Gjøken i redet

Navn: Jörg Haider Alder: 50 Yrke: Partileder

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En folkefører fra jodlernes hjemland er ikke nødvendigvis en gjøk. Når vi likevel velger tittelen «Gjøken i redet» i en omtale av Jörg Haider, lederen av det østerrikske Frihetspartiet, er det ikke fordi vi legger vekt på ordet «gjøk». Tvert imot, vi legger vekt på ordet «rede». For det er ikke det at Jörg Haider er dum. Poenget er at han - så lenge Østerrike er medlem av EU, og så lenge FPV sitter i regjering - ligger i feil rede.

Det har EUs ledere de siste dagene gjort seg særdeles flid med å understreke. Helt uten at det hjelper. For Jörg Haider er kjent for å se relativt stort på det. Og det at han ligger i feil rede sjenerer ham neppe, så lenge han får publisitet. Og det gjør han.

Haider ser så stort på ting at han blant annet har et romslig forhold til sannheten. Det er sant at han har hyllet Hitlers sysselsettingspolitikk, og kalt SS-soldater for anstendige mennesker med god karakter. Og det er sant at han har forsøkt å bagatellisere jødeutryddelsene under 2. verdenskrig. Som politisk værhane vender Haider seg til enhver tid dit han værer velgere. Derfor har han på 15 år gjenreist det gammelnazistiske Frihetspartiet til et svært moderne og mediebevisst parti med oppslutning på nærmere 30 prosent.

Haider har hatt en frimodig omgang med Østerrikes nazistiske fortid. Og ikke vet vi om det taler til hans fordel at han deler denne frimodighet med de fleste av sine landsmenn, som heller ikke har tatt noe oppgjør med denne perioden i landets historie. Han er heller ikke alene i Østerrike om å komme fra en framstående nazi-familie. Men det er mer med hans bakgrunn som taler imot ham.

Blant annet at han har arvet et stort gods på 38000 mål. Det spesielle med godset er at Haiders familie fikk tak i det da en jødisk familie ble tvunget til å gi det fra seg etter at Hitler annekterte Østerrike i 1938. Og skal vi si at det lukter litt brunt av denne eiendomstransaksjonen som fortsatt-nesten-unge Jörg nyter godt av uten å sjenere seg?

Det ble i går klart at Frihetspartiet trolig får både justis- og forsvarsdepartementet i Østerrikes nye regjering. Onde tunger vil si at de unge i partiet nå kan styre innvandringen mens die Alte Kameraten skal styre forsvaret. Under alle omstendigheter er det slik at det er Haider som styrer Frihetspartiet, selv om han velger å stå utenfor regjeringen.