Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Rettssaken mot Eirik Jensen og Gjermund Cappelen

- Gjermund sa han hadde et samarbeid med en politimann, og at det var grunnen til at han hadde klart seg så lenge

Mann (50) hevder Cappelen fortalte ham om politi-samarbeid. 

TILTALT: I maratonsaken i Oslo tingrett er både tidligere politioverbetjent Eirik Jensen og narkobaron Gjermund Cappelen tiltalt for grov korrupsjon og innførsel av tonnevis med hasj.
TILTALT: I maratonsaken i Oslo tingrett er både tidligere politioverbetjent Eirik Jensen og narkobaron Gjermund Cappelen tiltalt for grov korrupsjon og innførsel av tonnevis med hasj. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I Oslo tingrett vitner i dag en mann (50) som forteller at han har kjent Gjermund Cappelen siden 80-tallet, og at han i mange år har vært en del av det samme hasjmiljøet i Oslo-vest.

- Vi har hatt sporadisk kontakt, sier mannen, som også sier at han i 2008 ble straffedømt etter å ha blitt tatt med 21 kilo hasj han hadde kjøpt av Cappelen.

Rørleggeren og badet

50-åringen forteller at han også har hatt en del kontakt med den såkalte Rørleggeren (52), som hadde ansvar for hasjlageret som politiets spanere raidet natt til 18. desember 2013, og som i fjor ble dømt - men som aldri har forklart seg for politiet.

50-åringen sier at han har hørt rykter om at Cappelen har hatt kontakt med en politimann helt siden slutten av 90-tallet. Han sier videre at de første ryktene kom fra «Rørleggeren», som skal ha fortalt at han at han pusset opp badet til en politimann.

- Jeg kjente til opppussing av badet. «Rørleggeren» nevnte det flere ganger, fordi han mente det var en ubehagelig situasjon å være i. Det var ubehagelig fordi han visste at en politimann eide huset, sier 50-åringen.

- Visste «Rørleggeren» hvem denne politimannen var, spør Schiling fra Spesialenheten.

- Jeg tror ikke det, svarer mannen.

Spesialenheten mener Gjermund Cappelen har bidratt til oppussingen av badet til Eirik Jensen, som har en verdi på 292 250 kroner, og at bidraget er sentralt for å bevise korrupsjon mellom de to. Jensen nekter for at Cappelen betalte for badet.

- Lå i kortene

50-åringen som i dag vitner i Oslo tingrett sier han fikk inntrykk av at «Rørleggeren» «gjorde jobben på badet til en politimann på oppdrag av Cappelen».

- Jeg tror ikke han hadde syntes jobben var like ubehagelig om han ikke hadde blitt tvunget inn i det, sier mannen.

På spørsmål fra Cappelens forsvarer Benedict de Vibe om «Rørleggeren» sa noe om at denne politimannen var en slags hjelper, sier mannen:

- Det lå i kortene.

- Cappelen sa det selv

Han sier han ikke har hørt navnet Eirik Jensen før etter arrestasjon ble kjent i mediene, men sier at Cappelen har sagt at han har samarbeidet med en politimann.

- Gjermund har fortalt det på et tidspunkt, i etterkant av oppussinga av det badet.

- Hva fortalte han?

- At han hadde et samarbeid med en politimann, og at det var grunnen til at han hadde klart seg så lenge.

- Sa han navnet på denne politimannen?

- Nei.

- Hjulpet ham

50-åringen sier videre at det er flere grunner til at det har versert rykter om at Cappelen fikk hjelp av en politimann.

- Det har vært snakk om at Gjermund har hatt hjelp av en politimann, at en har hjulpet ham å holde hodet over vannet, sier vitnet.

- Hva mener du med det, spør Schilling.

- At han har klart å importere hasj uten å bli tatt, svarer 50-åringen som sier det er mange måter det kan skje på.

- Har det gått rykter i miljøet om at noen har passe på ham?

- Ja.

- De aller fleste som driver med hasj over lang tid, blir tatt. Gjermund ble aldri tatt. I tillegg kom han iblant med indikasjoner på at han hadde fått opplysninger som var mer enn vi kunne vite, hevder mannen og fortsetter:

- Men samtidig er det jo og en psykologisk fordel ved å signalisere sånt. Om man føler seg beskyttet kan man få folk til å gjøre jobber man ellers ikke ville gjort.

50-åringen har tidligere avgitt en forklaring til Spesialenheten, som statsadvokat Schilling refererer til under sin utspørring av mannen. Avhøret ble foretatt i mars 2015.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media