Gjerrigknarken Andresen

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Johan Andresens utspill, slik det fremgår av en artikkel i Dagbladet 04.07, er utrolig tåpelig. Man skulle tro en norsk forretningsmann ville holdt seg for god til å angripe en av verdens mest suksessfulle gründere på dårlig engelsk. Det er flere ting Hr. Andresen glemmer når han sier det er dumt av Bill Gates å gi bort formuen. For det første så består Microsoft i beste velgående selv om Hr. Gates gir bort mesteparten av sin personlige formue. Det betyr at Microsoft skaper enorme verdier for både Microsoft og aksje-eierne i tillegg til den store industrien som eksisterer rundt Microsofts produkter. Det samme kan ikke sies for tobakksindustrien som blir mindre og mindre for hvert år som går. Det hadde vært kjekt om Andresen hadde brukt noen kroner på Kreftforeningen eller et annet veldedig formål, siden familien hans ble rike på produkter som den norske stat fortsatt bruker milliarder på å behandle.

Bill Gates gir bort mesteparten av formuen sin til The Bill and Melinda Gates Foundation. Arbeidet til denne organisasjonen vil skape verdier verden over i mange tiår framover. Dette betyr spesielt mye for u-landene hvor de bruker milliarder hvert år på utrydde og behandle sykdommer som malaria. Det er også en kraftig signaleffekt her som jeg tror Bill Gates prøvde å formidle under sitt besøk til Norge. Hvis alle som har litt mer enn oss vanlig dødelige, hjelper til ved å gi bort en del av formuen sin, tror Gates og mange med ham at verden kan bli en bedre plass. Bill Gates’ eksempel har ført til store donasjoner til hans organisasjon og blant annet har Warren Buffett varslet at han gir bort mesteparten av formuen sin til The Bill and Melinda Gates Foundation.  

Lavadel gjerrigknarker som Andresen har stort sett bare sitt eget velvære i minne. Han framstår som smålig, og representerer det dårligste av hva Norge har å by på.