Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Gjerningsmannen var ikke politimann

Politiet kjenner identiteten til den antatte gjerningsmannen på Utøya, og tror samme person kan stå bak.

NORGE UNDER ANGREP: Regjeringskvartalet ble i dag utsatt for et terrorangrep. Sju personer ble funnet drept, og mange flere skadd. Politiet mener den antatte gjerningsmannen fra Utøya-skytingen, der rundt ni og ti personer ble drept på AUFs sommerleir, kan ha hatt noe med terrorangrepet å gjøre. 
Foto: Jon Bredo Øveraas / Scanpix
NORGE UNDER ANGREP: Regjeringskvartalet ble i dag utsatt for et terrorangrep. Sju personer ble funnet drept, og mange flere skadd. Politiet mener den antatte gjerningsmannen fra Utøya-skytingen, der rundt ni og ti personer ble drept på AUFs sommerleir, kan ha hatt noe med terrorangrepet å gjøre. Foto: Jon Bredo Øveraas / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Gjerningsmannen fra Utøya-skytingen er i avhør nå. Politiet tror mannen er den samme personen som ble observert ved Regjeringskvartalet like før bombeangrepet skjedde i ettermiddag.

Det bekrefter fungerende politimester Sveinung Sponheim på en pressekonferanse i kveld.

Han bekrefter at mannen hadde en politigenser med politimerke på, men avviser at han er politimann.

- Mannen jobber ikke for politiet, og har heller aldri gjort det, sier Sponheim.

- To minutter etter smalt det Et vitne Dagbladet har snakket med har tidligere allerede sagt at han observerte en mistenkelig skikkelse i politiuniform to minutter før bombeangrepet mot Regjeringskvartalet i Oslo.

- Jeg satt på kontoret mitt å så ut vinduet ved Obos på Hammersborg torg. Jeg skulle ta en telefon og så ut vinduet. Der så jeg en høy og slank politimann som hadde på seg hjelm. Han hadde også høye skuldrer, som om han hadde noe under uniformen sin.

- Den uniformerte mannen satte seg inn i en brun eller beige lys bil. Den var større enn en varebil. Den liknet en gammel Volvo eller noe. To minutter seinere sprengte det, sier øyenvitnet.

Ni eller ti drept på Utøya Sponheim forteller at de fremdeles ikke kan gå ut med ekstakt antall fra Utøya-skytingen, men opplyser at det er snakk om ni eller ti. Etter terrorangrepet i regjeringskvartalet ble sju personer funnet drept og flere titalls skadd.

- Arbeidet pågår, men mye tyder på at det er samme person som ble observert utenfor regjeringskvartalet før bomben smalt og som begynte å skyte på utøya, sier Sponheim.

- Nå undersøker vi nærmere omkring hans person, sier han videre.

Leter etter bomber Han forteller at de har fått kontroll over situasjonen på Utøya, der alle blir evakuert.

- Finsøket gjenstår, for å se om det er løsnet skudd også andre steder.

Det er versert rykter om at bomber skal være utplassert på øya. Dette skal undersøkes, ifølge Sponheim.

- Bombeeksperter er nå på Utøya, og dette vil trolig bli avdekket i løpet av kort tid.