OVERLEVDE PÅ ØL: Bjørnen Gjina vansmektet i tre og et halvt år i et lite, åpent bur ved siden av en restaurant i Albania. Hun fikk minimalt med mat, men ble fôret med opptil 20 flasker øl om dagen. Video: Vier Pfoten Vis mer

Gjina levde i et lite, åpent bur og ble fôret med 20 flasker øl om dagen

Nå er «ølbjørnen» reddet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Bjørnen Gjina levde tre og et halvt år i et lite, åpent bur ved siden av en veirestuarant på den albanske landsbygda. Hun fikk lite mat ut over junkfood fra tilskuere - samt opptil 20 flasker øl om dagen. Hun var en såkalt ølbjørn, skriver den østerrikske avisa Heute.

«Europas tristeste bjørner»

Ifølge den østerrikske dyrevernorganisasjonen Vier Pfoten (Fire Poter) lever noen av «Europas tristeste bjørner» i fangenskap i det lille Balkan-landet. Jevnlig blir brunbjørnunger tatt fra moren og solgt på det illegale markedet.

<strong>BODDE VED DO:</strong> Hannbjørnen Tomi bodde i et bur ved toalettet på en restaurant i Albania, og levde på junkfood fra tilskuere samt øl. Da han ble funnet, hadde han sår på kroppen og dårlige tenner. Foto: Roland Hoskins / Daily Mail / Solo / NTB Scanpix
BODDE VED DO: Hannbjørnen Tomi bodde i et bur ved toalettet på en restaurant i Albania, og levde på junkfood fra tilskuere samt øl. Da han ble funnet, hadde han sår på kroppen og dårlige tenner. Foto: Roland Hoskins / Daily Mail / Solo / NTB Scanpix Vis mer

Mange ender opp i hendene på mennesker som ikke har den minste anelse om hvordan man behandler dyr. Som Gjina blir de stilt ut ved restauranter, hoteller og bensinstasjoner som trekkplaster for kunder, og får ofte store skader.

Vier Pfoten gjorde albanske myndigheter oppmerksom på Gjina og to andre ølbjørner, Tomi og Pashuk. I en samordnet aksjon ble bjørnene tatt fra eierne med makt og fraktet til hovedstaden Tirana, før de nå er plassert i en bjørnedyrehage i Kosovos hovedstad Pristina.

Hinket rundt

Gjinas eier motsatte seg sterkt at bjørnen ble tatt fra ham, ifølge Bild.

- Dere tar barnet mitt! ropte han, og hevdet at han pleide å lufte bjørnen.

Men Gjinas tilstand talte for seg: underernæring, klebrig pels, målløs hinking inni det seks kvadratmeter store buret uten beskyttelse fra elementene, og ølånde. Først da politiet grep inn, ga eieren seg, og bjørnen ble bedøvd og kjørt fra stedet.

Hannbjørnen Tomi levde også i et lite bur, og fikk bare brød og øl som næring. Da Vier Pfoten og myndighetene fant ham, hadde han sår på kroppen, og tennene var i elendig forfatning. Den tredje bjørnen, Pashuk, har hele tida vært lenket fast, og kjettingen hadde vokst inn i halsen på ham.

I det grønne

Det har en stund vært forbudt å ha bjørner i privat eie, men loven er ikke blitt særlig håndhevet. Men etter påtrykk fra Vier Pfoten har myndighetene nå lovet å bekjempe det illegale dyreholdet.

Nå kan de tre mishandlede bjørnene oppleve gress under føttene - en helt ny opplevelse.

- Alle de tre bjørnene klarte transporten og har det bra, sier Thomas Pietsch i Vier Pfoten til Heute.

- De forlot fort båsen sin, løp gjennom innhegningen og spiste frukt i solskinnet. Heretter skal de ikke mangle noe, sier Pietsch.

<strong>SLUPPET «FRI»:</strong> Gjina har nå fått et nytt hjem - en bjørnedyrehage i Kosovos hovedstad Pristina. Foto: Armend Nimani / AFP / NTB Scanpix
SLUPPET «FRI»: Gjina har nå fått et nytt hjem - en bjørnedyrehage i Kosovos hovedstad Pristina. Foto: Armend Nimani / AFP / NTB Scanpix Vis mer

Bestanden minker

Ca. 250 bjørner lever vilt i Albania, men tallet er i ferd med å synke, på grunn av skrumpende habitat og ulovlig jakt. Ifølge Vier Pfoten holdes mellom 40 og 50 dyr under uakseptable forhold, som ølbjørner eller «selfiebjørner» - bjørner i kjetting som det er mulig å ta bilde av seg selv sammen med.

- Mange er ikke klar over hvor mye de lider. Derfor er det viktig at vi, i samarbeid med det albanske miljøverndepartementet, gjør bjørneeierne, den albanske befolkningen og turister oppmerksomme på uretten og få dem til å skifte mening, sier Pietsch.

Vier Pfoten har de siste åra markert seg internasjonalt. I august fikk organisasjonen bl.a. Israel og Hamas til å samarbeide om å avvikle «verdens verste dyrehage» på Gazastripa og omplassere de overlevende dyra.

Bjørnedyrehagen i Pristina er opprettet i samarbeid med organisasjonen, og huser for tida 19 dyr.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer