Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Gjerne barn - dropper mannen

Stadig flere kvinner satser på barn uten at samliv og ekteskap hører med. Nå blir over halvparten av de norske ungene født utenfor ekteskap. Partnerne kan skiftes ut, men ikke foreldreskapet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Populærserier som «Sex og singelliv» og «Friends» er kanskje med på å inspirere barnløse kvinner til å skaffe seg barn selv om den rette ikke har dukket opp. Dermed er det duket for farskap for gode mannevenner eller one night-stands med passende emner.

- Konsekvensen av en singelfase er at når folk endelig etablerer seg så skal det skje fort, sier sosiolog Ivar Frønes ved Universitetet i Oslo.

De nye single er ei gruppe som gifter seg sjeldnere, skiller seg oftere, og styrer unna partnere som ikke matcher. Nå er det ikke bare veldig greit å få barn alene, det er også et tegn på at kvinnen er blitt veldig selvstendig.

- Mindre problematisk

- Den bindingen som man får resten av livet ved å få barn oppfattes ofte som mindre problematisk enn å få en partner, sier professor i demografi ved Sosialøkonomisk institutt ved Universitetet i Oslo, Øystein Kravdal til Dagbladet.

- Mange samboere ønsker seg barn, men vegrer seg likevel mot å gifte seg. Mange oppgir som begrunnelse at det er lettere å oppløse et samboerforhold, sier han.

I familiemeldingen har regjeringen slått fast at ekteskap er den beste samlivsform. Utviklingen viser at færre og færre gifter seg.

Flere alenefamilier

En ny tendens, selv om den fortsatt er veldig marginal, er at kvinner ser det som en del av sin karriere å være enslig mor.

Det er ingen skam å ta hånd om barn alene. Det er et tegn på selvstendighet.

- De fleste kvinner har nå greid å overvinne «stakkars oss»-tankegangen. De er stolte av seg selv, sier sexolog Gro Isachsen til Dagbladet.

Hun mener at store deler av den unge generasjonens kvinner ikke lenger har et forhold til de stengsler mødrene deres har følt. Men Isachsen er bekymret for hva den nye kvinnebevisstheten har å si for menns selvtillit.

- Androgyne menn

- Mange er usikre på hva det vil si å være mann. Mer enn noen gang vokser det opp gutter som har møtt for få voksne menn til å få overført en trygg mannsrolle. Barndommen blir for mange preget av sterke, enslige mødre, bare med perifere mannspersoner inn og ut av hjemmet, sier Isachsen.

- Mennene blir møtt av kvinner som godt klarer seg uten dem. For mange kvinner passer de utmerket som far til deres barn og til huslige sysler. Men kvinnene synes ikke de holder mål fordi de ikke er spennende nok, sier hun.

Den naturlige rekkefølgen som kjærlighet, forlovelse med påfølgende ekteskap har på få år brutt sammen. Spådommene om at løsere samliv ville føre til at barn ble valgt bort, har heller ikke skjedd. Tidligere var barn nesten alltid koblet til en familie, til trygghet og forsørgelse. Den største kulturhistoriske endringen som har skjedd de siste åra bryter med det. Nå dreier det seg også om å skille reproduksjon fra familie og familiemønster.

Revolusjon

- Dette er en revolusjon som er drevet fram av folks frihet til å kunne velge, sier forsker Turid Noack ved Statistisk sentralbyrå.

- Utviklingen viser at vi fortsatt både gifter oss og er samboere. Men risikoen for brudd er blitt betydelig større, sier hun.

- Mange bor nå alene med barn. Men forholdene er blitt skjørere og dermed inneholder livet flere aleneperioder, sier forskeren.

Noack mener at tidene er blitt mer omskiftelige.

- Parforholdene svikter, men ikke foreldreskapet. Partnerne kan skiftes ut, men ikke den forpliktende foreldrerollen, sier hun. Og legger til: Du gifter deg ikke med en du innerst inne ikke vil ha. Men det ser likevel ut som om du kan få barn med vedkommende.

<B>LYKKELIG ALENE:</B> Venner blir viktigere når pappa er fraværende. Teodor (4) og Rita Selfors er enda et eksempel på den nye familien uten en mann. - Vi klarer oss helt fint. Vi leter bare etter den store kjærligheten, ler Rita.