Gjess ribbes levende

Praksisen er ulovlig i EU, men slik dun kan likevel være på markedet, avslører svensk TV4.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Svenske TV4s program Kalla Fakta viser i dag rystende scener fra en farm i Ungarn. Farmen, som selger varmt og luksuriøst dun til flere fabrikker, ribber levende gjess for fjær flere ganger i gjessenes levetid, viser en video tatt med skjult kamera til dokumentaren.

- Jeg er overrasket og forskrekket. Det er skrekkelige scener. Slik kan man ikke behandle dyr, sier Johan Beck-Friis, veterinær og informasjonssjef i Sveriges veterinærforbund, til Expressen.se.

Videoen viser hvordan skrikende gjess blir ribbet for fjær, og at sårene de får etter behandlingen sys sammen uten bedøvelse.

- Det er som å rive håret av et menneske. Det er tortur, sier Beck-Friis i dokumentaren.

Ribbes fire gangerDet gir stor økonomisk gevinst å ikke slakte gjessene før de ribbes. De kan plukkes for fjær for første gang når de er åtte uker gamle, og seks uker senere kan prosessen gjentas.

All plukking av dun fra levende fugler er forbudt innenfor EU. Ungarn, Polen og Kina er kjent som store dunproduserende land.

Kalla Fakta oppgir at om lag 90 prosent av bedriftene de har tatt kontakt med i , bruker dun fra levende dyr. Danske Dykon, som leverer dun til bedrifter som Jysk og Åhlens, skal ifølge dokumentaren ha en samarbeidspartner som kan være knyttet til plukking av levende gjess.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer