- Gjerningsmennene er kriminelle psykopater

En promille ødelegger for resten, mener politiet i Nord-Irland.

FRYKT FOR NYE ANGREP: En politimann fotografert ved åstedet i går kveld. Foto: AP/Peter Morrison/Scanpix
FRYKT FOR NYE ANGREP: En politimann fotografert ved åstedet i går kveld. Foto: AP/Peter Morrison/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): - En av våre kolleger ble skutt da han dro ut etter at vi fikk melding om en person som trengte hjelp, sa Sir Hugh Orde, politisjef i Nord-Irland, på en pressekonferanse i dag, ifølge Guardian.

En politimann ble skutt i går kveld i byen Craigavon
, rundt 40 kilometer sørvest fra Belfast.  Han hadde rykket ut til Lismore Road, et katolsk område av byen.

Ifølge Telegraph.co.uk kalte politisjef Orde gjerningsmennene kriminelle psykopater.

- Vi er vant til å bli angrepet, men vi vil ikke gi opp. Vi vil ikke slutte å hjelpe og beskytte samfunnet, sa han på pressekoneransen.


- Ødelegger for 99,9 prosent

Angrepet skjer bare to dager etter at Real IRA drepte de to britiske soldatene Mark Quinsey (23) og Patrick Azimkar (21) på en millitærbase i Antrim.

Ingen har ennå tatt på seg ansvaret for gårsdagens drap, men Ulster-politikere hevder at Real IRA har noen sterke tilhengere i området der politimannen ble drept.

- Dette er en påminner om at en mindre gruppe som er i ferd med å bli mer farlige ønsker å ødelegge den viktige politiske prosessen, sa Orde på pressekonferansen ifølge BBC.

- De gjør det for å ødelegge det 99,9 prosent av befolkningen ønsker, sa han.

Gårsdagens hendelse er det første angrepet mot en politimann i Nord-Irland siden 1998, og det er over tolv år siden forrige gang britiske soldater ble drept.

Den irske avisa Independent melder i dag at gjerningsmennene skjøt over 60 skudd mot soldatene og de to pizzabudene ved inngangsporten til militærleiren.


- Avskummet

Reaksjonene er sterke i Nord-Irland etter de tre drapene.

- Dette er et angrep på fredsprosessen. Tiden er inne for sterkt politisk lederskap og kalde hoder, sier John O'Dowd fra det republikanske partiet Sinn Féin til Reuters.

SPERRET AV: Politiet sperret av området etter drapet. Foto: AP/Peter Morrison/Scanpix
SPERRET AV: Politiet sperret av området etter drapet. Foto: AP/Peter Morrison/Scanpix Vis mer

Ifølge Dolores Kelly fra partiet SDLP står Nord-Irland nå på kanten av stupet.

- I kveld står vi igjen og stirrer ned i avgrunnen, og jeg ber folk om å trekke seg tilbake, sier Kelly.

- Det avskummet, jeg tror jeg vil kalle dem det, som står bak angrepet i kveld, har ingenting å tilby Nord-Irland, sier David Simpson fra unionistpartiet DUP.

DREPT: De to soldatene Mark Quinsey og Cengiz Azimkar ble drept i helga. Foto: REUTERS/MOD/Scanpix
DREPT: De to soldatene Mark Quinsey og Cengiz Azimkar ble drept i helga. Foto: REUTERS/MOD/Scanpix Vis mer

Nord-Irland-konflikten

• Konflikten i Nord-Irland har stått mellom det protestantiske flertallet som har sittet med den politiske og økonomiske kontrollen, og det katolske mindretallet.

• Provinsen ble opprettet i 1921 fordi protestantene motsatte seg å bli del av et selvstyrt, forent og katolskdominert Irland.

• På 1960-tallet vokste det fram en borgerrettighetsbevegelse som protesterte mot diskrimineringen av det katolske mindretallet, men i 1969 vek de fredelige protestene plassen for voldelige sammenstøt. Samme år innledet det provisoriske IRA en terrorkampanje mot britene.

• Fredsforhandlinger førte fram til Langfredagsavtalen i 1998. Provinsens selvstyre ble gjeninnført, men har vært suspendert flere ganger siden på grunn av samarbeidsproblemer mellom de forskjellige gruppene, sist i 2002.

• Etter at det provisoriske IRA erklærte våpenhvile i 1997 har de fleste væpnede gruppene valgt å legge ned våpnene.

• Provinsens selvstyre ble gjeninnført 8. mai 2007 etter at de største partiene på protestantisk og katolsk side, og tradisjonelle motpolene i konflikten, DUP og Sinn Féin gikk med på å regjere sammen.

(NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer