Gjerningsmannen skjøt seg selv

En desperat mann holdt mange mennesker innesperret i en kontorblokk i Amsterdam. Blant dem var norske Rune Lindset og Jomar Eldøy. Gjerningsmannen skjøt seg selv.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Gisseltakeren gikk til den brutale aksjonen for å protestere mot salget av widescreen-tv. Mannen skal ha vært svært misfornøyd med et Philips widescreen-tv.

Elektronikk-giganten Philips har leid lokaler i kontortårnet flere ganger, men holder ikke til der nå. Desperadoen var rasende over at han har tatt feil bygg. Gisseltakeren tvang de innesperrete til å henge ut plakater med «vi har løyet» og «vi har villedet».

Dramaet endte med at den 59-år gamle gisseltakeren skjøt seg selv i hodet.

Det er ikke meldt om at noen av gislene kom til skade.

Nordmenn innesperret

Politimenn med hunder og skuddsikre vester stengte av området rundt Rembrandt Tower, en bygning der flere store, internasjonale firmaer har kontorer. Samtidig opprettet politiet telefonkontakt med mannen.

- Nei, jeg er ikke bekymret ennå. Selv om jeg sitter i 15. etasje og ser politiet forskanse seg utenfor bygningen, så har ikke frykten tatt meg ennå. Men det er mange mennesker i bygningen, så det er nok en del som er redde, sa Lindset til P4 tidlig i ettermiddag.

- Han har holdt seg i vestibylen til nå, men har begynt å bevege seg rundt i bygget, sa nordmannen Jomar Eldøy til Nettavisen.

38-åringen fra Ålesund satt i 22. etasje i bygget. Sju etasjer under satt Rune Lindset. Flere av gislene fikk etter hvert forlate bygningen.

Sprengstoff

Mannen hevdet at han hadde utplassert store mengder sprengstoff i bygningen. Desperadoen var også bevæpnet med et maskingevær, ifølge nederlandsk tv. Rune Lindset og de mange andre i kontorbygget kunne ikke unnslippe fordi mannen holder utgangen sperret.

Nøyaktig hvor mange som ble holdt som gisler, var uklart.

- Nei, det har vi ikke fått opplyst, men det skal være en gruppe personer som har blitt tatt som gisler. Og mannen kontrollerer visstnok hele lobbyen under oss, sa Lindset til P4-nyhetene.

«Rembrandt Tower» er med sine 35 etasjer Amsterdams høyeste bygning, og ligger midt i finans-strøket i byen. 56 bedrifter leier lokaler i høyblokka.