<strong>SVARSKYLDIG:</strong> Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide har gjentatte ganger hevdet overfor kontrollkomiteen at en gruppe mystiske gjester på Haakonsvern representerte det britiske selskapet CAS Global. I virkeligheten representerte de presidenten i Nigeria, og en av Vest-Afrikas mektigste krigsherrer. Fotomontasje: Dagbladet/NTB Scanpix
SVARSKYLDIG: Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide har gjentatte ganger hevdet overfor kontrollkomiteen at en gruppe mystiske gjester på Haakonsvern representerte det britiske selskapet CAS Global. I virkeligheten representerte de presidenten i Nigeria, og en av Vest-Afrikas mektigste krigsherrer. Fotomontasje: Dagbladet/NTB Scanpix Vis mer

Gjestelista i strid med ministerens forklaring

Ny informasjon avslører at Forsvaret drev fartøyhandel direkte med toppledelsen i den nigerianske stat, og en av Vest-Afrikas mektigste krigsherrer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): De nye opplysningene framkommer i en hemmeligholdt liste over hvem som gjestet Sjøforsvarets orlogsstasjon Haakonsvern 4. mai 2012 i forbindelse med salgene av de norske missiltorpedobåtene KNM «Geir», «Jo», «Falk», «Stegg», «Tjeld» og «Terne».  

Forsvarsledelsen har hele veien avvist ethvert kjennskap til hvordan skipene havnet i den private kystvaktflåten til krigsherren Government «Tompolo» Ekpemupolos paramilitære selskap Global West Vessel Specialist (GWVS), som utfører piratjakt og skatteinnkreving for det nigerianske kystverket NIMASA.  

De tre gjestene Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) har på sin side gjentatte ganger hevdet at gjestene på Haakonsvern var representanter for den britiske kjøperen, selskapet CAS Global.  

Besøksprotokollen på Haakonsvern forteller imidlertid at gjestene var:

• Leke Olugbenga Oyewole, den nigerianske presidenten Goodluck Jonathans spesialrådgiver for maritime spørsmål
• Patrick Ziakede Akpobolokemi
, sjef for det nigerianske kystverket NIMASA
• Romeo Itima
, krigsherren Tompolos flåtesjef

<strong>HEMMELIG LOGG:</strong> Ved hjelp av besøksloggen på Sjøforsvarets orlogsstasjon Haakonsvern, har det vært mulig å rekonstruere den mystiske båtinspeksjonen 4. mai 2012. Forsvaret har ingen andre opplysninger om besøket. Alle dokumentene er borte. Foto: Forsvaret
HEMMELIG LOGG: Ved hjelp av besøksloggen på Sjøforsvarets orlogsstasjon Haakonsvern, har det vært mulig å rekonstruere den mystiske båtinspeksjonen 4. mai 2012. Forsvaret har ingen andre opplysninger om besøket. Alle dokumentene er borte. Foto: Forsvaret Vis mer

Det var ingen med fra CAS Global.

Hvem de faktisk representerte framkommer ikke i Søreides redegjørelse til Stortingets kontroll- og konstitusjonskomite, som har åpnet kontrollsak med høringer etter Dagbladets avsløringer rundt forsvarets båtsalg.  

Søreides uklarheter I fem måneder har Dagbladet bedt forsvarsledelsen utlevere navnene på de mystiske gjestene. Forsvarets logistikkorganisasjon, som hadde ansvaret for salgene, sier de ikke kan dokumentere at besøket har funnet sted i det hele tatt. Etter Dagbladets anmodning har imidlertid forsvarsledelsen klart å rekonstruere gjestelista via besøksprotokollene på marinebasen Haakonsvern. Denne ble umiddelbart gjort hemmelig.

«De besøkende skal enten representere fremmede makter eller ha så nær relasjon til fremmede makter at offentliggjøring vil kunne medføre skade for forholdet med disse maktene», skrev Forsvarsdepartementet (FD) i en epost til Dagbladet.

