Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Gjermund Cappelen har ingenting å tape

Gjermund Cappelen ville sannsynligvis vært ute av fengsel om fem år. Likevel går han til ny kamp i retten.

ANKESAK: Tirsdag 28. august begynner ankesaken mot Eirik Jensen og Gjermund Cappelen i Borgarting Lagmannsrett. Jensen var en av Norges mest anerkjente politimann, men endte med å bli dømt til 21 års fengsel for grov korrupsjon og narkotikasmugling i en av norgeshistoriens mest omtale rettssaker. Video: Nicolai Delebekk Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

For over et år siden satt Gjermund Cappelen (51) på tiltalebenken i Oslo tingrett. Retten skulle bare ta stilling til straffeutmålingen, og det han sa mot Eirik Jensen, kunne bli særdeles avgjørende.

Bærums-mannen, som siden midten av 90-tallet hadde vært en av Norges største hasjimportører, hadde håpet og forventet at han ville få en saftig strafferabatt for å ha snakket Eirik Jensen inn i saken.

Men da statsadvokat Lars Erik Alfheim i mai la ned sin påstand om 18 års fengsel - altså tre års strafferabatt - ble Cappelen forbanna.

- Aldri tvil om anke

Da dommen mot ham falt i september hadde han nærmest kapitulert. Han visste at han ikke fikk det som han ville og satt med hendene samlet mot ansiktet da retten leste opp kjennelsen: 15 års fengsel for grov korrupsjon og innførsel av 16,7 tonn hasj.

- Det var aldri noe tvil om at vi skulle anke den dommen. Både jeg og Cappelen var enig om det med en gang. Vi mener det er god grunn til anke, og at den rabatten som er gitt ikke er riktig, sier hans forsvarer Benedict de Vibe til Dagbladet.

SISTE sak med jury : Ti ikke-jurister skal etter fem måneder i retten avgjøre Eirik Jensens skyld. Dette blir den siste folkejuryen i Norges historie. Video: NTB Scanpix / Dagbladet. Redigering: Ørjan Ryland Vis mer Vis mer

Hasjbaronen viste ingen reaksjon under opplesningen, men sa til pressen like etterpå at han var fornøyd med å bli trodd. Så ble mannen bak den største narkotikaforbrytelsen i norsk rettspraksis ført rett tilbake til cella si i Ila fengsel. Der har han sittet siden.

NY RUNDE: Advokat Benedict de Vibe forsvarte nylig mannen som ble dømt til ti års fengsel for uaktsomt drap på musiker Paul Simmons. Den erfarne forsvareren er nå klar for ny runde i saken mot Gjermund Cappelen og Eirik Jensen. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
NY RUNDE: Advokat Benedict de Vibe forsvarte nylig mannen som ble dømt til ti års fengsel for uaktsomt drap på musiker Paul Simmons. Den erfarne forsvareren er nå klar for ny runde i saken mot Gjermund Cappelen og Eirik Jensen. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

De siste månedene har han pløyd gjennom dokumenter og forberedt seg på ny runde i Borgarting lagmannsrett.

- Ikke noe å tape

Fra en forbrytelse med en strafferamme på 21 år, fikk Cappelen cirka 30 prosent i strafferabatt av Oslo tingrett. Dommen ble anket bare ei uke etter avsigelsen.

- Gjermund Cappelen har ikke noe å tape. Riksadvokaten har godkjent tingrettens dom. Det er dermed ikke gitt forbehold fra aktoratet om å legge ned samme påstand på 18 år. Påtalemyndigheten har ikke noe problem med å godta 15 år, men vi mener det er i det strengeste laget, sier de Vibe.

- Han har noe å vinne, sier Cappelens forsvarer.

Ute om fem år

Vanlig soningstid i Norge er to tredeler av idømt straff. Cappelen har sittet varetektsfengslet siden desember 2013 - nesten fem år. Dermed kunne han vært en fri mann om allerede fem år.

TROVERDIGHET: I tingrettsdommen mot Eirik Jensen og Gjermund Cappelen, la retten mye vekt på at Jensens forklaring ikke framsto som troverdig. Retten trodde mer på hasjbaronen enn den tidligere politioverbetjenten. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
TROVERDIGHET: I tingrettsdommen mot Eirik Jensen og Gjermund Cappelen, la retten mye vekt på at Jensens forklaring ikke framsto som troverdig. Retten trodde mer på hasjbaronen enn den tidligere politioverbetjenten. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Det er ikke gitt uten videre at man soner to tredeler av dommen, men det er sannsynlig. Vi mener likevel straffen er for streng, sier han.

- Er dere avhengig av at Jensen blir dømt for at Cappelen skal få rabatt?

- Nei, men det kan ha betydning for Cappelens resultat at Jensen blir dømt. At han ikke skal få noe rabatt hvis lagretten svarer nei på om Jensen er skyldig, kan man ikke si. Men argumentene om rabatt gis større vekt om han blir dømt, sier de Vibe.

- Opplever du at du selv har hatt en aktorrolle?

NY RUNDE: For Gjermund Cappelen og Benedict de Vibe. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
NY RUNDE: For Gjermund Cappelen og Benedict de Vibe. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer

- Jeg har ikke noe aktorrolle. Det er klart jeg hadde spørsmål til Eirik Jensen på det som går på min klient, og jeg har en rolle som gjør at jeg skal få retten til å legge Cappelens forklaring til grunn. Aktoratet har rollen med å finne de objektive bevisene som understøtter dette.

- Påkjenning

TROVERDIG: Statsadvokat Lars Erik Alfheim holder sluttprosedyren i saken mot Eirik Jensen og Gjermund Cappelen. Her forklarer Alfheim hvorfor påtalemyndighetene mener hasjbaronen er troverdig. Video: NTB Scanpix Vis mer

69-åringen er klar for fem nye måneder i retten sammen med advokatdattera Kaja de Vibe Malling.

- For Cappelen er det en påkjenning å sitter i retten alle de månedene, men det er han villig til å gjøre. Vi gir oss ikke uansett. Vi skal selvsagt vurdere hver dom uavhengig av hverandre, men jeg kan si allerede nå at dette vil være en velegnet sak for Høyesterett, når diskusjonen går på sraffenivået, sier han.

FAMILIETEAM: Benedict de Vibe og dattera Kaja de Vibe Malling (37) jobber sammen for Gjermund Cappelen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
FAMILIETEAM: Benedict de Vibe og dattera Kaja de Vibe Malling (37) jobber sammen for Gjermund Cappelen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Loven gir i teorien mulighet for opp mot 50 prosent strafferabatt i saker der siktede tilstår og bidrar til å avdekke sakens omfang og andre aktørers rolle. Det var også dette de Vibe ønsket - og fortsatt ønsker - for Cappelen.

- Argumentet de fleste bruker er at dette er en så alvorlig sak. Det er jeg jo helt enig i, og derfor mener jeg den er enda viktigere å avsløre. Den har større risiko for konsekvenser og er viktigere for samfunnet. Om ikke Cappelen skal få strafferabatten som er mulig her, tror jeg du kan spørre politifolk som jobber med dette hva de mener. Det er jo bare å legge ned virksomheten om man ikke skal få noe betalt for å bidra til å avdekke alvorlige saker, sier han.

De Vibe har tidligere kalt påstanden mot Cappelen «en hån mot norsk politi».

Tyster

Jensens forsvarere har anklaget myndighetene og Cappelen for å ha inngått en avtale om strafferabatt. Dette har både statsadvokaten og Cappelen avvist. I de første avhørene forsøkte Cappelen å minimalisere sin egen rolle i narkotikasaken, og har selv kalt sine første forklaringer for tull og tøys. Han sa selv i retten at han ville selge seg inn som tyster og samarbeide med politiet da han begynte å snakke i de såkalte Ila-samtalene.

Oslo tingrett slo i sin dom fast at det ikke spiller noen rolle at motivet for forklaringen var strafferabatt.

- Om det er fordi man misliker personen, har et hederlig motiv og vil avdekke kriminalitet eller skaffe seg rabatt, har ingenting å si. Vi mener riktig straffenivå er på 11-12 år, sier De Vibe.

Hele Norges coronakart