IDENTIFISERER: Ifølge en rekke store amerikanske medier, deriblant New York Times og CBS, er nå en 26 år gammel mann identifisert som gjerningsmannen bak massakren på Umpqua Community College i Oregon. Foto: Andy Nelson/The Register-Guard via AP / NTB Scanpix
IDENTIFISERER: Ifølge en rekke store amerikanske medier, deriblant New York Times og CBS, er nå en 26 år gammel mann identifisert som gjerningsmannen bak massakren på Umpqua Community College i Oregon. Foto: Andy Nelson/The Register-Guard via AP / NTB ScanpixVis mer

Gjerningsmannen identifisert: - En sint ung mann fylt med hat

Etter skoleskytingen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Ifølge en rekke store amerikanske medier, deriblant New York Times og CBS, er nå en 26 år gamle Chris Harper Mercer identifisert som gjerningsmannen bak massakren på Umpqua Community College i Oregon.

Nyhetsbyrået AP har også identifisert Mercer som skytteren.

De skriver også at sheriff John Hanlin ikke vil identifisere skytteren, men sier at han er navngitt av andre kilder i politiet. Etterforskere skal også ha avhørt flere av 26-åringens venner og familie.

New York Times siterer en politimann på at «han virker å ha vært en sint ung mann som var fylt med hat», og at han bodde i området.

Nabolag The Guardian har vært utenfor leiligheten der 26-åringen bodde, og skriver at han bodde i en liten blokk utenfor selve Roseburg der universitetet ligger.

- Politiet sperret av bygningen tidligere i dag. På kvelden kom det flere billaster med etterforskere, både lokale og statlige. Ingen ville si noe om hva som foregikk på innsiden, skriver de.

Nyhetsbyrået AP har ifølge avisa snakket med nabo Bronte Hart som beskriver Mercer som «utrivelig».

- Han pleide å sitte alene i mørket på balkongen sin, sa hun.

10 døde De første meldingene om skyting på universitetsområdet kom inn litt etter klokka 10 torsdag formiddag lokal tid. Noen timer senere var det klart at ti mennesker var skutt og drept.

Gjerningsmannen mistet også livet i en ildveksling med politiet og er blant de ti drepte. Det sier FBIs talskvinne Beth Anne Steele til nyhetsbyrået AP ifølge The Guardian.

Hun vil ikke si noe mer den avdøde gjerningsmannen.

Vitner forteller hvordan gjerningsmannen gikk fra bygning til bygning, og at han spurte flere om hvilken religion de tilhørte før han skjøt.

Det ble også funnet fire våpen, tre pistoler og ei rifle, på området som politiet tror tilhører gjerningsmannen. CNN rapporterer også at han hadde med seg en skuddsikker vest, og store mengder ammunisjon.

Talte I natt talte en tydelig sint og frustrert president Barack Obama til et samlet pressekorps om hendelsen. Etter at han hadde sendt sine kondolanser til de berørte av skytingen, tok presidenten et kraftig oppgjør med hvorfor slikt skjer i USA.

- Våre tanker og bønner er ikke nok. Det er ikke nok. Det klarer ikke å beskrive det sinnet vi skal føle ... det forhindrer ikke at et slikt blodbad skjer et annet sted i USA, sa han.

- På et eller annet vis har dette blitt rutine. Rapporter om hendelsene har blitt rutine. Mitt svar fra dette podiet har blitt rutine. Vi har blitt numne.

Til angrep på våpenlobbyen Deretter gikk han til frontalangrep på våpenlobbyen, og sa hvordan han kan se for seg at de allerede sitter og skriver pressemeldinger.

- De kommer til å si at vi trenger flere våpen og færre våpenlover, men er det noen som egentlig tror på det?

Han ba også mediene om å finne tall på hvor mange som hadde mistet livet i våpenrelatert vold, og sette det opp mot antallet som hadde mistet livet i terrorangrep.

- Dette er ikke noe jeg kan gjøre selv, sier han, og ber om hjelp fra Kongressen og guvernører.

Presidenten har lenge forsøkt å få på plass strengere våpenlovgivning, blant annet gjennom et forslag om bakgrunnssjekk av våpenkjøpere, noe som ble stemt ned i 2013.

- Jeg håper og ber for at jeg ikke må komme ut her igjen for å komme med mine kondolanser så lenge jeg sitter som president. Basert på mine erfaringer som president kan jeg ikke garantere det. Og det er en grusom ting å si.

Dagbladet følger saken