Forsvarsminister Søreide kom med en helt annen versjon i et brev til kontrollkomiteen 24. oktober:  

«Det ble på et seinere tidspunkt gjennomført visning av fartøyene for representanter for Cas Global, inkludert nigerianske statsborgere. Det var på den tiden offentlig kjent at Cas Global også hadde kontorer utenfor Storbritannia, blant annet i Nigeria»

<strong>PÅ BESØK:</strong> Direktøren for det nigerianske kystverket NIMASA, Patrick Ziakede Akpobolokemi, var blant de mystiske gjestene på Haakonsvern. Foto: AFP/PIUS UTOMI EKPEI/NTB Scanpix
PÅ BESØK: Direktøren for det nigerianske kystverket NIMASA, Patrick Ziakede Akpobolokemi, var blant de mystiske gjestene på Haakonsvern. Foto: AFP/PIUS UTOMI EKPEI/NTB Scanpix Vis mer

Da Dagbladet for to uker siden publiserte en sak om dette, og hvordan Søreides redegjørelse inneholder flere uklarheter og feil, skrev hun et nytt brev til kontrollkomiteen.  

«I tillegg til å besvare komiteens spørsmål, ønsker jeg å knytte noen kommentarer til Dagbladets artikkel av 12. november 2014 (...) Det gis inntrykk av at Forsvarsdepartementet opplyser om at de nigerianske statsborgerne som ble vist fartøyer på Haakonsvern representerte fremmede makter, eller hadde en så nær relasjon til fremmede makter at en offentliggjøring vil kunne medføre skade for forholdet med disse maktene. Dette er ikke korrekt», skrev Søreide, og la ved den hemmelige besøksoversikten.

Ettersom forsvarsministeren selv avviste departementets begrunnelse for å hemmeligholde gjestelista, ble de tvunget til å utlevere den da Dagbladet på ny ba om innsyn. I oversikten står navnene på tre av Nigerias aller mektigste menn oppført som representanter for CAS Global.

Avviste advarsler Da salgene pågikk advarte Utenriksdepartementet (UD) Forsvaret gjentatte ganger om at de ikke kunne tillate salg til aktører som kunne komme til å bevæpne dem og tilby sikkerhetstjenester i konfliktområder. De advarte spesifikt mot et salg til Nigeria.

12. august 2012 slo Toll- og avgiftsdirektoratet alarm overfor Forsvaret og UD. De hadde fått etterretningsinformasjon fra sine britiske samarbeidspartnere som knyttet det norske båtsalget og britiske CAS Global til omstridt handel med krigsskip i Nigeria, og nettopp krigsherren Tompolos selskap GWVS og kystvaktflåten til NIMASA.

<strong>SENDTE FLÅTESJEFEN:</strong> Den beryktede ekspiraten og krigsherren Government «Tompolo» Ekpemupolo (bildet) sendte sin flåtesjef Romeo Itima for å inspisere sine nye båter på Haakonsvern. Itima var en av Nigerias mest kjente paramilitære. Bare noen uker etter besøket i Norge, ble han drept i kamp med pirater. Foto: Privat
SENDTE FLÅTESJEFEN: Den beryktede ekspiraten og krigsherren Government «Tompolo» Ekpemupolo (bildet) sendte sin flåtesjef Romeo Itima for å inspisere sine nye båter på Haakonsvern. Itima var en av Nigerias mest kjente paramilitære. Bare noen uker etter besøket i Norge, ble han drept i kamp med pirater. Foto: Privat Vis mer

På samme tid ble flåtesjefen Romeo Itima drept i kamp med pirater i Nigerdeltaet. I Vest-Afrika skapte dette store overskrifter. Men Tollvesenet visste ingenting om at han sammen med NIMASA-sjefen og en av presidentens øverste rådgivere nylig hadde vært Forsvarets gjester på Haakonsvern. Tollvesenet fryktet at Forsvaret var i ferd med å bli lurt.

