Gjess ribbes levende

Praksisen er ulovlig i EU, men slik dun kan likevel være på markedet, avslører svensk TV4.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Svenske TV4s program Kalla Fakta viser i dag rystende scener fra en farm i Ungarn. Farmen, som selger varmt og luksuriøst dun til flere fabrikker, ribber levende gjess for fjær flere ganger i gjessenes levetid, viser en video tatt med skjult kamera til dokumentaren.

- Jeg er overrasket og forskrekket. Det er skrekkelige scener. Slik kan man ikke behandle dyr, sier Johan Beck-Friis, veterinær og informasjonssjef i Sveriges veterinærforbund, til Expressen.se.

Videoen viser hvordan skrikende gjess blir ribbet for fjær, og at sårene de får etter behandlingen sys sammen uten bedøvelse.

- Det er som å rive håret av et menneske. Det er tortur, sier Beck-Friis i dokumentaren.

Ribbes fire ganger
Det gir stor økonomisk gevinst å ikke slakte gjessene før de ribbes. De kan plukkes for fjær for første gang når de er åtte uker gamle, og seks uker senere kan prosessen gjentas.

All plukking av dun fra levende fugler er forbudt innenfor EU. Ungarn, Polen og Kina er kjent som store dunproduserende land.

Kalla Fakta oppgir at om lag 90 prosent av bedriftene de har tatt kontakt med i , bruker dun fra levende dyr. Danske Dykon, som leverer dun til bedrifter som Jysk og Åhlens, skal ifølge dokumentaren ha en samarbeidspartner som kan være knyttet til plukking av levende gjess.

Åhlens har i uken som har gått kontaktet flere dunleverandører for å sjekke opp hvor dunet kommer fra.

- Vi stopper våre kjøp til vi har garantier, vi legger ikke inn nye ordrer før vi vet at det er i orden. Det er nå slik at ingen vil delta i dyreplageri, sier Susanne Holmberg i Åhlens-ledelsen.

Sjokkert minister
Veterinær Beck-Friis sammenligner saken med den såkalte mulesing-saken i Australia, som også ble tatt opp av Kalla fakta. Der ble det avslørt at sauer som brukes i produksjon av merino-ull får huden kuttet bort for å unngå en plagsom parasitt. I Norge ble saken omtalt av blant andre Dagbladet.no, og flere norske ullprodusenter og kjendiser reagerte sterkt på bildene av praksisen.

Også Jysk, som har en rekke butikker i Norge, kommer med garantier om at de ikke selger dun fra levende gjess.

- Alle våre leverandører av dunprodukter har bekreftet til oss at de varene de selger, lever opp til våre etiske normer, skriver kjeden i en e-post til TV4. De ønsket ikke å delta i dokumentaren.

Saken kom som en stor overraskelse på den svenske jordbruksministeren, som nå vil ta opp saken med Ungarn gjennom EU, skriver Expressen.se.

- Jeg tenkte på filmen da jeg gikk og la meg. Jeg sov ikke godt, sier ministeren Eskil Erlandsson.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer