Gjerdrum-raset: Dette er status nå

I løpet av natten er det lett med både helikopter, droner og redningshund i skredområdet.

Publisert
Sist oppdatert

I morgentimene torsdag er søket fortsatt resultatløst, etter de ti personene som har status som savnet etter skredet som gikk rundt 04 natt til onsdag.

I løpet av natta har det vært noe forvirring rundt om det har blitt sendt en hund ned til rasområdet eller ikke, men klokka 06 bekrefter politiet at både hund, hundefører og redningsmann fra Sea King har vært inne i rasområdet og søkt rundt bygningsmasse - uten resultat.

I 05-tiden opplyste operasjonsleder Karianne Knudsen til Dagbladet at de har en løpende vurdering av farepotensialet og eventuelt når mennesker kan ta seg inn i området.

VANSKELIGE FORHOLD: Ti personer er fortsatt ikke gjort rede for etter det store jordraset som gikk på Ask i Gjerdrum kommune natt til onsdag. Forholdene er krevende. Foto: Terje Bendiksby / NTB
VANSKELIGE FORHOLD: Ti personer er fortsatt ikke gjort rede for etter det store jordraset som gikk på Ask i Gjerdrum kommune natt til onsdag. Forholdene er krevende. Foto: Terje Bendiksby / NTB Vis mer

Dette vet vi om Gjerdrum-skredet

  • 10 personer er fortsatt ikke gjort rede for etter skredet som gikk natt til onsdag rundt klokka 04.
  • Letearbeidet blir betegnet som svært krevende, og redningsmannskaper får ikke gå inn fysisk ned i skredområdet.
  • Onsdag kveld hadde 1000 personer blitt evakuert, og det er varslet at ytterligere evakuering kan bli aktuelt.
  • Ti personer er meldt skadd, med varierende skadeomfang.
  • Totalt skal det være 31 boenheter som er tatt av skredet, fordelt over ni bygg. I tillegg kommer seks garasjehus med fem garasjeplasser hver.

(Dagbladet/NTB)

Fortsatt ikke mulig til fots

Onsdag kveld uttalte politiet at de vurderte å sende inn hund til rasområdet. Da uttalte innsatsleder Dag Andre Sylju at den største utfordringen i søket er at mannskapene ikke kan ta seg inn i selve rasområdet.

- Vi vil gjerne inn dit, men vi kan ikke, fordi det rett og slett er for farlig for mannskapene, sa han.

STORT SØK: I løpet av natten har det vært variabelt flyvær, opplyser politiet. Et Sea King-helikopter har imidlertid kontinuerlig lett etter savnede fra lufta. Foto: Terje Bendiksby / NTB
STORT SØK: I løpet av natten har det vært variabelt flyvær, opplyser politiet. Et Sea King-helikopter har imidlertid kontinuerlig lett etter savnede fra lufta. Foto: Terje Bendiksby / NTB Vis mer

Over 24 timer etter at det enorme skredet gikk rundt klokka 04 natt til onsdag er det derfor ingen som har kunnet ta seg inn i de verst rammede skredområdene - den såkalte røde sonen, til fots.

- Gjennom natta har vi brukt droner og helikopter som har søkt. Det har vært variabelt flyvær, derfor har politihelikopteret vært oppe og nede. Men Sea King har vært oppe, sier Knudsen.

Siden nødetatene ble varslet om skredet, har helikoptre kontinuering overvåket rasstedet og vært på utgikk etter tegn fra personer som eventuelt befinner seg i rasområdet.

HUSET RASER: Mange hus er blitt tatt av jordskredet og i ettermiddag raste enda et. Video: Lars Eivind Bones Vis mer

Hund reddet

I 02-tiden natt til torsdag kom meldingen om at en hund hadde blitt funnet på rasstedet. Det viste seg å være familiehunden Zajka, som måtte etterlates eierne ble evakuert. Ekteparet Anna og Jørgen Sandman ble evakuert i helikopter, men Zajka fikk ikke være med - mennesker måtte prioriteres.

Hunden er i god behold og skal gjenforenes med familien torsdag.

- Det var selvfølgelig helt fantastisk å få den meldingen i natt. Vi har vært kjempenervøse, og har virket håpet på at et mirakel skulle skje. Hellet har vært med oss i dag - til tross for at vi mistet alt vi eier i raset, skriver Sandman i en tekstmelding til Dagbladet.

Operasjonsleder Knudsen forteller til Dagbladet at hunden befant seg i et hus som tilsynelatende har flyttet seg mange hundre meter fra der det opprinnelig sto.

- Det foregår ekstra søk i området der den ble funnet, sier hun.

Ni bygg har rast

Det er fortsatt ti personer som ikke har blitt gjort rede for etter skredet.

Til sammen ni bygg har rast. Det dreier seg om totalt 31 boenheter, ifølge Knudsen.

Kirken i Gjerdrum vil holde åpne dører for bygda de nærmeste dagene for dem som savner noen. Sokneprest Jakob Furuseth opplyser at kirken i Gjerdrum vil være åpen, og at prosten vil sørge for at det er prester tilgjengelig for dem som trenger det, både hos de evakuerte på hotellene, og i den åpne kirken.

Gjerdrum kommune har allerede opprettet et pårørendesenter på Clarion hotell og kongressenter på Gardermoen. Dette er ment som et tilbud til dem som savner noen i forbindelse med raset.

Dagbladet følger saken og oppdaterer fortløpende.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer