Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Gjespet seg til IT-seier

Næringsminister Lars Sponheim har vunnet første delseier i kampen om Fornebu-tomta. I går gjespet han seg gjennom en sju timers debatt der Ap og Frp brukte stor kraft på å forsvare hvorfor de plutselig har tillit til Sponheim igjen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den nyvunne tilliten bruker næringsministeren for alt den er verdt. Nå skal han forhandle med tre av selskapene som har lagt inn bud på Fornebu: Nettverk Fornebu (Orkla/Storebrand og ICA/Hakon-Gruppen), IT Fornebu (Per Morten Vigtels IT-visjon med blant andre Fred. Olsen, og Telenor) og Forskningsparken/KLP Eiendom.

Hardnakkede rykter vil ha det til at Sponheim synes å foretrekke Nettverk Fornebu, der Orklas Jens P. Heyerdahl, Storebrands Åge Korsvold og ICA/Hakon Gruppens Stein Erik Hagen er bakmenn.

Ap og Frp har på sin side vært varme tilhengere av Fred. Olsens IT Fornebu.

Vikende front

Det var ikke mye krutt igjen da Stortinget i går kveld drøftet etterbruken av Fornebu. Lavmælte og tydelig på vikende front gikk Ap-leder Thorbjørn Jagland, Kjell Opseth og Carl I. Hagens håndplukkede IT-ekspert Øystein Hedstrøm på talerstolen og forsvarte helomvendingen i Fornebu-saken.

Høyres Inge Lønning fattet interesse for den eiendommelige snuoperasjonen fra Ap's og Frp's representanter, og konkluderte slik: - To løver er fusjonert til en skinnfell.

I hele vinter har Ap's Kjell Opseth og Frp's Carl I. Hagen anklaget statsråd Sponheim for ikke å ta stortingets flertallsvedtak på alvor. I forrige uke svarte imidlertid Sponheim i et brev til næringskomiteen at han aktet å følge opp Stortingets vilje. Overraskelsen var stor da Ap og Frp sa seg vel fornøyd med svaret.

- Jeg sa ikke noe annet i det brevet enn det jeg tidligere har sagt til Stortinget, sa Sponheim i går, etter å ha pint seg gjennom debatten.

Sliten statsråd

Store deler av kvelden satt statsråden tett sammensunket og tydeligvis så overveldet av trøtthet at han bare unntaksvis løftet hodet for å se hvem som gikk på talerstolen.

- Et sviende slag for Arbeiderpartiet og Frp, sier Høyre-leder Jan Petersen.

I løpet av 14 dagers tid vil Sponheim komme tilbake til Stortinget med en melding der han beskriver de tre anbudene departementet har valgt. Så får Sponheim frist til 1. oktober med å fullføre forhandlingene med det selskapet han finner best egnet.

Carl I. Hagen, som av strategiske grunner ønsker å utsette de avgjørende slag om Fornebu til etter valgkampen, slår fast at Sponheim fortsatt kan pådra seg mistillit i saken.

Thorbjørn Jagland, som er bekymret over måten Fred. Olsen er blitt møtt på i kampen om Fornebu-tomta, sier det samme.