UTSPØRRING: Her sitter Faiz (foran til venstre) og vokter en anholdt Taliban-kommandant i Ghalbala i Faryab-provinsen. Mannen, som først lot til å være en gjeter, viste seg å være tungt bevæpnet, og ble pågrepet av den norske ISAF-styrken, som var på oppdrag i området sammen med den afghanske hæren. Foto: Privat
UTSPØRRING: Her sitter Faiz (foran til venstre) og vokter en anholdt Taliban-kommandant i Ghalbala i Faryab-provinsen. Mannen, som først lot til å være en gjeter, viste seg å være tungt bevæpnet, og ble pågrepet av den norske ISAF-styrken, som var på oppdrag i området sammen med den afghanske hæren. Foto: PrivatVis mer

- «Gjeteren» viste seg å bære AK-47 og granater

Tolken Faiz (22) var med på å pågripe tungt bevæpnet Taliban-kommandant.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

MAGLIE, ITALIA (Dagbladet): - Jeg var ute på patrulje med den norske ISAF-styrken og den afghanske hæren i Ghalbala i Faryab-provinsen. Midt blant oss gikk en mann som så ut som en gjeter - men han påkalte mistanke fordi han drev og så seg mye omkring. Så vi bestemte oss for å sjekke ham, sier Faiz Muradi (22) til Dagbladet.

«Gjeteren» viste seg å bære et AK-47 (Kalasjnikov) automatgevær og to håndgranater. Han ble straks anholdt, og den væpnede tolken Faiz ble satt til å vokte ham i påvente på at han skulle føres bort.

- Jeg hadde ham under oppsikt, og gjorde det klart at dersom han prøvde seg på noe, ville jeg skyte, sier Faiz - som også spurte ut fangen på stedet. Mannen var kommandant i Taliban.

- Ble politisjef Deretter så ikke Faiz mer til mannen - før han plutselig dukket opp som lokal politisjef et par uker seinere.

- Hvordan han kunne bli innsatt, vet jeg ikke. Men han kjente meg igjen fra anholdelsen, og spurte meg: «Var det ikke du som siktet på meg for to uker siden?»

Faiz forklarer at dette er en av grunnene til at han nå føler seg truet av Taliban og ønsker asyl i Norge.

22-åringen forteller at han også var i kamp mot Taliban-styrker.

- En gang ble en norsk offiser sperret inne av ildgivning. Taliban-krigerne lå i dekning i terrenget, og vi skjøt mot dem.

- Traff du noen?

- Det er vanskelig å si når man skyter på langt hold. Men kanskje.

- Lojal mot Norge Nå sitter Faiz på det katolske hjemmet Agimi utenfor den søritalienske byen Maglie. Der har han oppholdt seg siden sist onsdag, etter dagen før å ha blitt sendt ut av Norge, som ikke vil behandle asylsøknaden hans. Norske myndigheter mener han er Italias ansvar, og viser til den såkalte Dublin-avtalen. Den sier at en asylsøknad skal behandles i det første Schengen-landet asylsøkeren kommer til.

TRAVLE DAGER: Faiz og støttespiller Morten Ekeland må stadig ta imot telefoner fra Norge; oppmerksomheten rundt utkastelsessaken er stor. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
TRAVLE DAGER: Faiz og støttespiller Morten Ekeland må stadig ta imot telefoner fra Norge; oppmerksomheten rundt utkastelsessaken er stor. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Tolken mener han har bevist nær tilknytning og stor lojalitet til Norge, blant annet gjennom tilliten han ble vist av ISAF-styrken i Afghanistan.

- De utstyrte meg med våpen, kommunikasjonsutstyr og uniform - dyrt og viktig materiell. Jeg kunne når som helst ha stukket av med alt sammen, sier han.

Forventer uttalelse Faiz og støttespilleren Morten Ekeland, som ankom Italia seint i går kveld, venter på en uttalelse fra norske myndigheter. Etter at Faiz var sendt ut sist tirsdag, snudde statsminister Erna Solberg og ba Justisdepartementet vurdere en eventuell regelendring når det gjelder personer i Faiz' situasjon.

En regelendring kan innebære at tolken får komme tilbake til Norge mens asylsøknaden behandles på ny.

- Jeg forventer at de kommer med en uttalelse i dag. Den menneskelige omkostningen for Faiz stiger for hver dag som går. Dessuten kan jeg ikke skjønne annet enn at Justisdepartementet og UDI vil komme med en snarlig avgjørelse etter at Solberg snudde, sier Morten Ekeland til Dagbladet.

TUNGT UTSTYRT: Faiz under skytetrening i Afghanistan. Han ble tiltrodd våpen, kommunikasjonsutstyr og uniform av den norske styrken, og sier han dermed er vist stor tillit av nordmennene. Foto: Privat
TUNGT UTSTYRT: Faiz under skytetrening i Afghanistan. Han ble tiltrodd våpen, kommunikasjonsutstyr og uniform av den norske styrken, og sier han dermed er vist stor tillit av nordmennene. Foto: Privat Vis mer

Faiz selv er optimist, og tror han innen kort tid vil få komme tilbake til Norge.

- Jeg kan ikke vente med å komme hjem til Mandal, sier han.

KOLLEGER: Faiz med kolleger i den norske ISAF-styrken. Foto: Privat
KOLLEGER: Faiz med kolleger i den norske ISAF-styrken. Foto: Privat Vis mer