Gjerpen kirke stengt i ett år

Kirkeverge Gjertrud Eide frykter at den 850 år gamle Gjerpen kirke må holde stengt i et helt år på grunn av de omfattende brannskadene torsdag morgen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Dette er en forferdelig trist dag. Dette er noe vi håpet aldri skulle skje, og så skjedde det dagen etter at vi hadde et kåseri i kirken

- En historisk vandring gjennom 850 år, lyder hennes hjertesukk.

Stenges ett år

Eide anslår at det i verste fall vil ta ett år før middelalderkirken kan åpnes igjen. Riksantikvaren må også trekkes inn i det omfattende restaureringsarbeidet.

- Det er omfattende skader. Men heldigvis; det meste av inventaret er intakt - riktig nok betydelig sot og røykskadet, sier Eide.

Hun vil ikke spekulere i hvordan brannen kan ha startet, men sier at menigheten ikke har mottatt noen trusler.

Brannsjef Guttorm Liede kan også fastslå at det er store brannskader.

- Galleriet med orgelet er totalskadd. Men det er overraskende lite brannskader i tårnet, men betydelige sotskader i hele kirken. Det er varmeskader i taket, men ikke mye innover i kirkerommet, og en del vannskader under galleriet, sier Liede, som sterkt berømmer brannmannskapenes innsats.

- Jeg er veldig imponert over mannskapene. Det er de som berget kirken, sier brannsjefen til NTB.

Brannmannskapene var ved 17-tiden i ferd med å avslutte etterslokkingen. Til sammen har 25-30 brannmannskaper vært i aksjon. Politi vil være til stede på branntomta natt til fredag, ifølge Liede.

- Fryktelig trist

Sogneprest Thor Egil Abrahamsen oppdaget brannen og sier at dette er fryktelig trist.

- Jeg er ganske lamslått. Det har ikke gått opp for meg ennå. Konsekvensen er at vi må flytte alle tjenester, gudstjenester, barnedåp og vigsler, til annet lokale. Jeg regner med at søndagens gudstjeneste flyttes til menighetshuset like i nærheten.

Han vet ikke hvor lenge kirken blir stående ubrukt. Inventaret som ikke er skadet vil bli brakt til et lokale i Skien som er innleid for anledningen.

Polygon, et firma kirken tidligere har benyttet til rehabilitering, begynte takseringen av skadene allerede torsdag.

(NTB-Arne Børcke)

STORE SKADER:</B> Orgelet i den 850 år gamle Gjerpen kirke i Skien ble totalskadd under en brann som startet sent natt til torsdag. Et vindu var knust og kirkedøren sto åpen da sognepresten oppdaget brannen.