mønster som er kjent fra alle europeiske land når vi skal takle mennesker på flukt: Vi vet ikke hva vi skal gjøre. Dermed settes militære styrker inn, og gjerdene blir høyere: Den spanske presidenten Jose Luis Rodriguez Zapatero har varslet en bevilgning på 24 millioner kroner for å forhøye gjerdene til seks meter. I tillegg skal man bygge en tredje rad med gjerder, og legge bunter med piggtråd mellom. Myndighetene vet godt at dette ikke vil hindre strømmen av mennesker som kommer. Hittil i år har mer enn ti tusen desperate immigranter forsøkt å komme seg over grensa fra Marokko til de spanske enklavene.

Dermed har Spania, med et ekstraordinært vedtak, også besluttet å returnere alle som lykkes i å forsere piggtrådgjerdene og unngå skuddene fra politi og militære styrker. Menneskerettighetsorganisasjoner er sterkt kritiske til vedtaket - fordi tvangsreturnering for mange vil bety døden.

Dette er som kjent ikke bare et spansk problem. Italia blir sterkt kritisert av menneskerettsorganisasjoner for sin praksis med å fly mennesker rett tilbake til Libya, et land som ikke har undertegnet FNs flyktningkonvensjon, uten at deres status er sjekket på noe vis. Flere hundre mennesker dør hvert år på vei over havet fra Tunisia og Libya, på vei til Italia. Det er en tendens til å skyve problemene over på transittlandene i Nord-Afrika - mot løfte om økt pengestøtte - noe som er dypt beklagelig.

Europa kan ikke løse dette problemet ved å bygge høyere gjerder, eller ved å lease ut behandlingen av mennesker i nød til land som har tvilsom håndhevelse av menneskerettighetene. Menneskene som ankommer kan ikke sees som en fiendtlig invasjon, men som et utslag av en utviklingspolitikk som ikke fungerer. Her ligger den virkelige utfordringen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer