Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Gjerrige svensker på ferie med egen kafé

HENNINGSVÆR/NUSFJORD/BORG (Dagbladet): Turistene legger igjen stadig mindre penger i Lofoten. Siste nytt på sparefronten er svenske turistbusser utstyrt med egen mobilkafé.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg ble rasende da jeg oppdaget denne frekkheten, sier Lutta Enevold. Hun driver Klatrerkafeen i Henningsvær - et av de mange serveringsstedene i Lofoten som lever av turisme.

Enevold «fersket» en av de svenske bussene på fiskeværets parkeringsplass nylig.

- Turistene strømmet ut, og mens de så seg om i Henningsvær, slo busselskapet opp et mobilt serveringssted rett utenfor bussen. Kort etter var det salg av kaffe og kaker til passasjerene. Kommunale bord og benker i nærheten ble brukt til sittegrupper, forteller Enevold, som driver kafeen sin et steinkast unna.

Ulovlig spritutsalg

Hun bestemte seg for å teste ut hvor langt svenskene tøyde grensen.

- Jeg spurte kaféverten, for øvrig identisk med bussjåføren, hva jeg kunne kjøpe. Foruten kaffe og kake ble jeg tilbudt miniatyrflasker med ymse sorter sprit til kaffekosen, hevder Lutta Enevold.

- Jeg snakket med en lokal guide som var med den aktuelle bussen. Hun sa at vertskapet om bord hadde frarådet passasjerene å frekventere lokale serveringssteder. De ble fortalt at alt var så dyrt i Lofoten - det var bedre å bruke bussens egen kafé , forteller Enevold.

- Guiden fortalte at det er blitt vanlig blant svenske og tyske busselskaper å ha med egen kafé.

Innehaver av kroa i idylliske Nusfjord Anne-Lise Johansen, har opplevd noe av det samme:

- Stille

- De tyske turistene er raske med å sette ut sine egne bord og spise sin egen medbrakte mat. Og så løper de rundt og ser seg om i noen minutter. Deretter stuer de seg inn i bussene og forsvinner, sier hun.

- Jeg har hatt en forholdsvis stille sommer, til tross for at antall turister i Nusfjord virker ganske stabilt. Mange ganger har jeg brent inne med store mengder mat som vi har tilberedt. Men turistene vil bare nyte natur som er gratis - ikke mat som koster penger, sier kroverten.

Det er dyrt, ja

At det virkelig er dyrt i Lofoten - i alle fall en del steder - kan Dagbladet skrive under på.

To kopper kaffe og to rundstykker på kafeen ved Vikingmuseet koster 106 kroner.

Egentlig skulle vi betalt 116 kroner, fordi vi tok krus istedenfor kopp. Krusene koster 20 kroner, til tross for at de inneholder samme menge kaffe.

- Sjefen sier at vi må ta 20 kroner for krusene, men det blir for dumt. Vi tar bare 15, sier betjeningen. De bekrefter at en del norske og utenlandske turister reagerer kraftig på prisnivået i kafeen.

FRYKTER FOR FRAMTIDA: Jan Åge Johansen ved Præstengbrygga i Kabelvåg.