Gjerningsmann ble pågrepet av brannvesenet

De var de første på stedet etter busskapringen hvor tre personer ble drept.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Valdresekspressen mellom Sogn og Oslo ble kapret ved 17.35-tiden mandag mellom Årdal og Tyin.

Klokka 19.40 bekreftet politiet at tre personer er drept i kapringen. Gjerningsmannen ble pågrepet like før klokken 19 mandag kveld, av brannvesenet, og er nå sendt til sykehus.

Reporter Hanne Skodje i Sogn Avis melder fra åstedet at gjerningsmannen skal ha påført seg selv skader.

Ambulanser og brannmannskap Journalist Morten Sortland i Sogn Avis har første reporter på stedet. Han ble stoppet av vaktmannskap om lag 200 meter fra bussen.

- Det er ambulanser og brannmannskap på stedet i tillegg til fire-fem personbiler. Politiet er ennå ikke kommet, sier Sortland til TV2 ved 18.45-tiden.

Oslos beredskapstropp var på vei til stedet, men snudde da de fikk beskjed om at gjerningsmannen var pågrepet.

- Mørkt og stille Ifølge Sogn Avis er det mørkt og stille i bussen like før klokka 19.

Bussen står parkert ved Jåteli en halv kilometer fra brøytestasjonen på Holsbru.

Først meldt som trafikkulykke Ulykka ble først meldt som et trafikkuhell, melder 110-sentralen i Sogn og Fjordane.

Også tidligere har det vært alvorlige voldseprioder på Valdresekspressen. Vinteren 2003 ble sjåføren drept med kniv.

Daglig leder i busselskapet Nor-way vet ikke hvor mange som var om bord i bussen.

- Jeg vet bare det jeg har hørt på TV. Jeg har akkurat snakket med han som er leder av ruten, og det er sannsynligvis deres buss. De som kjører den ruten for oss har ikke fått kontakt med politiet ennå, sier daglig leder Bjørn Ragnar Østbye i Nor-way bussekspress til Dagbladet.

Daglig leder i Valdresekspressen, Kristoffer Kvame, har heller ikke informasjon om hvor mange passasjerer som var på bussen.

Kapringen skjedde på fylkesvei 53 mellom Årdal og Tyin på Filefjell. Bussen var på vei østover.

Valdresekspressen oppyser på sine nettsider at det er opprettet en pårørendetelefon med nummer: 61 36 59 00.

- Brannmannskapene fra Årdal returnerer fra stedet, og er nå på vei tilbake til stasjonen, sier vakthavende Kolbjørn Øvrebotten ved 110-sentralen i Sogn og Fjordane til Dagbladet ved 19.30-tiden.

Sea King på vei Hovedredningssentralen Sør-Norge ble spurt om å bistå.

— Etter forespørsel fra helsevesenet bistår vi med et Sea King-helikopter fra Florø. Om hendelsen kan jeg ikke si noe. Det har jeg ikke noe informasjon om, sier redningsleder Asbjørn Viste til NTB.

Helse Førde har sendt ambulanser til området, opplyser kommunikasjonssjef Terje Ulvedal til NTB.

- Telefonen ringte ikke
- Vi har ikke fått beskjed om tilstanden til de i bussen eller noen ting. Det er litt vondt. Jeg har forsøkt å ta kontakt med vår mann i bussen, men telefonen ringte ikke. Jeg vet ikke om det er signaler akkurat der, sier daglig leder Kristoffer Kvame i JVB, som kjører Valdresekspressen, til Dagbladet.

Fakta om tidligere busskapringer i Norge


April 2012: En beruset mann som hevdet å være bevæpnet med en håndgranat truet til seg en rutebuss ved Olavsgaard på Skjetten i Akershus. Det var 15 passasjerer om bord. Ingen personer ble skadd, men politiet måtte knuse en siderute og bruke pepperspray for å få kontroll over gjerningsmannen.

Mai 2004: En mann kapret en buss på Bussterminalen i Oslo. Bussjåføren var alene i bussen og ble slått ned da han forsøkte å stanse kapreren fra å kjøre av gårde. Sjåføren ble alvorlig skadd og lå to måneder i koma. Gjerningsmannen ble dømt til åtte års forvaring.*

Februar 2003: En etiopisk mann knivdrepte en bussjåfør på Valdresekspressen. Etiopieren hadde da også drept en asylsøker på et asylmottak på Fagernes. Etiopieren ble dømt til overføring til tvungent psykisk helsevern.* Februar 2000: En bussjåfør ble lettere skadd da han ble knivstukket og truet til å kjøre en ungdomsgjeng fra Lillestrøm til Oslo.

November 1994: En heimevernssoldat forsøkte å kapre en buss ved Kvinesdal i Vest-Agder. Mannen truet med et skarpladd AG 3-gevær og forlangte å bli kjørt til Flekkefjord.

(NTB).

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer