SKUTT: En amatørvideo viser åstedet like etter angrepet mot politiet i Paris. En politimann er skutt og drept da en 39 år gammel mann avfyrte skudd mot en parkert politibil på Champs-Elysées i Paris. Video: AP / NTB Scanpix Vis mer

Gjerningsmannen skal ha blitt dømt for politiskyting i 2001

Dette vet vi så langt om angrepet i Paris.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Fransk politi bekreftet tidlig at mannen som torsdag kveld skjøt og drepte en politimann på Champs-Elysées i Paris var kjent for dem fra tidligere.

39-åring

Nyhetsbyrået AP skriver at gjerningspersonen skal være en 39 år gammel mann fra en forstad øst for Paris.

Ifølge La Parisien skal mannen i 2003 ha blitt dømt til 20 års fengsel for å ha forøkt å drepe tre menn, deriblant to politimenn, i 2001.

I 2005 ble straffen redusert til 5 års fengsel.

Gjerningsmannen var også kjent for sikkerhetspolitiet fra en tidligere terroretterforskning, opplyser kilder nær etterforskningen, ifølge Le Figaro.

Politikilder opplyser til nyhetsbyrået AFP at 39-åringen så sent som i februar ble arrestert mistenkt for å ha planlagt drap på politifolk, men at han ble løslatt i mangel på gode nok bevis, skriver NTB.

CNN skriver at gjerningsmannen skal ha vært knyttet til radikal islamisme. Politiet sier at alt tyder på at gjerningsmannen handlet alene under angrepet, men de undersøker om han har hatt hjelpere.

Både politiet og Frankrikes president Francois Hollande mener at angrepet var et terrorangrep.

Identiteten kjent

Fransk politiet sier de har verifisert mannens identitet, og at den vil bli offentliggjort på en pressekonferanse fredag.

Natt til fredag søkte politiet gjennom det som trolig er mannens hjem i Seine-et-Marne, øst i Paris.

Angrepet torsdag startet en gang før klokken 21.00, da en bil stoppet utenfor Champées-Elyses 102, der en politibil stod parkert.

En mann kom ut av bilen og åpnet ild mot politimennene med et automatvåpen, opplyser innenriksdepartementets talsmann, Pierre Henry Brandet.

Gjerningsmannen drepte en politimann og såret to andre politibetjenter før han selv ble skutt og drept. En femte person - en tilfeldig forbipasserende - skal være såret.

Skytingen fant sted mellom T-banestoppene Franklin-Roosevelt og Gerges V. skriver Le Parisien. Det ligger bare noen titalls meter inne den verdenskjente Triumfbuen.

IS påtar seg skylden

Skytingen førte til panikk i gatene, og folk rømte ut fra Champs-Élysées og inn i sidegater. I etterkant er det et stort politioppbud i den franske hovedstaden og hele Champs-Élysées er stengt.

IS har tatt på seg skylda for Paris-angrepet ifølge en rekke medier. Nettstedet Amaq, som er et propagandatalerør for ekstremistgruppa IS, var rekordraskt ute og sa at det var IS som stod bak.

Det gikk i underkant av to timer før de påtok seg skylden for angrepet.

IS har også navngitt en påstått gjerningsperson, som skal ha gått under aliaset Abi Yusuf al-Beljiki.

Det er antiterroravdelingen til den franske påtalemydigheten som etterforsker hendelsen. Hollande sier at han er sikker på at en terroretterforskning er den riktige framgangsmåten for å etterforske hendelsen.

Hendelsen kan ifølge Reuters bety slutten for valgkampen. Flere av presidentkandidatene har varslet at de inntil videre avlyser alle planlagte valgkamparrangementer, skriver NTB.

Sikkerhetsnivået før søndagens valg ble forhøyet allerede før angrepet. Hele 50.000 politifolk og soldater skal holde vakt i gatene, noe som også har satt terrortrusselen mot landet på presidentkandidatenes agenda igjen.