Forsvaret avviste advarselen, forsikret UD om at informasjonen ikke stemte, og gjennomførte salget 20. august. Etter overhaling og ombygging i Horten, gikk båtene rett til Tompolos kystvaktflåte i Nigeria.

Året etter, i mai 2013, ble krigsherrens representanter på ny invitert av Forsvaret for å kjøpe det store støttefartøyet KNM Horten. Til sammen fikk de kjøpe marinefartøy av Forsvaret for omlag 74 millioner kroner. Alle via stråselskapet CAS Global.

I sin redegjørelse til kontrollkomiteen skriver forsvarsminister Søreide at Forsvaret ut ifra tilgjengelige opplysninger ikke kan se at det på noe tidspunkt i løpet av salgsprosessene framkom informasjon som indikerte at salgene kunne bryte med bestemmelsene i eksportlovgivningen.

Ukjent for Søreide Søreide vil ikke svare direkte på Dagbladets spørsmål og overlater det til informasjonsavdeligen i FD. De skriver at departementet ikke vet hvilke relasjoner de besøkende har, selv om ministeren overfor kontrollkomiteen har sagt de representerte CAS Global, ikke noen fremmed makt.

<strong>KJØPT:</strong> Den nigerianske delegasjonen på Haakonsvern ga Forsvaret instruksjoner på hvordan de ville ha båtene bygget om før levering. Blant annet ble de malt i NIMASA sine farger, mastene ble senket for å gi klaring under spesifikke broer i Nigerdeltaet, salonger og elektronikk ble modernisert, og de fikk nye radarer. Kanonene hadde de selv. Bildet  viser tidligere KNM Terne på piratjakt utenfor Bonny River i Nigeria i sommer. Foto: Privat
KJØPT: Den nigerianske delegasjonen på Haakonsvern ga Forsvaret instruksjoner på hvordan de ville ha båtene bygget om før levering. Blant annet ble de malt i NIMASA sine farger, mastene ble senket for å gi klaring under spesifikke broer i Nigerdeltaet, salonger og elektronikk ble modernisert, og de fikk nye radarer. Kanonene hadde de selv. Bildet viser tidligere KNM Terne på piratjakt utenfor Bonny River i Nigeria i sommer. Foto: Privat Vis mer

«Forsvarsministeren tok i sitt brev av 13. november til kontroll- og konstitusjonskomiteen utgangspunkt i de opplysninger som fremgikk av oversendt informasjon fra Forsvaret vedrørende besøk ved Haakonsvern Orlogsstasjon. FD er p.t. ikke kjent med den spesifikke relasjonen besøkende ved Haakonsvern har til CAS Global eller til eventuelle andre», skriver spesialrådgiver Birgitte Frisch i en e-post til Dagbladet.

At departementet først nektet å oppgi navnene, hevder hun ikke betyr at man visste hvem de besøkende var. Departementet vil ikke svare på om kjennskapen til hvem de besøkende var ville endret vilkårene for et salg:

«Tilbakemeldingen fra FD relaterer seg til vurdering av klage på innsyn i besøksloggene for 2012 ved Haakonsvern, ikke vurderinger om hvem som har vært involvert i kjøp av fartøy og formål med besøk på Haakonsvern, slik Dagbladets artikler etter vår oppfatning kan antyde. Hvilke konkrete opplysninger som vektlegges i vurderinger tilknyttet eksportkontrollforskriften § 7, er det UD som er nærmest til å besvare», skriver Frisch.

Nigeria-båtene:

• Dagbladet har i en artikkelserie avslørt hvordan Forsvaret har solgt minst ti tidligere marinefartøy til private paramilitære aktører i Vest-Afrika.

• Utenriksdepartementets regelverk sier at Norge ikke kan eksportere eller selge materiell eller tjenester til private aktører som kan komme til å bevæpne dem og tilby sikkerhetstjenester i konfliktområder.

• Stortingets kontrollutvalg har åpnet kontrollsak mot Forsvarsdepartementet og Utenriksdepartementet. Det blir full høring på nyåret.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer