Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Rettssaken mot Eirik Jensen og Gjermund Cappelen

Gjermund Cappelen ba i avhør om å få snakke med sin kildefører i politiet: - Noe måtte han kalle Eirik Jensen

Statsadvokaten med detaljer om Gjermund Cappelens første avhør.

RETTSSAKEN: Forsvarer John Christian Elden om starten av rettssaken mot hans klient Eirik Jensen. Video: Sveinung U. Ystad Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Var Gjermund Cappelen og Eirik Jensen kriminelle partnere eller var Cappelen Jensens informant? Det er et av de store spørsmålene Oslo tingrett må ta stilling til de neste månedene.

Aktor Lars Eik Alfheim forklarte i dag i detalj hvordan Cappelen forklarte seg til politiet i Asker og Bærum og hvordan han snakket Jensen inn i saken.

Dagen etter Cappelen ble pågrepet, 20. desember 2013, erkjente Cappelen flere forhold, inkludert oppbevaring av hasj og penger.

Cappelen har en samtale med sin advokat 22. desember og ber om nytt avhør 23. desember. Der snakket han inn en annen medhjelper. I avhør ba han også om å få snakke med sin kildefører i politiet, Eirik Jensen, sa Alfheim.

Gjermund Cappelen erkjente i Oslo tingrett i dag straffskyld for alle punktene i tiltalen. Eirik Jensen nekter straffskyld på alle punktene.

Ønsket et mulig samarbeid

Avhøret av Cappelen som ble utført 23. desember ble ferdigskrevet av politiet først 30. desember. Da ble det sendt Cappelen for gjennomsyn, mens han satt i varetekt. I utskriften kom Cappelen med håndskrevne tilbakemeldinger til politiet der han kan komme med rettelser til utskriften.

- Han skriver noe om at han ønsker et mulig samarbeid med politiet, sa Alfheim.

Etter 23. desember hadde Cappelen tre samtaler med etterforskere i Asker og Bærum 7., 10. og 12. januar.

Der lovte han å gi informasjonen han hadde, men sa at han ville han noe igjen for det. Han ba politiet ta kontakt med sin kildefører i Oslo. Politiet sa den gang at de ikkke var interessert i det, men noe annet. Cappelen kom senere tilbake til dette, og navnga da Eirik Jensen, fortalte Alfheim.

- Noe måtte han kalle Jensen

Kort tid etter dette ble Cappelen avhørt av Spesialenheten. Asker og Bærum politidistrikt hadde videre ikke hatt noe med denne etterforskningen å gjøre, sier Alfheim.

Dagbladet konfrontrerte i dag Cappelens forsvarer, Benedict de Vibe, med opplysnigene om at Cappelen i avhør kalte Jensen for sin kildefører. Det sentrale punktet i rettssaken er hvorvidt Eirik Jensen var en medsammensvoren til Cappelens mangeårige og storstilte innførsel av narkotika til Norge, eller om Cappelen var Jensens hemmelige politiinformant.

RETTSSAKEN: Påtalemyndighetene arbeider for å finne et betydelig større beløp enn de ti millionene som er beslaglagt fra Gjermund Cappelen. Video: NTB Scanpix Vis mer

- Noe måtte han kalle Jensen i avhør. Han kunne ikke akkurat si at Jensens var hans medhjelper gjennom mange år, sa de Vibe til Dagbladet.

- Ønsket om å få snakke med Jensen mens han var pågrepet ble ikke oppfylt, sa de Vibe.

Jensen og hans forsvarere avviser dette kategorisk.

- Vi ser på det som svært positivt at Cappelen omtalte Jensen som sin kildefører. Det er i tråd med hva Jensen har forklart om at Cappelen var hans informant, sa Jensens forsvarer John Christian Elden til Dagbladet.

Statsadvokat Lars Erik Alfheim sa det var vanskelig å kommentere betydningen av at Cappelen spurte etter sin «kildefører».

- Det er vanskelig å kommentere det nå, sa han til Dagbladet.

MOTIVENE: Statsadvokat Lars Erik Alfheim holdt det første innledningsforedraget i Oslo tingrett. Her snakker han om Cappelens motiver for skylderkjennelsen. Video: NTB Scanpix Vis mer

Dagbladet vet at Cappelen stilte ulike krav til Spesialenheten for å snakke om Jensens påståtte rolle i narkonettverket.

Han krevde blant annet beskyttelse for familien, og ville ikke møte Jensen i retten.

Statsadvokaten gikk også gjennom mye av den telefoniske kontakten mellom Jensen og Cappelen, som politiet overvåket over lengre tid før pågripelsen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media