Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Gjett hvilken side denne mannen tar i Syria-opprøret

Venezuelas president Hugo Chavez.

STØTTER ASSAD: Venezuelas president Hugo Chavez mener vesten prøver å velte Syrias president Bashar al-Assad. Her holder han en tale på niårsdagen til det feilslåtte kuppforsøket mot ham i Carcas. Foto: AFP Photo/Juan Barreto/Scanpix
STØTTER ASSAD: Venezuelas president Hugo Chavez mener vesten prøver å velte Syrias president Bashar al-Assad. Her holder han en tale på niårsdagen til det feilslåtte kuppforsøket mot ham i Carcas. Foto: AFP Photo/Juan Barreto/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I forkant av den internasjonale intervensjonen i Libya sa Venezuelas president Hugo Chavez at USA har satt i gang en løgnkampanje og advarte mot at amerikanerne ville invadere landet.

- Jeg kommer ikke til å fordømme det. Jeg ville vært feig om jeg skulle fordømme noen som har vært min venn, sa Chavez.

Han hevder motivet for intervensjonen er å skaffe seg olje.

Støtter Assad Da er det kanskje ikke overraskende at Chavez velger å støtte Syrias Bashar al-Assad i forbindelse opprøret som har kostet flere hundre mennesker livet i sammenstøt med Assads politi- og sikkerhetsstyrker.

- Herfra hilser vi president Bashar al-Assad. Terrorister infiltrerer Syria og forårsaker vold og død - og nok en gang er den skyldige Syrias president, uten at noen undersøker noe, sier Chavez, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Påstandene om at terrorister har infiltrert Syria, gjorde han ingen forsøk på å videre bygge opp om.

- Vesten prøver å velte Assad Chavez, som er en nær alliert av Assad i Latin-Amerika, mener vestlige makter forsøker å velte Assad med makt.

NÆRE ALLIERTE: Tonen er god mellom Venezuelas president Hugo Chavez (t.v) og Syrias president Bahar Assad. Her under et møte i Maalula i Syria. I midten står Syrias førstekvinne Asma Assad. Foto: EPA/Miraflores Palace/Scanpix
NÆRE ALLIERTE: Tonen er god mellom Venezuelas president Hugo Chavez (t.v) og Syrias president Bahar Assad. Her under et møte i Maalula i Syria. I midten står Syrias førstekvinne Asma Assad. Foto: EPA/Miraflores Palace/Scanpix Vis mer

President Chavez kritiserer videre det han kaller for «imperialistisk galskap» fra det internasjonale samfunnet, som ifølge han ønsker å angripe Syria under påskuddet av å forsvare folket.

- De sier «la oss sette inn sanksjoner, fryse midlene deres, blokkere dem, kaste bomber på dem, slik at man kan forsvare folket». Wow, for en kynisme! Men det er imperiet. Det er imperialistisk galskap, sa han.

Når Chavez snakker om «imperiet», mener han som regel USA, ifølge AFP.

Opprøret vokser Samtidig har syriske sikkerhetsstyrker stilt seg i posisjon rundt kystbyen Banias for å kunne slå ned ethvert tilløp til nye protester, ifølge en opprørsleder.

- Soldater kledd i svart med AK-47-geværer ble satt i stilling i dag i åsene rundt byen. Pansrede personellkjøretøyer kjørte langs motorveien i nærheten av Banias i natt, sa opprørslederen Anas al-Shagri til Reuters.

- Vi venter et angrep hvert øyeblikk, sier han.

GODE VENNER: Venezuelas president Hugo Chavez (t.v) gikk tidlig ut for å gi støtte til Libyas leder Muammar Kadhafi. Foto: EPA/STR/Scanpix
GODE VENNER: Venezuelas president Hugo Chavez (t.v) gikk tidlig ut for å gi støtte til Libyas leder Muammar Kadhafi. Foto: EPA/STR/Scanpix Vis mer

Opprøret mot Syrias leder Bashar al-Assad har vokst seg stadig sterkere den siste tiden i Banias, som ligger nordvest i Syria.

Britiske myndigheter har i dag opplyst at de nå diskuterer eventuelle sanksjoner mot regimet i Syria med sine internasjonale allierte, skriver NTB.

- Blant annet diskuterer vi samarbeid med våre partnere i FNs sikkerhetsråd for å sende et kraftig signal til syriske myndigheter om at omverdenens øyne er rettet mot Syria, og med våre partnere i EU og regionen om eventuelle ytterligere tiltak, sa utenriksminister William Hague.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media