- Gjerningsmannen må føre bevis for at han ikke voldtok

Sp-politiker Sandra Borch mener sedelighetssaker må håndteres annerledes i rettssystemet.

I TVIL OM BEVISBYRDEN: Sandra Borch, leder i Senterungdommen, mener det er for lett å være voldtektsforbryter.
Arkivfoto: Erlend Aas / NTB scanpix
I TVIL OM BEVISBYRDEN: Sandra Borch, leder i Senterungdommen, mener det er for lett å være voldtektsforbryter. Arkivfoto: Erlend Aas / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Senterungdommens leder Sandra Borch mener det må bli enklere å dømme antatte voldtektsmenn og antyder at deler av bevisbyrden i alle sedelighetssaker må skyves over på personen som blir anklaget.

«Jeg mener også bevisbyrden i injuriesaker i forbindelse med voldtektssaker er problematisk. I dag henlegges de fleste injuriesaker på grunn av nettopp bevisbyrden. Jeg mener det i større grad bør være slik at det ikke er kvinnen som må bevise at hun ble voldtatt, men at gjerningsmannen også i større grad må føre bevis for at han ikke voldtok», skriver Borch i et blogginnlegg i kveld.

- Gjelder dette selve straffeforfølgelsen eller bare eventuelle søksmål fra siktede etter en henleggelse?

- Først og fremst mener jeg injuriesaker, men jeg tar også til orde for at - dette er litt vanskelig å beskrive med ord - men for at den som er anklaget for å ha voldtatt i større grad må føre bevis for at han ikke har voldtatt, sier Borch til Dagbladet.

- Veldig vanskelig Sp-politikeren, som har master i rettsvitenskap, sier hun ikke ønsker å svekke rettssikkerheten. Men hun går ikke nærmere inn på hvordan bevisbyrden skal justeres i praksis uten å øke faren for justismord.

Den europeiske menneskerettighetskonvensjonen, som er inkorporert i det norske lovverket, slår fast at «enhver som blir anklaget for en straffbar handling, skal anses uskyldig inntil skyld er bevist etter loven». Prinsippet om uskyldspresumpsjon står helt sentralt i rettssystemet.

- Bevisbyrden er veldig vanskelig og balansen er hårsår. Prinsippet er at man er uskyldig så lenge det motsatte ikke er bevist, men i voldtektssaker, der det er så vanskelig å bevise at noen har voldtatt, er vi nødt til å se på prosessen. Men prinsippet om uskyldspresumpsjonen skal ligge til grunn, sier Borch.

Hun synes det er komplisert å få fram hva hun mener bør endres.

- Jeg har gått jus fem år selv, det er vanskelig å fortelle det på en folkelig måte, sier Borch.

Hun mener også at dømte i sedelighetssaker må ha en langt strengre straffegjennomføring enn dømte i alle andre typer saker. Hun vil fjerne alle muligheter for prøveløslatelse for voldtektsmenn.

- Blir du dømt for en så alvorlig forbrytelse, skal du ikke ha et minutt kortere straff en det du ble dømt til, mener Borch.

- Ikke nok fokus på voldtekt I kveldens blogginnlegg skriver hun også om «politiets inkompetanse og dårlige organisering» i voldtektssaker, basert på en rapport fra tidligere statsadvokat Åse Texmo. Overfor Dagbladet bekrefter Borch at dette er en rapport som ble publisert i 1998.

- Politiet har vel endret organiseringen av sedelighetssaker de siste 15 åra?

- Regjeringen har ikke akkurat gitt politiet mer ressurser. Det er ikke gjort godt nok arbeid de siste årene på akkurat det feltet. Det er ikke satt nok fokus på det. Nå må det gjøres noe, mener Sp-politikeren.

Vil du logge inn før du fortsetter?

Det koster ingenting, men det hjelper oss med å tilby deg en bedre leseropplevelse.

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer