Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Gjerningsmannens venner trakasserer vår voldtatte datter

Den 16 år gamle jenta skal ha blitt grovt voldtatt på sitt eget soverom. Nå henges hun ut som løgner og hore.

FORTVILET: Å bearbeide en voldtekt tar tid, spesielt når man opplever å ikke bli trodd, sier familien. De støtter hverandre så godt de kan, og går ofte tur med hunden Fia i nabolaget i Namsos. - Dette året burde vi brukt på å hjelpe dattera vår etter voldtekten. I stedet har vi brukt all energi på å bekjempe løgner og usannheter. Vi vil bare leve et vanlig liv, sier faren (47). Foto: Espen Røst / Dagbladet
FORTVILET: Å bearbeide en voldtekt tar tid, spesielt når man opplever å ikke bli trodd, sier familien. De støtter hverandre så godt de kan, og går ofte tur med hunden Fia i nabolaget i Namsos. - Dette året burde vi brukt på å hjelpe dattera vår etter voldtekten. I stedet har vi brukt all energi på å bekjempe løgner og usannheter. Vi vil bare leve et vanlig liv, sier faren (47). Foto: Espen Røst / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NAMSOS (Dagbladet): Dommen i Namdal tingrett falt for under en måned siden. Den 20 år gamle mannen fikk fem års fengsel for voldtektene av to jenter på 15 og 16 år.

Den første voldtekten skal ha skjedd for ett år siden. Dattera i huset hadde nylig fylt 15 år. Hun var alene hjemme og fikk uventet besøk av den eldre gutten (20). Hun forteller Dagbladet at mannen nektet å gå da hun ba ham om det. I stedet dro han henne etter håret opp trappa og voldtok henne i hennes egen seng.

- Jeg var helt sikker på at han skulle drepe meg, sier den nå 16 år gamle jenta.

- Offentlig gapestokk Det er en fortvilet familie Dagbladet møter i Namsos. Ett år etter at voldtekten skal ha skjedd, sliter de fremdeles med det de betegner som trakassering fra venner av voldtektsmannen.

- Det er helt uforståelig at vår datter må stå i en offentlig gapestokk etter den traumatiske opplevelsen det var å bli voldtatt, sier jentas far (47).

 -HETSES PÅ NETT: Som en aktiv nettbruker har det vært vanskelig for 16-åringen å forholde seg til kommentarer om at hun har løyet om voldtekten. - Før var jeg ei gladjente, jeg hadde mange venner og var alltid i aktivitet. Nå kan jeg ligge inne på rommet mitt i tre dager i strekk. Livet mitt er totalt endret, sier hun. Foto: Espen Røst / Dagbladet
-HETSES PÅ NETT: Som en aktiv nettbruker har det vært vanskelig for 16-åringen å forholde seg til kommentarer om at hun har løyet om voldtekten. - Før var jeg ei gladjente, jeg hadde mange venner og var alltid i aktivitet. Nå kan jeg ligge inne på rommet mitt i tre dager i strekk. Livet mitt er totalt endret, sier hun. Foto: Espen Røst / Dagbladet Vis mer

Han forteller at dattera får kommentarer både på skolen og butikken, og at hun blir hengt ut på Facebook, Twitter og diverse blogger.

- Hun blir kalt hore, ludder og løgner, sier han.

- Hadde jeg skjønt at det ville bli så jævlig, hadde jeg ikke fortalt om voldtekten til noen. Det har vært utrolig tøft, og det har vært dager da jeg bare har villet gi opp, sier 16-åringen.

Facebook som våpen Foreldrene sier de hadde forventet at dattera skulle få sympati i lokalmiljøet da det ble kjent at hun var voldtatt, og at det sjokkerer dem at det motsatte skjedde.

- Det virker som om enkelte mener de vet hva som skjedde den natta, og gjør alt de kan for at andre skal tro det samme. Men det er bare to personer som vet den hele og fulle sannheten: min datter og overgriperen, sier faren.

LUDDER: 16-åringen viser Dagbladet at noen har opprettet en hotmailadresse som består av hennes navn og ludder. Hun sier hun har sett flere hundre sjikanerende kommentarer på nett, der hun omtales som hore, løgner, ludder og lignende.
LUDDER: 16-åringen viser Dagbladet at noen har opprettet en hotmailadresse som består av hennes navn og ludder. Hun sier hun har sett flere hundre sjikanerende kommentarer på nett, der hun omtales som hore, løgner, ludder og lignende. Vis mer

Moren (47) sier hun er skremt av hvilken gjennomslagskraft ryktespredning får på sosiale medier.

- Ungdommene går nesten over lik for å holde sammen, og bruker Facebook og Twitter som våpen, sier hun.

- Beskyldt som løgner Bare en måned etter voldtekten begynte dattera på videregående skole. Foreldrene trodde det ville være godt for henne å komme inn i et nytt miljø.

- Men i løpet av kort til ble det lagt ut løpesedler i kantina på skolen der det ble hevdet at hun løy om voldtekten. Det samme brevet ble spredd på Facebook, sier moren.

Dattera forteller at hun nå har vent seg til å være et samtaleemne på byen.

DISKUSJON: Voldtektssaken har blitt diskutert heftig på Facebook. Her beskyldes den 16 år gamle jenta for å lyve så hun tror det selv. - Ser man bort fra voldtekten, er det å ikke bli trodd det verste som har skjedd meg, sier jenta.
DISKUSJON: Voldtektssaken har blitt diskutert heftig på Facebook. Her beskyldes den 16 år gamle jenta for å lyve så hun tror det selv. - Ser man bort fra voldtekten, er det å ikke bli trodd det verste som har skjedd meg, sier jenta. Vis mer

- Jeg blir beskyldt for å være en løgner som sier at folk voldtar meg. 16-åringen mener det er vanskelig å forstå hva voldtektsofre går igjennom.

Trusler I slutten av mai begikk en 14 år gammel jente selvmord som følge av en overfallsvoldtekt i Trondheim.

- Da jeg fikk høre om 14-åringen som tok livet av seg, tenkte jeg stakkars deg. Men jeg kunne gjort det samme om ikke jeg hadde fått hjelp. Jeg hadde aldri greid dette uten foreldrene mine.

Hun forteller at en av gjerningsmannens venner har angrepet henne fysisk og at andre indirekte har truet henne på livet. Disse episodene er anmeldt til politiet.

- Hun har fått konsentrasjonsproblemer, og sliter med mareritt og søvnproblemer. Hun er blitt en skygge av seg selv, og tør nesten ikke gå ut lenger, sier moren.

- Hetset i retten Også under selve rettssaken opplevde familien hets, forteller faren.

FEM ÅR FOR LØGN: Et eksempel på hvordan enkelte har brukt Facebook for å støtte den voldtektsdømte mannen og for å hetse den voldtatte 16-åringen. —De ser på meg som jeg har dømt ham, men det er det jo retten som har gjort, sier jenta.
FEM ÅR FOR LØGN: Et eksempel på hvordan enkelte har brukt Facebook for å støtte den voldtektsdømte mannen og for å hetse den voldtatte 16-åringen. —De ser på meg som jeg har dømt ham, men det er det jo retten som har gjort, sier jenta. Vis mer

- Det var en Facebook-aksjon i forkant av rettssaken, der ungdommer ble oppfordret til å støtte den tiltalte. Mellom 20 og 30 elever skulket skolen i tre dager for å være til stede. De himla med øynene, dunka oss i ryggen og kom med spydige bemerkninger. Det var helt uvirkelig, sier han.

Ifølge aktor i saken, Helge Johan Kaasbøll, ba både han, dommeren, bistandsadvokatene og tiltaltes forsvarer i fellesskap tilhørerne om å besinne seg.

- Det hjalp ikke, forteller aktor.

Den voldtektsdømtes forsvarer, Anniken Mellegaard, forteller at klienten satte pris på at vennene støttet ham.

- Ungdomsmiljøet delte seg, og mange var på tiltaltes side. Om det er trakassering vil ikke jeg spekulere på, men jeg har forstått at fornærmede opplevde det som vanskelig, sier hun.

Ungdommenes opptreden i retten vil trolig ikke gå upåaktet hen, forteller aktor Kaasbøll.

- Det vurderes nå om ulike episoder både forut, under og etter rettssaken skal etterforskes som brudd på straffelovens § 132 a. Ifølge loven kan det bety fengselstraffer. Det er nødvendig å markere at ungdommenes oppførsel i retten ikke er akseptabel, sier han.

- Fem år for løgn Da dommen falt tok noen kontakt med 16-åringen og beklaget at de ikke hadde trodd henne.

Men ikke alle mente retten hadde tatt korrekt avgjørelse. Saken ble anket, og på Facebook samme kveld, hadde en kontakt av jenta oppdatert statusen sin med meldinga: «Fem år for løgn».

- De ser på meg som om det er jeg som har dømt ham, men det er det jo retten som har gjort. Jeg går ikke rundt og sier «tro på meg», jeg ser ingen grunn til det. Mine nærmeste veit sannheten, og retten trodde meg. Det er det viktigste.

Familien forteller sin historie med håp om å skape en bevisstgjøring rundt hvordan dattera og de selv har opplevd tiden etter voldtekten. Men enda viktigere er det for dem å sette fokus på sosiale mediers makt.

- Dette er noe vi har tenkt på hver dag i ett år. Nå håper vi ungdommene forstår hva det er de utsetter ei ung jente for. Retten så ingen grunn til å tvile på verken vår datters eller den andre jentas forklaring, og fant voldtektsmannen skyldig på alle punkter. Det er ikke jenta vår som har gjort noe galt. Det er ikke hun som burde forsvare seg hver gang hun går ut døra, sier faren.

SJOKKERTE: Foreldrene sier de hadde forventet at dattera skulle få sympati i lokalmiljøet da det ble kjent at hun var voldtatt, og at det sjokkerer dem at det motsatte skjedde. Foto: Espen Røst / Dagbladet
SJOKKERTE: Foreldrene sier de hadde forventet at dattera skulle få sympati i lokalmiljøet da det ble kjent at hun var voldtatt, og at det sjokkerer dem at det motsatte skjedde. Foto: Espen Røst / Dagbladet Vis mer