Gjerdene på stranda

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Smiths Venner gir opp å kjøpe Østre Bolærne. Denne øyperlen forblir i offentlig eie, og kan for alvor åpnes for allmennheten. Det resultatet er oppnådd etter folkelige og politiske protester mot en stivsinnet forsvarsminister som sin vane tro ikke så noe som helst galt i det hun hadde gjort.

Sakene er svært ulike, men det går likevel ei linje fra statsrådens såkalte befaring på Østre Bolærne til hennes kommentarer til debatten om norske soldater har deltatt i krig i Irak. Under fullt medieoppbud dro Kristin Krohn Devold til Østre Bolærne og hevdet at allmennheten hadde rikelig adgang til øyene, selv om Smiths Venner kjøpte eiendommene og den eneste kaia på øya. Det var dumt av henne. Det var også dumt å uttale forleden at det er likegyldig om man kaller soldatenes innsats i Irak for krig eller noe annet.

Det gleder oss at til tross for forsvarsministeren, er Østre Bolærne sikret for allmennheten. Det bør også skje med de andre naturperlene som Forsvaret nå skal avhende. Forsvarsministeren har kort og godt fått en ny dagseddel undertegnet folket og Stortinget.

Knut Arild Hareide har overtatt i Miljøverndepartementet. Helt sesongriktig har han varslet en strengere praktisering av strandloven. Det håper vi han følger opp, men Hareides erklæring kommer samtidig som Høyre og Fremskrittspartiet opphever boplikten på helårsboliger på Tjøme. Nå eksploderer prisnivået der, slik det tidligere har gjort på Nøtterøy. Deretter blir det flere steinrike badegjester til å sette ut fluktstoler, tilfeldige sko, griller og andre tegn til liv som skal holde borte fastboende og andre representanter for allmennheten som er på jakt etter en flekk fri natur å kose seg på. De møtes av ulovlige gjerder og, i noen tilfeller, kampestein dumpet fra lektere i fristende naturhavner.

Ola Mæle selger «hytte»-anlegget sitt i Blindleia for 35 millioner til Ålesund-milionæren Karl Johan «Sundolitt» Sunde. Nå skal Sunde breie seg, slik også den lavere strandadel gjør der slepphendte kommunepolitikere lar dem få lov. Vi ønsker Knut Arild Hareide og Arbeiderpartiets Sylvia Brustad lykke til med innskjerpingen de lover, og anbefaler en studietur til söta bror.