Gjestelista i strid med ministerens forklaring

Ny informasjon avslører at Forsvaret drev fartøyhandel direkte med toppledelsen i den nigerianske stat, og en av Vest-Afrikas mektigste krigsherrer.

SVARSKYLDIG: Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide har gjentatte ganger hevdet overfor kontrollkomiteen at en gruppe mystiske gjester på Haakonsvern representerte det britiske selskapet CAS Global. I virkeligheten representerte de presidenten i Nigeria, og en av Vest-Afrikas mektigste krigsherrer. Fotomontasje: Dagbladet/NTB Scanpix
SVARSKYLDIG: Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide har gjentatte ganger hevdet overfor kontrollkomiteen at en gruppe mystiske gjester på Haakonsvern representerte det britiske selskapet CAS Global. I virkeligheten representerte de presidenten i Nigeria, og en av Vest-Afrikas mektigste krigsherrer. Fotomontasje: Dagbladet/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): De nye opplysningene framkommer i en hemmeligholdt liste over hvem som gjestet Sjøforsvarets orlogsstasjon Haakonsvern 4. mai 2012 i forbindelse med salgene av de norske missiltorpedobåtene KNM «Geir», «Jo», «Falk», «Stegg», «Tjeld» og «Terne».  

Forsvarsledelsen har hele veien avvist ethvert kjennskap til hvordan skipene havnet i den private kystvaktflåten til krigsherren Government «Tompolo» Ekpemupolos paramilitære selskap Global West Vessel Specialist (GWVS), som utfører piratjakt og skatteinnkreving for det nigerianske kystverket NIMASA.  

De tre gjestene Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) har på sin side gjentatte ganger hevdet at gjestene på Haakonsvern var representanter for den britiske kjøperen, selskapet CAS Global.  

Besøksprotokollen på Haakonsvern forteller imidlertid at gjestene var:

• Leke Olugbenga Oyewole, den nigerianske presidenten Goodluck Jonathans spesialrådgiver for maritime spørsmål• Patrick Ziakede Akpobolokemi, sjef for det nigerianske kystverket NIMASA• Romeo Itima, krigsherren Tompolos flåtesjef

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer