Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Knivangrep i London

- Gjerningsmannen hadde nettopp sonet terrordom

Skutt og drept av politiet.

MULIG TERRORANGREP: Metropolitan Police melder at flere skal være knivstukket i London, de ser på det som et terrorangrep. Video: Twitter Vis mer

Gjerningsmannen etter dagens knivangrep i Sør-London, Sudesh Amman, ble nylig sluppet ut fra fengsel etter å ha sonet en dom for brudd på terrorlovgivningen. Det melder store britiske medier som BBC News og Sky News.

UTPEKT: Politiet mener det var Sudesh Amman (20) som sto bak terrorangrepet i London. Foto: Metropolitian Police
UTPEKT: Politiet mener det var Sudesh Amman (20) som sto bak terrorangrepet i London. Foto: Metropolitian Police Vis mer

Gjerningsmannen ble skutt og drept av politiet. Tre personer er skadd. Politiet bekrefter på en pressekonferanse klokka 23 norsk tid at alderen på den avdøde knivmannen er 20 år.

- Gjerningsmannen har foreløpig ikke blitt formelt identifisert, men gitt omstendighetene rundt hendelsen er vi sikre på at det var Sudesh Amman (20), sier Lucy D'Orsi, visepolitimester i Metropolitan Police, i en pressemelding.

Hadde «terrormanual»

Amman slapp ut i januar, etter å ha sonet halvparten av den tre og et halvt år lange straffen, som han ble ilagt for å ha spredd propaganda for Den islamske stat (IS) og være i besittelse av dokumenter som «Bloody Brazilian Knife Fightin' Techniques».

DREPT: Gjerningsmannen ligger død eller dødende på gata etter å ha blitt skutt av sivilkledde politifolk i Streatham High Road. Foto: Sulaiman Kamara / Reuters / NTB Scanpix
DREPT: Gjerningsmannen ligger død eller dødende på gata etter å ha blitt skutt av sivilkledde politifolk i Streatham High Road. Foto: Sulaiman Kamara / Reuters / NTB Scanpix Vis mer

20-åringen ble første gang arrestert i mai 2018, mistenkt for å planlegge et terrorangrep, etter å ha kommet i politiets søkelys for innlegg på sosiale medier.

Politiet mener anslaget i Streatham var et islamistrelatert terrorangrep, skriver D'Orsi en pressemelding.

Mange spør seg nå om angrepet kunne vært avverget, siden gjerningsmannen med sannsynlighet var i politiets søkelys med sin kriminelle forhistorie.

Truffet av glass

Det var i 15-tida norsk tid at en mann med kniv gikk til angrep på forbipasserende i Streatham High Road, noen kilometer sør for London sentrum.

SAUMFARER GATA: Politiets krimteknikere gjør i kveld undersøkelser på åstedet i Streatham High Road. Foto: Alberto Pezzali / AP / NTB Scanpix
SAUMFARER GATA: Politiets krimteknikere gjør i kveld undersøkelser på åstedet i Streatham High Road. Foto: Alberto Pezzali / AP / NTB Scanpix Vis mer

- En mann har livstruende skader, en kvinne har ikke livstruende skader, og en annen kvinne har mindre skader, skriver D'Orsi. På pressekonferansen klokka 23 opplyser hun at mannen ikke lenger er livstruende skadd.

Kvinnen som har mindre skader, antas å ha blitt truffet av glass som følge av at politiet avfyrte skudd.

Et øyenvitne sier til Sky News at gjerningsmannen var bevæpnet med en machete, og at han hadde på seg metallbeholdere. Kort etter ble mannen skutt, og vitnet sier han tror tre skudd ble avfyrt.

Svært raskt på stedet

Video og bilder fra hendelsen viser en mengde sivilkledde politifolk med våpen, som trekker seg tilbake fra den skutte mannen, trolig på grunn av at han syntes å ha på seg en bombevest. Et stort område ble straks etter sperret av.

MULIG TERRORANGREP: Metropolitan Police melder at flere skal være knivstukket i London, de ser på det som et terrorangrep. Video: Twitter Vis mer

Visepolitimester D'Orsi opplyser nå at bombevesten var falsk.

Påfallende mange politifolk var svært raskt på stedet. D'Orsi forklarer dette med «en proaktiv antiterroroperasjon».

Sky News' reporter Alistair Bunkall, som har sikkerhet som spesialfelt, sier han har opplysninger om at gjerningsmannen på forhånd var under politiovervåkning.

- Dersom man studerer mobilvideoene, er det ganske åpenbart, gitt at det er sivilkledd politi til stede med våpen så raskt. Dette er ikke sentrale London, sier han ifølge sin egen kanal.

Reagerer

Mange reagerer på sosiale medier over at politiet, dersom det stemmer at de på forhånd var klar over gjerningsmannen, ikke grep inn før han gikk til angrep. Bunkall forklarer at mange hensyn må tas i en slik operasjon.

- Grip inn for tidlig, og de er borte, skriver han på Twitter.

BBC-reporter Tom Symonds forklarer at antiterrorpolitiet og etterretningsorganisasjonen MI5 har rundt 3000 navn på ei «interessante personer»-liste.

En liten gruppe følges imidlertid 24 timer i døgnet - en ressurskrevende operasjon. Det er uklart hvorvidt Streatham-gjerningsmannen var blant disse.

Streatham High Road var søndag kveld stengt mens politiet gjorde sine tekniske undersøkelser.

Dette er andre gang på litt over to måneder at London-politiet skyter en antatt terrorist i aksjon. I november ble 28-årige Usman Khan drept etter å ha knivstukket flere personer på London Bridge. To ofre ble drept.

Seint søndag varsler Storbritannias statsminister, Boris Johnson, omfattende endringer i hvordan myndighetene skal håndtere domfelte terrorister, som er løslatt fra fengsel.

– I morgen vil vi kunngjøre ytterligere planer for grunnleggende endringer i systemet for å håndtere de som er dømt for terrorhandlinger, sier Johnson, ifølge NTB.

Det er imidlertid ikke kjent hva planene faktisk vil innebære.